Otvorenje svetkovine svetog Mihovila.

Proslava sv. Mihovila arhanđela, zaštitnika grada Šibenika i Šibenske biskupije otvorena je Službom svjetla i pjevanim Povečerjem u srijedu 28. rujna u katedrali svetog Jakova u Šibeniku.

Obrede je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić. Na slavlju su sudjelovali: splitsko-makarski nadbiskup Dražen Kutleša, riječki nadbiskup koadjutor  Mate Uzinić,  hvarski biskup Ranko Vidović, dubrovački biskup Roko Glasnović, mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić i umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas.

Nakon prinosa srebrenog lika svetog Mihovila i Službe riječi prigodnu homiliju imao je župnik župe Primeošten Stanovi don Grgur Alviž.  Poput sv. Mihovila, Bog nas treba gorljive, aktivne, odvažne spremne na zalaganje ali i izlaganje za Božju  tvar, za obranu vjere i svetoga. A sve to, u suradnji s Bogom, tražeći Božju volju i poticaj za djelovanje. Jer, čovjek ako ide samo svojim snagama, brzo se istroši, umori, razočara  i odustane. Stoga je potrebna ta Božja milost, Božja pomoć da bismo mogli ići korak po korak naprijed u pravom mjeru i pravom cilju – a naš konačni cilj je blaženo gledanje Boga. To je Raj, Domovina naša na nebesima – ispunjenje temeljnog poziva na  svetost, poručio je vlč. Alviž.

Danas  Mihovil, zajedno sa Gabrielom i Rafaelom, i sa svima svetima – kao vođa vojske nebeske – opominje i poziva da zastanemo na trenutak, da se smirimo i promislimo o svome kršćanskom životu. Je li smjer kojim idem smjer nadahnut Duhom Svetim? Borim li se, ili idem linijom manjeg otpora? Bojim li se, ili sam svjestan daje sa mnom Bog – a On je iznad svega? Bog ne treba nas, nego mi trebamo Boga – ali se Bog više od nas samih trudi oko našega spasenja. Želi da budemo Njegovi vojnici – da koristimo oružje vjere, istine, pravih kršćanskih vrijednosti – da budemo protuteža ovom potamnjenom društvu koje rapidnom brzinom srlja u destrukciju i duha i razuma. Bog želi da budemo originali – onakve kakve na   On osposobljava  i formira – a sve, kako bismo ostvarili Njegovu svetu volju u svom življenju.

Draga braćo i setre u Kristu, ne trebamo se bojati i strahovati od onih koji bezbožno žive i rade, ne trebamo drhtati pred onima kojima je trn u oku Krist i Kritov križ – nego nas treba biti  trah od Boga i pred Bogom – hoćemo li i puniti svoje kršćansko poslanje koje smo na krštenju primili. Čuvati, živjeti i prenoiti svetu vjeru – vjeru u Krita Ukrloga – vjeru u Boga koji je sve stvorio i sve drži u svojoj ruci. Neka nam  sv. Mihovil  svojim moćnim zagovorom isprosi od Boga milost hrabrosti i vjere, milost povjerenja i želje za služenjem Bogu i braći ljudima kojima  nas  Bog šalje. Neka nam pomogne u životnim borbama   da uvijek odabiremo Božju stranu, ma kako god  se činilo mučno i teško. Budimo odvažni u dobru,  ustrajni u vjeri, gorljivi u življenju, i ne bojmo se  svijeta koji prolazi. Jer; “Tko je kao Bog“, poručio je u don Grgur Alviž.

Nakon homilije katolički skauti koji djeluju u župama Vodice, Njivice i Katedrala položili su prisegu. Njih stotinjak obećali su vjernost Bogu, Crkvi i Domovini.

Nakon službe svijetla održan je prigodni koncert na kojem su nastupili  pod vodstvom Jelene Mikulandre Mješoviti katedralni zbor  i Dječji zbor župe sv. Jakova. Za orguljama je bio Nikola Lovrić Caparin.

Pogledajte još

Krštenje petog dijeteta u obitelji Franke i Šime Škevina u župi Betina.

Šibenski biskup Tomislav Rogić je u nedjelju 24.rujna u župnoj crkvi  svetog Frane u župi …

“Hrvatska žena Šibenik” proslavila 30. obljetnicu djelovanja.

Udruga Hrvatska žena Šibenik u subotu 23. rujna svečano je proslavila 30. obljetnicu djelovanja. Program …

Molitva mladih za Grad i Biskupiju.

Tradicionalno okupljanje mladih prigodom blagdana svetog Mihovila zaštitnika grada Šibenika i Šibenske biskupije upriličeno je …