Stepinčevo proslavljeno u Srimi. Stepinac naš je nebeski zagovornik, u kojem se oslikava snaga vjere, prihvaćanje križa i utjeha u nevoljama.

Blagdan bl. Alojzija Stepinca svečano je proslavljen u Srimi, župi Šibenske biskupije kojoj je bl. Stepinac nebeski zaštitnik. Svečano misno slavlje u župnoj crkvi blaženog Alojzija Stepinca predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirao je župnik Srime don Anto Pavlović i još petnaestak svećenika. Uz domaće vjernike na misnom slavlju sudjelovali su i hodočasnici iz Šibenika i Vodica. Preko slavlja pjevao je zbor župe Vodice koji je po prvi puta izveo Himan bl. Alojziju Stepincu za koji je tekst i glazbu napisao umirovljeni biskup Ante Ivas. U uvodnom djelu misnog slavlja blagoslovljena je nova slika blaženog Alojzija Stepinca. Autorica  slike  je akademska slikarica Eva Vukina.

Blaženi kardinal Alojzije Stepinac naš je nebeski zagovornik, u kojem se oslikava snaga vjere, prihvaćanje križa i utjeha u nevoljama, poručio je u homiliji biskup Tomislav  Rogić. Naglasio je kako je crkva u Srimi posvećena blaženom kardinalu Alojziju Stepincu kako bi i u  biskupiji bui prisutan svojim zagovorom i svjedočanstvom. „Kad kažemo naš zagovornik na nebu, pred Božjim Licem, pred Svevišnjim, onda to znači da smo uvjereni da je svojim životom bio odraz Božje ljubavi na zemlji. Da je čistom savjesti služio Gospodinu, njegovu Riječ naviještao i živio, da se uspješno – po Božjoj milosti i vlastitom predanju – nosio s križevima života u doista teškim vremenima i uvijek ostao na Božjoj strani. Da je snagom vjere sve podnosio iz vjernosti Kristu i njegovoj Crkvi. Zato može biti naš zagovornik, zato u njemu možemo vidjeti svoju utjehu, te i sami crpiti snagu vjere iz njegova primjera“, kazao je biskup Rogić.

Naglasio je kako je blaženi Alojzije zorno pokazao što je to snaga vjere i ljubavi prema Bogu i njegovoj Crkvi i svome Hrvatskom narodu. „Ljubav prema Bogu, Crkvi i Domovini nosio je snagom pouzdanja. To je bilo njegovo biskupsko i životno geslo: U tebe se Gospodine uzdam! Nasljedovanje Isusa uvijek traži pouzdanje i predanost u ruke Božje“.

Alojzije Stepinac slijedio je  Krista. Ne bježi iz svoga časa. Prihvaća ulogu koju mu je Bog povjerio i samo uzdajući se Gospodina, živi ju do kraja, poručio je biskup Rogić. „Čini mi se da je upravo to danas najpotrebnije čovjeku vjerniku današnjice. Prihvatiti vrijeme i kušnje u koje smo mi stavljeni. Dionicu puta koju je nama danas povjerio Bog. Kušnje i izazove našeg vremena na koje samo vjerom u Boga možemo odgovoriti.

Blaženi Alojzije Stepinac i danas poručuje: čvrsto stojte u Gospodinu, samo na tom temelju možete graditi vedriju budućnost za svoju djecu, sretne dane svoje i konačnu blaženu vječnost. Pa i kad nam nije jasno kamo ide ovaj svijet, kako ću se nositi sa svojim osobnim brigama i problemima, bolesti ili drugih nevolja. I tada ostaje vjera da Bog sve vodi i svime upravlja! Da je sve u njegovoj ruci. Neka nas prati Stepinčev zagovor da i mi u tome uspijemo, da se kroz: – svakodnevnu osobnu molitvu, – molitvu u obitelji, – nedjeljnu svetu misu – svako plemenito djelo i – strpljivo podnesenu nepravdu čvrsto oslonimo na Boga i budemo mu svjedoci, poručio je biskup Tomislav Rogić.

 

Pogledajte još

Biskup Rogić na proštenju Majci Božjoj od Utjehe

Šibenski biskup Tomislav Rogić, nekadašnji višegodišnji ogulinski župnik, predvodio je 231. proštenje Majke Božje od …

Održano treće županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Šibenske biskupije

U četvrtak 28. lipnja 2024., u prostorijama Katoličke osnovne škole u Šibeniku, održano je treće …

U Rogoznici proslavljena Gospa od kapelice

Župa Rogoznica u utorak 2. srpnja proslavila je nebesku zaštitnicu Gospe od Kapelice. Svečano misno …