Peti petak velike devetnice svetom Nikoli Taveliću. Misno slavlje predvodio je Fra Antonio Mravak iz Sinja.

Fra Antonio Mravak, voditelj filijalne zajednice sv. Nikole Tavelića Župe Gospe Sinjske, predslavio je večernju sv. misu u našem Svetištu na peti dan velike devetnice uoči blagdana prvoga hrvatskog kanoniziranog sveca.

Na početku homilije okupljenim štovateljima sv. Nikole rekao da se, kao što piše u Evanđelju dana (Lk 12,1–7), oko Isusa okupljalo veliko oduševljeno mnoštvo ljudi. „Učenici moraju Isusove riječi shvatiti kao one koje su prvo upućene njima. Isus je ovom prilikom počeo upozorenjem protiv kvasca farizejskog. Kvasac simbolizira prožimanje koje je polagano, podmuklo i neprekidno“, rekao je fra Antonio naglasivši da je „govoriti jedno, a činiti drugo jako opasno“ i licemjerno.

O našem Svecu propovjednik je rekao da je uvijek tražio „Kristovo lice i postao sjaj toga lica. Lice Kristovo koje je Nikola susreo preko razmatranja o Kristovoj muci bilo je: ‚Prezreno, odbačeno od ljudi, puno boli, vično patnjama, od kog’ svatko lice se otklanja.‘ Bilo je to lice Krista koji je vršio volju Oca nebeskoga, koje je iz ljubavi umro za svijet.“

„Sveti Nikola u trenutku mučenja pokazao je da se ne boji ni mučitelja ni smrti, nego samo Boga“ ustvrdio je o. Mravak, dodavši da je „naš svijet izbacio pojam Strah Božji“. Taj dar Duha Svetoga „je svijest da je Bog velik i svet, da ne prihvaća nikakvu našu nevjernost i kukavičluk. Strah Božji nam govori da je Bog život i da je po svome Sinu Isusu Kristu, Kralju mučenika, pobijedio na križu smrt, a po uskrsnuću nama darovao vječni život.“

Riječ Kristova potiče nas da budemo hrabri, bez straha, “samokritičniji prema sebi, svome životu i življenju kršćanske vjere. Da svakoga dana prije počinka obavimo svoj Ispit savjesti, pitajući se pred Bogom kakvi smo bili prema Njemu, prema sebi i svome bližnjemu. Jesmo li svjedočili preko svoga lica Božje lice ili samo ljudsko, površno i podvojeno lice? Riječ Božja želi da tražimo lice Božje, da budemo iskreni i autentični vjernici koji se ne skrivaju iza lažnih maski, već da naše srce i lice budu jedno“, rekao je na kraju homilije fra Antonio.

Zaključujući propovjednik je potaknuo vjernike da preko Riječi Božje u vlastitom životu obnove „važnost svijesti o Strahu Božjem“ koji „preko sv. Nikole Tavelića i brojnih mučenika Crkve govori da je Bog velik i svet, da ne prihvaća nikakvu našu nevjernost i osrednjost, da postoji poslije ovoga života po Isusu Kristu vječni život“.

Zajedno s fra Antonijem misu su slavili fra Ivan Bradarić, fra Ivan Penava i fra Josip Ivanović.

Velika devetnica nastavlja se idućeg petka, 23. listopada, kada će misu u 19 sati predslaviti fra Martin Jaković, župnik Župe sv. Stjepana pod Borovima i gvardijan Samostana sv. Frane na Obali u Splitu.

izvor: facebook “Sveti Frane Šibenik”

Pogledajte još

Održan duhovni projekt za mlade “Schola orandi” pod temom “Jesam li sudionik ili promatrač na Gozbi ljubavi?”

U prostorijama Katoličke škole u Šibeniku u subotu 25.5.2024. održao se duhovni projekt za mlade …

Održana „Zlatna harfa“ dječjih župnih zborova za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju

Smotra dječjih župnih zborova „Zlatna harfa“ za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je u subotu …

Proslavljena Gospa od Karavaja. Okupili su se brojni vjernici. Slavlje je predvodio biskup Rogić.

Svetkovina Gospe od Karavaja svečano je proslavljena u nedjelju 26. svibnja u župi Tisno na …