Pastirski pohod biskupa Tomislava Rogića župi Murter.

Šibenski biskup Tomislav Rogić u subotu 20. siječnja bio je u pastirskom pohodu župi Murter. Nakon susreta sa župnikom don Ivanom Katićem, župnim ekonomskim i pastoralnim vijećem pastirski pohod je završio susretom sa vjernicima i misnim slavljem u župnoj crkvi svetog Mihovila.

Prigodom susreta sa vjernicima biskup je vjernike upoznao sa stanjem u Šibenskoj biskupiji. Naglasio ga je kako su mu najveće radosti krštenja u obiteljima sa brojnom djecom.  Također je govorio i o „Godini zahvalnosti“ u Šibenskoj biskupiji koja je otvorena prigodom obilježavanja 725. obljetnice od osnutka Biskupije. Naglasio je tri vida obilježavanja. Prvi je karitativni: osuvremeniti će  pučke kuhinje šibenskog i kninskog Caritasa. Drugi je duhovni vid obilježavanja. Organizirat će se dva hodočašća. U travnju u Nin, Krašić, Mariju Bistricu i svetom Josipu u Karlovac. U rujnu zahvalno hodočašće je u Rim, Bolonju, Padovu i Asiz; a predviđena je i audijencija kod Pape. Treći vid proslave su hodočšća u marijsnska svetišta Šibenske biskupije: Karavaj, Visovac, Vrpolje i Biskupiju kod Knina, kazao je biskup Rogić. Vjernike Murtera je potaknuo na sudjelovanje u programima Godine zahvalnosti.

U homiliji misnog slavlja kazao je kako pastirski pohod, dolazak biskupa u „vižitu“ ima za cilj bolje upoznavanje biskupije, bolje povezivanje svih vjernika i svakako međusobno ohrabrivanje u vjeri kroz zajedništvo molitvene povezanosti. Zapravo ono iz evanđelja: Mir kući ovoj! – poželjeti Mir Božji! I Navijestiti: Približilo se Kraljevstvo Božje!

– Pohod župi Murter u više navrata dogovaran, pa zbog različitih razloga odgađan, zato danas Bogu zahvaljujem da smo se mogli zajedno naći, Boga slaviti, jedni druge saslušati i nadam se s novim pouzdanjem nastaviti naš hod vjere prema Kraljevstvu Božjem. Nema župe bez poteškoća. Nema oltara bez križa, a nema ni križa bez blagoslova. To se sve međusobno isprepliće. Najvažnije je da Bogu ostanemo vjerni, da iz svoje vjere i pouzdanja u Boga živimo, međusobne odnose gradimo po zakonu Kristove ljubavi koja nikada drugome zla ne čini.- poručio je biskup.

Naglasio je kako današnje vrijeme nosi nove izazove, kušnje, možda i progone, ali drugačije vrste. Ostati pravedan, ustrajno oduševljen za Krista Spasitelja, ostati svjedok Božje ljubavi i dobrote za čovjeka u ovome svijetu izazov  je današnjeg vjernika. Kušnje u kojima se nalazimo kao da traže iznova svjedočiti da je samo jedan Bog, Stvoritelj i Spasitelj po svome Sinu, kazao  je biskup Rogić.

Vjernike župe Murter pozvao je da oduševljeno svjedočite svoju vjeru usprkos svim protivljenjima, vlastitim slabostima, drugačijoj logici svijeta koja se želi nametnuti kao jedina.  – Kao da se svijet ponovno nalazi pod stablom spoznaje dobra i zla, i želi biti slobodan od Boga i sam sebi biti bog, odbacujući svaku zadatost, stvorenost, odbacujući sam izvor života – Božju ljubav. Traje i ponavlja se prvi grijeh praroditelja: ne kako Ti Bože hoćeš, nego kako hoćemo mi, kako hoću ja. To onda ruši dostojanstvo čovjeka, ruši i sliku obitelji, stvara nerazumljive odnose u društvu i postavlja krivi cilj: trenutna i brzo ostvariva sreća ma kako kratko trajala i ma kako u tome prošao brat i sestra pored mene. To su izazovi i kušnje koji se nadvijaju na današnje kršćane. – poručio je biskup Rogić.

Spomenuo se i svete Janje čiji se blagdan slavio na dan pastirskog pohoda.  – Sveta Janjo pomozi nam svojim primjerom, svojim zagovorom, da ne budemo mlaki kršćani, učvrsti nam vjeru, ispravi životne pute, učvrsti spremnost da ljubimo jedni druge u sebedarju i spremnosti na žrtvu koja jedina dokazuje snagu ljubavi. Neka se to ostvaruje u kršćanskoj obitelji, među djecom i roditeljima, rodbini i susjedima, u cijelom narodu. Neka snaga vjere i pouzdanja prožme naš narod u svakom poslu koji obavljamo, u otvorenosti životu kao najdragocjenijem Božjem daru i neka to bude naš put u budućnost i naš put u vječnost. Neka nas u tome prate zagovori i primjeri svetaca i našeg naroda koji su to znali ostvariti i u drugim vremenima poput blaženog Alojzija Stepinca, blaženog Miroslava Bulešića, a zagovor nebeske Majke Marije kojoj se naš narod toliko utječe, neće izostati, zaključio je biskup.

Na kraju misnog slavlja prigodno se obratio i župnik u Murteru don Ivan Katić. Zahvalio je biskupu na pastirskom pohodu. Nadam se da će ovaj susret i biskupu i nama biti poticaj i ohrabrenje, poručio je vlč. Katić.

Pogledajte još

Biskup Rogić slavio misu na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama u Rijeci

  Šibenski biskup Tomislav Rogić u crkvi sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama predvodio js 24. …

Proslava „Ljetnoga“ sv. Nikole Tavelića u Svetištu u Šibeniku

Dana 21. lipnja 2024. godine u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića proslavljena je 54. …

Misa zahvalnica u Katoličkoj osnovnoj školi.

Prigodom kraja školske godine biskup Tomislav Rogić u četvrtak  20. lipnja u katoličkoj osnovnoj školi …