Otvorena izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ koju je ove godine realizirala akademska umjetnica Iris Mihatov Miočić svečano je otvorena u četvrtak 28. srpnja galeriji „Sv. Nikole Tavelića“ unutar Interpretacijskog centra „Civitas sacra“ u Šibeniku.

Okupljene ljubitelje hrvatske sakralne umjetnosti pozdravio je Valentino Dražić Celić, akademski slikar i djelatnik Interpretacijskog centra Civitas Sacra. O četrnaestogodišnjoj povijesti „Izložbe Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ te o njenom hodu kroz četrnaest gradova diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovini govorio je mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnoga svetišta svetog Josipa ujedno i organizator izložbe. Umjetničku ljepotu naslikanih hrvatskih svetaca prezentirao je Stanko Špoljarić, povjesničar umjetnosti, a otvorio ju je šibenski biskup Tomislav Rogić, kazavši kako je sasvim prirodno da u galeriji Nikole Tavelića, prvog kanoniziranog hrvatskog sveca budu predstavljeni i drugih hrvatski sveci i blaženici, kao i oni za koje se vodi postupak beatifikacije i kanonizacije. O tijeku nastajanja i vlastitog upoznavanja hrvatskih duhovnih velikana govorila je sam autorica Iris Mihatov Miočić, zahvalivši organizatorima u ostvarenju Izložbe.

Iris Mihatov Miočić rođena je u Zadru 1983. godine, gdje je završila Osnovnu školu i Opću gimnaziju. Godine 2001. upisala je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer slikarstvo, a 2005. godine diplomirala je u klasi profesora Igora Rončevića. Bavi se sakralnim slikarstvom i ilustracijama za djecu te je izlagala na nizu skupnih i samostalnih izložbi. Sudjelovala je na brojnim aukcijama humanitarnog karaktera i likovnim kolonijama.

To je četvrti put da izložba na temu hrvatskih duhovnih velikana dolazi u Šibenik u organizaciji Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu, a dio je velikoga istoimenog projekta koji već četrnaestu godinu svekoliku hrvatsku javnost podsjeća na neprocjenjivo duhovno bogatstvo koje naš narod ima u svojim Božjim ugodnicima u organizaciji Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“.

Izložba ostaje otvorena do kraja kolovoza.

Pogledajte još

U Vukšiću svečano proslavljena svetkovina svete. Katarine Aleksandrijske.

Svečanim i euharistijskim slavljem u crkvi sv . Kate ,  25. studenog uz sudjelovanje mnoštvo …

Sveta Katarina Aleksandrisjka proslavljena je u Ljubitovici.

U župi Ljubitovica u subotu 25. studenog proslavljena je nebeska zaštitnica župe sveta Katarina Aleksandrijska. …

U katedrali svetog Jakova proslavljena je sveta Cecilija. Na misnom slavlju okupili su se crkveni pjevači.

Crkveni pjevači iz zbora Laudantes;  iz župa Katedrala, Gospa van Grada, Šubićevac, Vidici, Baldekin, Madalina, …