Rekolekciju svećenika Šibenske biskupije predvodio je fra Željko Klarić. Govorio je o pastoralu braka i obitelji.

Rekolekcija svećenika  Šibenske biskupije održana je u srijedu 18. svibnja u biskupijskom marijanskom svetištu u  Vrpolju. Rekolekciju je predvodio župnik župe sv. Petra – Vidici i  biskupijski povjerenik za brak i obitelj fra Željko Klarić.

Prvi dio susreta bio je u crkvi Gospe Vrpoljačke gdje je bila molitva i prigodna meditacija koju je imao fra Željko Klarić. U drugom dijelu govorio je o programu „Priprema za brak“ koji vodi preko interneta, a kojeg je osmislio na temelju kateheta o teologiji tijela pape Ivana Pavla II.

Te kateheze predstavljaju novi nauk, novi odgovor na današnja pitanja mladih ljudi, bračnih parova, kao temelj za obitelj i brak. Papa Ivan Pavao II. inzistirao je na teologiji tijela i pet godina održavao je kateheze o ljudskom tijelu. Iščitavajući Sveto pismo, tražio je odgovor koji traže ljudi današnjeg vremena. Papa je dao dobar odgovor na promjene koje su se dogodile u svijetu, u Europi i Americi, od 1960.-ih godina nadalje“, rekao je otac Klarić, istaknuvši da teologija Ivana Pavla II. predstavlja čovjeka kakav je bio u početku.

Fra Željko Klarić osvrnuo se i na apostolsku pobudnicu pape Franje „Amoris laetitia“. Kazao je kako to  dokument pape Franje kojim se od Crkve traži novi zanos, novi način ophođenja s obiteljima u njihovim potrebama. Papa Franjo traži od Crkve, od svećenika da budu milosrdni, da pokažu milosrdnu ljubav prema ljudima današnjeg vremena.

U trećem dijelu rekolekcije bilo je riječ o aktualnim  temama iz života Biskupija. Generalni vikar mons. Marinko Mlakić svećenike je upoznao sa sinodalnim hodom u Šibenskoj biskupiji. Naglasio je kako je u tijeku obrada sinodalnih upitnika  koji će biti bitni i za buduće pastoralne smjernice u biskupiji. Govorio je i upisu župa i samostana u evidenciju pravnih osoba Republike Hrvatske.

O ovogodišnjem svećeničkom dana koji će biti 1. lipnja govorio je katedralni župnik don Krešimir Mateša. Istaknuo je da će središnji dio biti na otoku Dvainka mjestu stradanja svećenika u Drugom svjetskom ratu. Tu će biti molitva za sve stradale svećenike i redovnike u Šibenskoj biskupiji. Svećenici će tog dana posjetiti i pustinjačku špilju i crkvu svetog Ante u šibenskom kanalu.

Biskupijski povjerenik za mlade don Gabrijel Jagarinec predstavio je predstojeći susret mladih u Bjelovaru. Svećenike je upoznao sa tehničkim detaljima susreta i preporučio im je pripremu mladih koji odlaze  na susret.

Naposljetku se obratio i biskup Tomislav Rogić koji je svećenike upoznao sa predstojećim svećeničkim ređenjem i pastoralnim aktivnostima u nadolazećem vremenskom periodu.

Pogledajte još

Biskup Tomislav Rogić blagoslovio crkvu u Kladnjicama

Šibenski biskup blagoslovio je, na svetkovinu sv. Filipa i Jakova, u srijedu 1. svibnja, obnovljenu …

Drugi dio ovogodišnje Zlatne harfe održan je u Kninu.

Smotra dječjih župnih zborova Zlatna harfa za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je 27. travnja …

Hodočašće Vodičkih žudija u Italiju i Vatikan

U periodu od 14. do 21. travnja, družba Vodičkih žudija provela je na hodočašću u …