Pastirski pohod biskupa Tomislava Rogića župi svetog Frane – Betina.

Pastirski pohod Župi sv. Franje u Betini bio je u subotu, 4. i nedjelju, 5. listopada. Šibenskog biskupa Tomislava Rogića, u subotu ujutro, dočekalo je nekoliko vijećnika sa župnikom don Miroslavom Stojićem. Nakon pozdrava uputili su se na groblje gdje se okupilo tridesetak vjernika, među njima i pjevači župnog zbora. Molili smo molitvu odrješenja za sve pokojne i obišli svećeničke grobnice. Iz ove župe poteklo je više svećenika. Nedavno je preminuo don Dominik Škevin, ali je po vlastitoj želji sahranjen u Šibeniku. Od živućih svećenika iz Betine još je umirovljeni svećenik don Vergilije Bilić koji boravi u Svećeničkom domu.

Nakon molitve na groblju u župnoj dvorani biskup i župnik sastali su se s dijelom članova Župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća te razgovarali o demografiji mjesta, obiteljskom životu, čuvanju običaja i tradicija u župi, poduzetim akcijama obnove crkve na groblju i trga pred župnom crkvom, trenutnoj situaciji vezanoj uz pandemiju i drugim aktualnim temama. Potom je biskup sa župnikom izvršio uvid u župne matične knjige i aktualne projekte. Tim dijelom završen je prvi dan pohoda.

U nedjelju, 4. listopada župnik, tajnik don Roko Glasnović i biskup kratko su se susreli sa načelnikom općine Tisno gospodinom Ivicom Klarinom i razgovarali o aktualnostima u mjestu Betini, poduzetim projektima i općoj situaciji u današnjim prilikama. Župa Betina dio je općine Tisno u koju spada i župa Jezera.

Uslijedilo je svečano misno slavlje u 18 sati na kojem se okupio lijepi broj vjernika Betine i ponešto vjernika susjednih župa. Slavio se župni patron sv. Frane kojemu je posvećena župna crkva. Misa je započela procesijom oko crkve s kipom sv. Frane kojeg su nosili vjernici u narodnim nošnjama, članovi kulturno umjetničkog društva iz Betine.

U homiliji biskup se osvrnuo na životne korake obraćenja sv. Franje i njegov život koji je promijenila Božja Riječ. Božja Riječ bila je vodilja u njegovu životu, a njegov primjer povukao je i druge da ga slijede. Njegovo karizma oduševljava i danas te privlači mnoge da ga nasljeduju u vjeri i franjevačkom redu koji je razgranat po cijelom svijetu. Svetac je predao svoj život u ruke Božje. Trudio se oko svoje duše i ustrajno naviještao Isusa Krista. On je obrađivao taj Božji vinograd u svojoj nutrini i u svojoj okolini. Njegova obnoviteljska uloga u Crkvi tog vremena i danas odjekuje. I mi smo vinograd Božji. Valja nam se potruditi da slušajući Božju Riječ poput sv. Frane kršćanski živimo, vjeru svjedočimo i prenosimo na mlađe generacije.

Na koncu mise predstavnici župnih vijećnika uručili su biskupu sliku Betinske crkve i košaru s prigodnim darovima u spomen na pastirski pohod. Nakon mise biskup se kratko zadržao u razgovoru ispred crkve s nekolicinom vjernika. Pohod je zaključen zajedničkom bratskom večerom s okupljenim svećenicima u župnoj dvorani.

Pogledajte još

Policijska kapelanija “Sveti Luka evanđelist” obilježila deset godina postojanja. Misno slavlje predvodio je vojni ordinariji biskup Jure Bogdan.

Deset godina policijske kapelanije “Sveti Luka evanđelist” koja pastoralno skrbi o djelatnicima Policijske uprave šibensko-kninske, …

U Labinu proslavljeno 150. godina od izgradnje crkve svetog Silvestra.

U nedjelju 18. listopada u župi svetog Stjepana Prgomet – Labin, proslavljeno je sto i …

Nedjeljna homilija mons. Marinka Mlakića: 29. nedjelja kroz godinu A – Mi smo Božji, dajmo Bogu Božje!

  Evanđelje: Mt 22, 15-21 Čitanje svetog Evanđelja po Mateju U ono vrijeme: Odoše farizeji …