Osnovana udruga svetog Vinka Paulskog u Šibeniku.

U subotu 13. Ožujka u župi Srca Isusova na Baldekinu u Šibeniku osnovana je Udruga sv. Vinka Paulskoga, odnosno Konferencija Majke Tereze. Sastanku koji je započeo u popodnevnim satima nazočili su članovi Udruge, predsjednica Udruge u Republici Hrvatskoj Anđelka Samardžić, dopredsjednica Ivana Buterin Gluić, predsjednica područnog vijeća Udruge iz Selaca na Braču Tea Nižetić te s. Gracijana Gracin, duhovna pratiteljica Udruge u Splitu. Na sastanku je također bila nazočna s. Blanka Jeličić, duhovna pratiteljica Udruge u BiH i Dijana Erceg, članica u Livnu.

Tijekom sastanka Ivana Buterin izložila je preko prezentacije apostolat Udruge i njezino djelovanje u Hrvatskoj i svijetu, od samih početaka do danas. Udruga sv. Vinka Paulskog je međunarodna, katolička, karitativna i volonterska udruga laika koja djeluje širom svijeta. Njezino osnivanje vezano je uz pariškog studenta blaženog Frederika Ozanama koji je primijetio da u tom gradu ima mnogo starijih ljudi koji žive bijedno zbog starosti, bolesti i siromaštva. Surađujući sa sestrom Rosalie Rendu, članicom Kćeri kršćanske ljubavi, godine 1833. okupio je svoje kolege studente sa željom da zajednički nađu neko rješenje i pomognu potrebnima. Tako je nastala zajednica dragovoljaca, koja se poslije prozvala Udruga svetog Vinka Paulskog.

U Hrvatskoj je prva Udruga osnovana 1858. u Zagrebu, pod pokroviteljstvom i odobrenjem kardinala Jurja Haulika. Djelovala je neprekidno do završetka Drugog svjetskog rata, a njezino djelovanje je obnovljeno 1992. osnivanjem Konferencije svetog Sebastijana u Rijeci. Danas Udruga djeluje u dvadeset devet konferencija diljem Hrvatske. Temelj djelovanja Udruge duhovnost je svetog Vinka Paulskog i blaženog Frederika Ozanama.

Nakon Ivaninog izlaganja i osobnog svjedočanstva gospođa Anđelka rekla je nekoliko riječi o svrsi Udruge. Svrha i cilj osnivanje Udruge je pomaganje svim osobama koje su u potrebi i kojima je ugrožena materijalna i moralna egzistencija bez obzira na vjeru, rasu, naciju spol i spolnu orijentaciju s ciljem sprečavanja socijalne isključenosti i rješavanja njihovih egzistencijalnih problema.

Sljedeća točka sastanka bila je odabir članova u vijeće novoosnovane Konferencije Majke Tereze u Šibeniku. Za predsjednika izabran je Petar Radnić, za dopredsjednika imenovan je Marin Vrljac, tajnica je Danijela Grubišić, a blagajnica Diana Radnić. U Konferenciji ima sveukupno deset članova te će se njezin apostolat vršiti na području grada Šibenika i biskupije, ali i ondje gdje članove Božja providnost odvede.
Duhovnik Udruge u Hrvatskoj, pater Dario Grbac CM, bio je sudionik sastanka i predvodio je euharistijsko slavlje u crkvi Srca Isusova na kojem je bio nazočan i đakon Ante Škugor. Bile su prisutne također i sestre milosrdnice iz samostana u Šibeniku koje će podržavati povezanost s novom Udrugom u Šibeniku i biti poticaj u duhovnosti svetoga Vinka.

Pater Dario je u homiliji istaknuo da vinkovska karizma nije određena za neke, nego za sve potrebnike koji su nam stavljeni na put i u kojima vidimo lice Krista Patnika. Sveti Vinko je u svoje vrijeme bio div kršćanske ljubavi koja svoj temelj ima u Kristovoj, a mi danas utjelovljujemo tu Kristovu ljubav preko vinkovske duhovnosti i služenja siromasima.

Činiti dobro je Božja milost, a ne vlastita zasluga. Opasnost je kad gledamo drugoga kao nekoga tko je niži od nas, te referirajući se na evanđelje dana u prispodobi o raskajanom cariniku i umišljenom farizeju, rekao je da se treba osloniti na Boga, a ne na sebe i svoje snage. Sveti Vinko je htio pobjeći od siromaštva i siromaha, a nakon što mu je Bog pokazao put, spoznao je da se Isus Krist nalazi u siromahu.

Na kraju euharistijskog slavlja pater Dario je župljanima najavio početak djelovanja nove Konferencije u Šibeniku te preporučio ovo Božje djelo u molitve kako bi se Bog proslavio po članovima vinkovske obitelji.

s. Elizabeta Glasniović

Pogledajte još

Papina poruka za korizmu 2024. godine.

PORUKA SVETOGA OCA FRANJE za korizmu 2024. godine Bog nas vodi kroz pustinju do slobode …

U Vodicama je proslavljen Dan braka. Pedeset parova obnovilo bračna obećanja

U župi Vodice proslavljen svjetski dan braka i obnovljena bračna obećanja pedeset bračnih parova U …

U šibenskoj bolnici proslavljen Svjetski dan bolesnika.

Svjetski dan bolesnika u Šibenskoj biskupiji proslavljen je u ponedjeljak  12. veljače, misnim slavljem u …