Papa Franjo pohodio Ujedinjene Arapske Emirate. Odaslao je poruke mira, ljubavi i tolerancije.

Papa Franjo doputovao je 3. veljače u Abu Dhabi.  Uoči puta u Ujedinjene Arapske Emirate, papa Franjo je ocjenio da je to putovanje prilika da se napiše nova stranica u povijesti međureligijskih odnosa.

U govoru na međunarodnoj međuvjerskoj konferenciji o „Ljudskom bratstvu“ u kulturnom centru „Founder’s Memorial“ u Abu Dhabiju u ponedjeljak 4. veljače papa Franjo snažno se zauzeo za ljudska prava i vjerske slobode.

Svi ljudi imaju isto dostojanstvo, stoga nitko ne može biti gospodar ili rob, upozorio je Papa prenosi Kathpress. Istodobno je ponovno osudio vjerski fanatizam, poručujući da ne postoji nasilje koje se može opravdati religijom. Papa je pohvalio nastojanja Ujedinjenih Arapskih Emirata za slobodno prakticiranje vjere kao i borbu protiv ekstremizma i mržnje, dodajući da to može pomoći i u borbi protiv terorizma. Sve je pozvao na molitvu za bratstvo i međunarodni dijalog.

photo: https://www.vaticannews.va

Bratski suživot temeljen na obrazovanju, pravednosti, uključivosti i jednakopravnosti svih sjeme je mira za čiji rast religije moraju osjećati odgovornost. One mogu dati daljnji djelotvorni prilog razoružanju ljudskoga srca. Katastrofalne posljedice ratova svima su poznate, rekao je Papa, posebno istaknuvši one u Jemenu, Siriji, Iraku i Libiji. Pritom je naglasio da ne misli isključivo na svoje domaćine već sve zemlje Arapskoga poluotoka. Izričito je osudio utrku u naoružanju i ekspanziju područja privatnih interesa te agresivnu politiku na štetu drugih, upozorivši da to nikada ne može pridonijeti stabilnosti. Rat donosi samo patnju, a oružje smrt.

Mir i pravednost ne mogu se odvajati. Pravednost koja važi samo za članove obitelji, zemljake ili vjernike iste vjeroispovijesti samo je prikrivena nepravda, poručio je Papa, čije su riječi prekidane pljeskom oko 500 okupljenih sudionika konferencije.

U utorak 5. veljače Papa je predvodio svečano misno slavlje u Abu Dhabiju. Unutar i izvan stadiona Zayed Sports City okupilo se oko 180 tisuća vjernika. Na stadionu je bilo nazočno i oko 4 tisuće muslimana.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prema crkvenim podacima, živi oko milijun katolika, gotovo isključivo inozemnih radnika iz Azije i Afrike. Sveti Otac Franjo, prvi je papa koji je posjetio Arapski poluotok.

Budite oaza mira, poručio je papa Franjo vjernicima izvijestio je Vatican News. Nisu potrebna posebna djela, dovoljno je samo slijediti Isusa s milosrđem i ljubavlju za braću, kako je podsjećao i sv. Franjo svoju subraću pozivajući ih da među njima ne bude nesuglasica i svađa, poručio je papa Franjo.

izvor: https://ika.hkm.hr
photo: https://www.vaticannews.va

Pogledajte još

Korizmena poruka biskupa Tomislava Rogića.

DRAGA BRAĆO I SESTRE VRIJEME KORIZME PRED NAS STAVLJA POZIV: „Pomirite se s Bogom!“ (2KOR …

Osvrt biskupa Tomislava Rogića na susret „Sredozemlje – granica mira“. Dosimo razgovor objavljen na portalu Katoličke tiskovne agencije BiH..

Biskup šibenski mons. Tomislav Rogić sudjelovao je, zajedno predsjednikom mons. Želimirom Puljićem, kao delegat Hrvatske …

Biskup Tomislav Rogić susreo se sa papom Franjom. Predstavnik je HBK na susretu biskupa mediteranskih zemalja.

Šibenski biskup Tomislav Rogić u nedjelju 23. veljače susreo se sa papom Franjom u Bariju, …