Pastirski pohod biskupa Tomislava Rogića župi svetog Mihovila arhanđela – Raslina.

Pastirski pohod župi Sv. Mihovila ark. u Raslini bio je na nedjelju Božje Riječi, 26. siječnja ove godine.Biskupa su pred crkvom dočekali vjernici i župnik don Marko Gregić. Nakon srdačnih pozdrava i kratke molitve u tišini, biskup je vjernike podsjetio na sakrament krštenja po kojem smo svi Božja djeca i blagoslovio ih. Do svete mise u 10 sati, vjernici su kratko razgovarali s biskupom o obnovi crkvenih objekata u njihovoj župi.

Na svetoj misi bilo je stotinjak vjernika, među kojima i krizmanici i prvopričesnici, a neki i u narodnim nošnjama.

U homiliji biskup je progovorio o objavi Božjoj u Svetom pismu i novom blagdanu na koji je papa Franjo pozvao čitavu Crkvu, da treća nedjelja kroz godinu bude Nedjelja Božje riječi. Bog se u Svetom pismu otkriva ljudima, govori im o sebi i djeluje u povijesti svog Izabranog naroda u Starom zavjetu, a po punini objave u Isusu Kristu u Novom zavjetu osniva novi izabrani narod – Crkvu Božju.Oni koji će u Krista povjerovati postat će po vjeri članovi Božjeg naroda. U evanđelju ove nedjelje Isus poziva na obraćenje i za njim kreću prva četiri učenika koja je našao među ribarima. Obraćenje je trajna potreba ljudske duše u hodu za Isusom. Redoviti ispit savjesti, molitva i Božja riječ pomažu nam u tom hodu da ostanemo vjerni Kristu, naglašeno je u homiliji.

Poslije svete mise biskup se kratko susreo s vjeroučenicima u dvorani, a potom su se vjernici s župnikom i biskupom okupili na groblju kod centralnog križa te molili odrješenje za sve pokojne ove župe. Usput su zajedno razgledali crkvu sv. Mihovila i popričali o običajima koji su bili u župi vezano za ovu crkvu.

Uslijedio je susret sa Župnim pastoralnim vijećem u dvorani. Razgovaralo se općenito o prilikama u našem društvu, župi, demografiji te konkretnim pastoralnim aktivnostima u župi. Potom su župnik don Marko i biskup pregledali župne knjige i matice, te razgovarali o događanjima u župi u tijeku pastoralne godine.

Pastirski pohod zaključen je objedom u obitelji Gambiroža na kojem su bile četiri generacije ove obitelji.

Cijeli pastirski pohod bio je obilježen radosnim susretanjem, otvorenim razgovorima i svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi Gospe od zdravlja.

Pogledajte još

U katedrali slavljena misa za preminule branitelje i biskupa Srećka Badurinu.

Dvadeset i sedma obljetnica  smrti šibenskog biskupa Srećka Badurine, velikana duha koji je u teška …

Započela Velika devetnica pred blagdan svetog Nikole Tavelića

Na blagdan Gospe Žalosne 15. rujna 2023. godine u crkvi sv. Frane i Hrvatskom nacionalnom …

U Cvjetnom domu proslavljen blagdan Uzvišenja svetog Križa

Blagdan Uzvišenja svetog Križa  u četvrtak 14. rujna proslavljen je u Domu  za starije osobe …