Proglas biskupa Tomilslava Rogića prigodom svetkovine svetog Mihovila.

“Mene ne štite ni visoke zidine ni more koje me s obje strane okružuje,

mene čini sigurnim u svako doba zaštita moga gospodara čiju sliku uklesanu vidiš u ovom mramoru”.

 

SVETKOVINA SVETOG MIHOVILA – PROGLAS BISKUPIJI I GRADU

Draga braćo i sestre u vjeri, župnici, svećenici, redovnici i redovnice!

Svetkovina svetih arkanđela i ove nas godine podsjeća da sv. Mihovil bdije nad našim Gradom i cijelom Šibenskom biskupijom. Pokazuje to lik sv. Mihovila sa svoda katedrale sv. Jakova. Svjedoči pobjedu nad zlom koje se Bogu protivi. Svojim imenom, Tko je kao Bog, poziva da častimo jedinoga Boga, svemogućega, stvoritelja neba i zemlje, vladara vjekova. Svevišnji šalje svoga Sina Isusa Krista i po njegovoj pobjedi križa, po njegovoj ljubavi i milosrđu postajemo dionici Božje pobjede života, ljubavi, istine, dobrote i milosrđa. Bog ne želi odvratiti svoje naklonosti od nas. Želi da uvijek živimo s Njim povezani i u njegovoj milosti.

Posljednjih godinu i pol dana živimo drugačije nego smo navikli. Pošast pandemije pritiska cijeli svijet, bogate i siromašne, mlade i stare, zdrave i već bolesne, razvijene i nerazvijene zemlje. Traže se rješenja. Živi se s nevoljom. Prilagođavamo se mogućnostima, mjerama i neizvjesnosti. Koliko će to sve skupa trajati? Ostaje poziv na odgovornost jednih prema drugima, na kršćansku ljubav koju nam je Isus Krist pokazao. Suočavamo se s nemoći i malenosti čovjeka pred silama prirode od virusa do potresa, poplava i požara. Mnoga pitanja tek čekaju odgovor. Sve oko nas je kao neka kušnja, izazov ili ispit zrelosti, ispit savjesti.

Uza sve kušnje i različite pristupe stvarnosti koja nas okružuje, najviše bole nove podijele i razdori. Suprotstavljena mišljenja kao da ne vode traženju rješenja nego dokazivanju tko je u pravu. Umjesto da nas nevolja ujedini, kako je to bilo već toliko puta, a sada nas razjedinjuje i rađa novim podjelama.

U ovoj godini dva smo puta (prije Bogojavljanja i pred Veliku Gospu) imali poziv na post i molitvu da dobri Bog skrati dane teških iskušenja, vrati nam mir duše, mir u obitelji, u zajednicama i među narodima, u cijelom svijetu. U nakane smo uključili molitvu da se među vjernicima i svim ljudima dobre volje izgrađuje zajedništvo i bratstvo, međusobno razumijevanje i prihvaćanje drugoga, te da Duh Sveti s novim poletom vodi obnovu Crkve i vjerodostojno naviještanje evanđelja. Neka taj poziv na post i molitvu budu s istim nakanama i pred našu biskupijsku svetkovinu sv. Mihovila, u ponedjeljak 27. rujna.

Sv. Mihovil svojom pobjedom pokazuje da je sve u Božjoj ruci. U tome leži snaga vjere, prihvaćanja nevolja i snaga nade u Božju pobjedu koja se pretače i u naše živote. Ako želimo biti dionici pobjede dobra nad zlom, Božje ljubavi nad svakom mržnjom i razdorom, živjeti nam je po evanđelju, po Božjoj riječi. A riječ Kristova iz Govora na gori poziva:

“Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se! Doista, tko god ište, prima; i tko traži, nalazi; i onomu koji kuca otvorit će se. Sve, dakle, što želite da ljudi vama čine, činite i vi njima. To je, doista, Zakon i Proroci.” (Mt 7, 7-8. 12). Sve dakle što Bog od nas traži je ustrajnost molitve i pouzdanja, te međusobna ljubav, sloga i poštivanje.

Utecimo se svetom Mihovilu pod zagovor i zaštitu. Neka nam sveti Mihovil isprosi potrebne milosti za ovo naše uzburkano vrijeme, da nam pomogne Bogu se ponizno prikloniti, ljudsko dostojanstvo poštivati, obitelji sačuvati, Domovinu voljeti, oko zajedništva i sloge se potruditi, u svakom čovjeku brata prepoznati i za vječni spas duše brinuti.

Pozivam Vas da se i ove godine oko sv. Mihovila okupimo u zajedništvu vjere. Neka vam ovo bude važan događaj, susret i zajedništvo. Dođite kao hodočasnici iz svih župa, sa župnim barjacima, znakovima bratovština i udruga, u narodnim nošnjama. Pozivam braću svećenike, župnike, članove župnih vijeća, vjeroučitelje, redovnike i redovnice, skaute i mlade da potaknu i organiziraju dolazak iz svojih župa i zajednica.

Na svetkovinu se pripremamo devetnicom,

a posebno uočnicom, večernjom molitvom, u utorak, 28. rujna u 19 sati.

Slavlje svetkovine 29. rujna počinje u 10 sati u našoj Katedrali.

S pjesmom, molitvom i razmatranjem proći ćemo našim gradom i tako ući u svečanu svetu misu na trgu pred Katedralom. Uz sudjelovanje više naših nad/biskupa slavlje će predvoditi uzoriti kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup. Tako planiramo, a Providnost će odrediti detalje našega slavlja.

Sve Vas blagoslivljam, sv. Mihovilu preporučam i radosno na slavlju očekujem,

Vaš biskup + Tomislav

Pogledajte još

U župi Čvrljevo proslavljen blagdan Imena Isusova

U župi Čvrljevo je u nedjelju, 15. siječnja proslavljen svetkovina Imena Isusova kojemu je posvećena …

Proslavom Imena Isusova u crkvi Gospe van Grada zaključeno je Božićno liturgijsko vrijeme u gradu Šibeniku.

U šibenskoj gradskoj župi Varoš u subotu 14. siječnja prema starom katoličkom kalendaru proslavljen je …

Božićni blagoslov u Caritasu Šibenske biskupije.

Prigodom svetkovine Božića u prostorijama Karitasa Šibenske biskupije u petak 13. siječnja upriličen je božićni …