ŠIBENIK – KATEDRALA: Sv. Nikoli Taveliću hodočastili vjernici Zadarske nadbiskupije

Tradicionalno trideset i peto hodočašće Zadarske nadbiskupije sv. Nikoli Taveliću u Šibenik bilo je u nedjelju 11. studenog. Prva postaja hodočašća bilo je hrvatsko nacionalno svetište svetog Nikole Tavelića – samostan svetog Frane. Vjernike je primio i pozdravio rektor Svetišta fra Ivan Bradarić. Hodočasnicima je zahvalio na ustrajnosti koju pokazuju iz godine u godinu hodočasteći svetom Nikoli Taveliću. Nakon pobožnosti Nikoli Taveliću i prigode za sakrament ispovijedi vjernici su razgledali samostanski muzej i nacionalno svetište.
Središnji dio hodočašća bilo je svečano misno slavlje u katedrali svetog Jakova koje je predvodio generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić. Brojne svećenike Zadarske nadbsikupije predvodio je generalni vikar mons. Josip Lenkić.
Primjer svetog Nikole svima nam treba biti poticaj da odvažno stanemo pred Boga i svoju savjest te se upitamo koliko smo mi spremni za evanđeosku istinu trpjeti. Treba današnji svijet zato ljude, muškarce i žene, svećenike, redovnike i redovnice, očeve i majke, koji su spremni biti mučenici, mučenici savjesti, mučenici za svoje kršćansko uvjerenje. Ako ih našem narodu ne bude, ako mi ne budemo takvi, ostat ćemo bez budućnosti, poručio je u homiliji mons. Marinko Mlakić.
Naglasio je kako je sveti Nikola mučenik živa slika svoga hrvatskog naroda koji kroz mnoga stoljeća svoje povijesti živi mučenički radi svoje vjere, gažen i mrcvaren, bacan u tamnice raznih europskih i svjetskih sudišta, tjeran sa svojih ognjišta u ropstva i tuđine. A i danas je obezvrijeđen. Na žalost ne samo od tuđina nego i od svojih vlastitih sinova, kojima dade povjerenje. A oni ga bolno izdaju i dopuštaju da ga bezočni svijet, u svojoj pohlepi uvijek žedan tuđe nesreće i bijede, ponovno muči, obezvrjeđuje, sudi i tamniči njegove sinove, istinske rodoljube, vojnike i generale, samo zato jer su se odvažno stavili da brane “krst časni i slobodu zlatnu”. Ali mučeništvo je uvijek bilo i sjeme novog života. Čvrsto vjerujemo da nijedna žrtva nije uzalud. Bog sam će nagraditi svaki trud i muku. Nije to tek obična vjernička fraza, nego živa stvarnost koju sveti hrvatski mučenik Nikola i cijela nebeska vojska mučenika već sada svjedoči.
Sv. Nikola je za nas uzor na putu života. On nam pokazuje usku stazu ljubavi koja vodi prema Bogu ne zaboravljajući brata čovjeka. On, zauzeti apostol Crkve i crkvenog jedinstva, postao je svojom mučeničkom smrću i moćni nebeski zaštitnik svoga naroda čiji je na zemlji bio apostol. Štujmo i dičimo se, draga braćo i sestre, ovim našim svecem. Pod njegovom ćemo zaštitom živjeti sve dok budemo imali snage kao narod rađati i odgajati takve sinove koji će stupati njegovim stopama odričući se vlastite udobnosti i koristi da bi učinili sretnima druge. A naše štovanje takvih velikana bit će jamstvo sretnije budućnosti, kazao je između ostalog mons. Marinko Mlakić.

 

Pogledajte još

Članovi Hrvatske gorske službe spašavanja zamjenili su stakala na najvišoj rozeti pročelja katedrale Sv. Jakova.

U ponedjeljak, 18. svibnja 2020. zamijenjeno je jedno od stakala na najvišoj rozeti pročelja katedrale …

Zadušnicu za ubijene na Bleiburgu i Križnom putu biskup Tomislav Rogić slavio je u župi Radošić kod Kevine jame

Misu zadušnicu za žrtve komunističkog režima koje su bez suda ubijene na Bleiburgu i Križnom …

Interpretacijski centar ”Civitas Sacra” obilježio godinu dana rada.

Prošla je točno godina dana otkako je Interpretacijski centar ”Civitas Sacra” svečano otvorio svoja vrata. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *