Proslava blagdana svetog Ante u samostanu i crkvi svetog Frane.

U samostanu i crkvi svetog Frane u Šibeniku u četvrtak 13. lipnja proslavljen je blagdan svetog Ante Padovnskog. Osam  misnih slavlja predslavili su svećenici Šibenske biskupije i redovnici Samostana sv. Frane franjevaca konventualaca. Vjernici su imali priliku i za čašćenje moći sv. Ante u pozlaćenom relikvijaru u obliku svečeva poprsja s Djetetom Isusom u naručju.

Vrhunac proslave bilo je večernje euharistijsko slavlje koje je predvodio hvarski biskup Ranko Vidović. Biskupa je prije početka slavlja na ulazu u crkvu dočekao gvardijan i rektor Svetišta fra Josip Ivanović sa svećenicima. Poljubivši križ i poškropivši sebe i okupljeni puk biskup se zadržao u molitvi pred Presvetim.

Na početku euharistijskoga slavlja okupljenje vjernike pozdravio je fra Josip Ivanović. Biskupu Vidoviću izrazio je dobrodošlicu, a vjernicima je zaželio da ih zagovor svetog Ante približi Gospodinu.

Biskup Vidović u homiliji je kazao kako se svetački život događa iz duboke svijesti da je Bog naš Otac i da smo mi njegovi ljubljeni sinovi i kćeri. Ta svijest rađa iskrenom poniznošću koja u sebi ukorjenjuje strah Božji. Ne strah od Boga nego strah Božji dar Duha Svetoga. Primjer tako poniznog i Bogu predanog čovjeka imamo u svetom Anti.

Sveci, pa i sveti Ante za nas su primjer, izazov i poziv kako živjeti život. Podsjetnik su da smo svi na svetost pozvani. Kršćani žive u svijetu, ali nisu od svijeta. Naša domovina je na nebesima, naši korijeni su tamo gdje prebiva Otac Nebeski, kazao je biskup Vidović.

Prije završnog blagoslova bila je hodočasnička gesta i molitva pred relikvijama sv. Ante.

Pogledajte još

Biskup Rogić na proštenju Majci Božjoj od Utjehe

Šibenski biskup Tomislav Rogić, nekadašnji višegodišnji ogulinski župnik, predvodio je 231. proštenje Majke Božje od …

Održano treće županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Šibenske biskupije

U četvrtak 28. lipnja 2024., u prostorijama Katoličke osnovne škole u Šibeniku, održano je treće …

U Rogoznici proslavljena Gospa od kapelice

Župa Rogoznica u utorak 2. srpnja proslavila je nebesku zaštitnicu Gospe od Kapelice. Svečano misno …