„Ovo činite meni na spomen!“. U katrdrali proslavljena Misa večere Gosodnje.

Misu Večere gospodnje na Veliki četvrtak 14. travnja, u katedrali svetog Jakova u Šibeniku predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz biskupa koncelebrirao je katedralni župnik don Krešimir Mateša, a posluživao je đakon don Šime Pleadin.

Misa večere Gospodnje živi je spomen posljednje večere Isusa sa svojim učenicima i ostvaruje onu najavu – pralik koji se dogodio u večeri Pashe, izlaska iz egipatskog ropstva u doba Mojsija. Božje djelo spasenja koje traje kroz stoljeća i do konca vjekova: Pashalna večera pretočena u Posljednju večeru, pretvorena u trajni dar Euharistije, poručio je u homiliji biskup Tomislav Rogić.

Oprati noge bila je zadaća slugu, robova koji to čine svojim gospodarima. To učini On, Gospodin i Učitelj da nauči svoje učenike koliko se međusobno trebaju poštivati, služiti jedni druge, voljeti, poručio je biskup. Istaknuo je kako je u pranju nogu velika je simbolika čitave Isusove žrtve koja će se uskoro dogoditi. To je znak očišćenja, oproštenja i poniznosti na koju smo svi pozvani. Na nogama se sakuplja prašina putovanja, hodanja životnim stazama. Ta je prašina i slika grijeha, ljudskih slabosti, oholosti, uspoređivanja, nadmetanja koja onečišćuju čovjeka. Isus im pere noge i kaže Petru da je sada sav čist. Onaj koji će ga izdati, nije se odrekao svoga puta, ni nakana i zato usprkos pranju ostaje nečist.

Primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih. – Pozvani smo, dakle, na poniznost i služenje u bratskoj ljubavi koja pere, čisti grijehe. Pozvani smo na opraštanje jedni drugima zbog ljubavi Božje koju je Spasitelj svijeta imao za svakoga od nas, kazao je biskup Rogić.

Večerašnji spomen pranja nogu i ustanove euharistije: „Ovo činite meni na spomen!“ – neka bude poziv svakome od nas na trajno slavljenje Euharistije, na ljubav i služenje po kojem će  drugi prepoznavati da smo Kristovi i da kroz život idemo njegovom snagom milosti. Otkrijmo stoga večeras izvor našega spasenja. Učvrstimo svoje zavjete i predajmo Bogu sve svoje sumnje i stranputice da nas njegova žrtva očisti i spasi – učini dostojnima Uskrsnog jutra i konačnog susreta s Njim, zaključio je biskup homiliju.

Nakon homilije biskup je oprao noge dvanaestorici odraslih muškaraca iz katedralne župe. Po završetku pričesti prenio je posvećene hostije na pokrajnji oltar šibenske katedrale, te se zadržao sa vjernicima u meditaciji i molitvi. Slavlje je pjevanjem uveličao Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem prof. Jelene Mikulandre. Za orguljama je bio Nikola Lovrić Caparin.

Pogledajte još

Krštenje petog dijeteta u obitelji Franke i Šime Škevina u župi Betina.

Šibenski biskup Tomislav Rogić je u nedjelju 24.rujna u župnoj crkvi  svetog Frane u župi …

“Hrvatska žena Šibenik” proslavila 30. obljetnicu djelovanja.

Udruga Hrvatska žena Šibenik u subotu 23. rujna svečano je proslavila 30. obljetnicu djelovanja. Program …

Molitva mladih za Grad i Biskupiju.

Tradicionalno okupljanje mladih prigodom blagdana svetog Mihovila zaštitnika grada Šibenika i Šibenske biskupije upriličeno je …