Prosalvljena svetkovina Božića. Otvorena je Godina zahvalnosti za Šibensku biskupiju.

Svečano misno slavlje na svetkovinu Božića u nedjelju 25. prosinca u katedrali svetog Jakova predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirao je i umirovljeni biskup Ante Ivas, generalni vikar Marinko Mlakić, katedralni župnik don Krešimir Mateša i župni vikar u katedrali sv. Jakova don Šime Pleadin. Misno slavlje pjevanjem božićnih napjeva animirao je Mješoviti zbor katedrale svetog Jakova pod ravnanjem prof. Jelene Mikulandre, te uz orguljašku pratnju Nikole Lovrića Caparina.
Ima li ikoja vijest u povijesti svijeta koja je donijela, i ne prestaje donositi stoljećima, radost, kao što je rođenje Spasitelja. Opisano je to u evanđelju, a riječ evanđelje opet znači – Radosnu vijest. Bog je čovjeku podario Radosnu vijest, jer mu je podario samoga sebe. Bog postade čovjekom! Bog želi da ga čovjek može susresti. Kako mi ne možemo po ničemu doseći Boga, Bog je odlučio doći u susret nama. To je ta Radosna vijest koja odzvanja već više od 2000 godina. Širi se ta vijest: da Bog ljubi čovjeka, da želi njegovo spasenje. Ne može dopustiti da se čovjek izgubi i zato mu ide u susret. Koji je Bog tako velik kao Bog naš koji u visinama prebiva, a spušta se u jasle jedne štalice. Oplijenio je svoje Božanstvo, uzeo lik čovjeka da mu bude blizak, da ga lakše pronađe, da mu može biti prijatelj. Nema radosne vijesti za čovječanstvo ravne ovoj, poručio je biskup Rogić u homiliji.
Naglasio je kako je bog postao čovjekom. Događaj njegova rođenja i sve što se oko toga zbivalo otkrivaju nam koliko se Bog ponizio, koliko nam je u svemu htio biti sličan, koliko nam je htio biti blizak. Lišio je sebe svoga savršenstva i dijelio s nama nevolje ljudskog postojanja od samog početka. Josip i Marija s Isusom nisu klonuli. Nisu se razočarali. Nisu odustali zato što im je Bog tolike prepreke postavio. Oni nas uče vjerovati. Pokazuju nam što znači prepustiti putove svoje Gospodinu. Vjeru pokazuju kao najjaču životnu snagu. Vjerom u Boga možemo pobijediti svijet. Isus će to kasnije sam kazati: «U svijetu imate muku, ali hrabri budite – ja sam pobijedio svijet!» (Iv 16,33).
Bog se nije preračunao. Sve se dogodilo u punini vremena da povjerujemo u njega i njegovu ljubav. Htio nam je pokazati put, zar je mogao birati samo lagan put. Htio nam je pokazati istinu, zar je onda mogao izbjeći žrtvu. Hoće nas uvesti u Božanski život, zato je ušao u naš život koji poznaje promašaje, poteškoće i nevolje, da nas iz njih izbavi. Zato ga zovemo Spasiteljem, kazao je šibenski biskup.
Božić je dan kad odjekuje ta Radosna vijest, prilika je osvrnuti se na naše živote, na tolike konkretnosti koje još nije zahvatila Radosna vijest. Naš javni život, javna riječ i mediji, bračna ljubav, obitelj i odgoj generacija koje stasaju, pravda i pravo u poslovnom svijetu, dobrosusjedski odnosi, pravo na život nerođenih, bratska ljubav, briga za stare i napuštene, a tek briga za stvoreni svijet i prestanak ratova, mir među narodima i sigurniji pogled u budućnost… Koliko bi još područja ljudskog života mogli nabrojiti. Svi ta područja našeg života i odnosa, žeđaju za Radosnom vijesti! Neka nas prožme ta Radosna vijest da doista budemo Božji narod koji revno čini dobra djela. Dozvolimo novorođenom Spasitelju da uđe pod naš krov. Da nam dušu iscijeli, radost i nadu povrati, da nas božanskim životom i ljubavlju ispuni. Tada će se Božićna radost u naš život pretočiti, a i srce bi svakodnevno moglo drugačije kucati. Može to Šibenik, kako i ne bi kad je i njegovo srce počelo kucati pred 956 godina na dan Božjeg Utjelovljenja, poručio je u homiliji biskup Tomislav Rogić.
Na kraju misnog slavlja biskup Tomislav Rogić otvorio je Godinu zahvalnosti prigodom 725. godina od osnutaka Šibenske biskupije.
Na Božić 2022. otvaramo Godinu zahvalnosti Bogu za sva primljena dobročinstva. Na to velikom obiteljskom ognjištu Šibenske biskupije tolika stoljeća čuva se sveta tradicija, gaji se i predaje vjera u Trojedinog Boga. Vjernici, svećenici, redovnici i redovnice, kršćanske obitelji, župne zajednice okupljene u veliku obitelj biskupije bivaju oazom milosti Božje i čuvarima susretanja s Onim koji je došao i koji će ponovno doći na koncu vremena. Njemu Jedinome neka je slava, čast i zahvalnost naša za sve primljene darove, poručio je biskup Rogić.
Neka ova Godina zahvalnosti svakoga potakne na rast u kreposti, na prepoznavanje darova Božjih u našim životima, u povijesti našega Hrvatskog naroda, u našoj Šibenskoj biskupiji po svim onim biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicama koji su ovdje djelovali i po kojima je Bog držao upaljenim plamen svete vjere. Svi planirani događaji proslave neka budu zalog još jačeg zajedništva, naviještanja i svjedočenja., kazao je biskup otvarajući Godinu zahvalnosti u Šibenskoj biskupiji.

Pogledajte još

Biskup Rogić na proštenju Majci Božjoj od Utjehe

Šibenski biskup Tomislav Rogić, nekadašnji višegodišnji ogulinski župnik, predvodio je 231. proštenje Majke Božje od …

Održano treće županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Šibenske biskupije

U četvrtak 28. lipnja 2024., u prostorijama Katoličke osnovne škole u Šibeniku, održano je treće …

U Rogoznici proslavljena Gospa od kapelice

Župa Rogoznica u utorak 2. srpnja proslavila je nebesku zaštitnicu Gospe od Kapelice. Svečano misno …