Proslava blagdna svetog Franje na Šubićevcu. Održano je primanje u Framu.

Blagdan svetog Franje Asiškog proslavljen je svećeno u župi i samostanu svetog Ante na Šubićevcu.

Uoći blagdana u subotu 3. listopada slavljen je Obred preminuća sv. Franje. Svetu misu je predvodio fra Ivo Rastočić, župni vikar u Gospe van Grada. Nakon mise je uslijedila večernja molitva i obred preminuća sv. Franje kojeg je predvodio gvardijan i župnik fra Mario Radman.

Sv. Franjo obolio je teško od mnogih bolesti, iscrpljen pokorom, opečaćen Kristovim ranama Franjo smjerno očekuje smrt. Nalazi snagu i raširenih ruku kliče: „Dobro mi došla, sestro moja smrti!“ Zatim traži od braće da ga prenesu u Porcijunkulu. Ondje zamoli da mu iz Ivanova Evanđelja (Iv 13, 1-15) pročitaju Isusov oproštajni govor i izvješće o pranju nogu. Potom braći razdijeli komadiće kruha. Zatraži da ga polože na zemlju gologa, raširi ruke kao na križ. Braća mu pjevaju „Pjesmu stvorova,“ te s njima otpjeva psalam 142. I Franjo preminu navečer 3. listopada 1226, u dobi od 44 godine. Ostade među njegovom braćom sjećanje njegova prijelaza k Ocu na nebo, te ga iznova i na njegov način obredom obnavljaju.

Sam obred sastoji se od izvješća sv. Bonaventure, navještaja Evanđelja, pjevanja psalma “Glasom svojim vapijem Gospodinu” koji je Franjo pjevao prije nego je preminuo, homilije, izviješća brata Ilije, vjerničke molitve i blagoslov sa relikvijama sv. Franje. Lijepo bi bilo kad nam franjevaštvo ne bi bilo samo dodatak našemu životu nego zaista duboko iskustvo života s Bogom koje će se odražavati i na naš život u bratstvu i molitvu i odnos prema asistentima, a posebno prema Franjevačkoj mladeži, donosi web stranica župe Šubićevac.

Dana 04.10. 2020., na svetkovinu Sv. Franje Asiškog, održana su primanja i obećanja Frame Šibenik-Šubićevac pod geslom “Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka i svjetlo mojoj stazi.” Ps 119, 105

Za primanja i obećanja smo se duhovno pripremali sudjelujući na trodnevnici u čast Sv. Franji. Nakon procesije uz svijeće započela je svečana sveta misa koju je predvodio fra Lazar Perica, župnik u Bilicama uz koncelebraciju fra Ive Rastočića, župnog vikara u Gospe van Grada, fra Maria Radmana, gvardijana i župnika koji je vodio obrede primanja i obećanja.

Deset framašica je prvi put izreklo svoje “Evo me”, a petero framaša je obnovilo svoje obećanja. Tim činom obnovili smo svoj krsni savez s Bogom, obećali posvetiti svoju mladost Kristu kroz godinu dana i odazvati se na svaki poziv dobra… Nakon završetka svete mise druženje se nastavilo u samostanskoj dvorani.

Frama Šibenik-Šubićevac ove godine obilježava deset godina. Počeci sežu u jesen 2010. godine kada se nekolicina mladih okupila na framaškim susretima, uz duhovnu asistenciju fra Damira Ćire Čikare. Zahvaljujemo bendu mladih iz Bilica, članovima OFS-a i drugih bratstava te svima ostalima na dolasku i podršci, stoji na web stranici župe Šubićevac.

Pogledajte još

Smotra crkvenog pučkog pjevanja “Puče moj” održana je u Vodicama.

  Dvadeset i sedma smotra  izvornog crkvenog pučkog pjevanja Šibenske biskupije „Puče moj“ održana je …

Svećenici Gospićko-senjske biskupije na uskrsnom druženju u Šibeniku.

Svećenici Gospićko-senjske biskupije okupili su se u četvrtak, 4. travnja, u Šibeniku na uskrsnom susretu …

Uskrsno misno slavlje u Cvjetnom domu.

Šibenski biskup Tomislav Rogić prigodom svetkovine Uskrsa u  srijedu 3. travnja pohodio je «Dom za …