Održan susret sakristana Šibenske biskupije

Susret sakristana Šibenske biskupije održan je u srijedu, 10. srpnja 2024. u župi Blaženog Alojzija Stepinca na Srimi.

Misao vodilja susreta bio je citat „Služite Gospodinu u veselju“ (Ps 100,2).

Uvodni pozdrav okupljenima je uputio župnik župe domaćina don Anto Pavlović koji je izrazio zahvalnost trojici mladih svećenika (don Anti Vrciću, don Anti Škugoru i don Grguru Alvižu) koji su inicirali ovaj susret sakristana koji djeluju u župnim zajednicama diljem biskupije. Ukratko je predstavio povijesni rast župe na Srimi, od osnutka do današnjih dana.

Euharistijsko slavlje predvodio je generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić u koncelebraciji sa sedmoricom svećenika. Aktualizirao je liturgijska čitanja dana, osobito odlomak evanđelja, u kojem se nabrajaju imena dvanestorica apostola koji su bili jezgra Crkve. „U svakom biblijskom odlomku postoji bogatstvo za naš život… Isus treba suradnike, to je prva poruka ovog odlomka… Na neki način nas Bog ne želi spasiti bez nas samih. Ta milost traži našu suradnju; traži da se odazovemo. Pravog kršćanskog života nema ukoliko ga ne shvatimo kao poziv. Bog nas je odabrao za nešto“, rekao je mons. Mlakić.

„I koliko god to nešto izgledalo malo u očima svijeta, kako se može često činiti i za službu jednog sakristana, u Božjim očima je veliko. I ako čovjek shvati to kao Božji poziv, onda to postaje veliko i sveto. Postaje doista služenje zajednici. Kada Bog poziva apostole, u tom pozivu možemo vidjeti da je i nas pozvao. Službu koju u Crkvi imamo, koju smo u molitvi zajedno s Njime prepoznali. I to je doista vrijedno! Na to trebamo biti ponosni i Bogu zahvalni. Ne trebamo patiti i željeti biti nešto drugo, nego ostvarivati ono na što nas je Bog pozvao… Molimo da imamo snage ustrajati u pozivu pa i onda kada padnemo i kada se suočimo s vlastitim slabostima i nemoćima. Neka nam uvijek pred očima bude Božje milosrđe koje nikada ne diže ruke od nas“, istaknuo je propovjednik.

Nakon euharistijskog slavlja mons. Mlakić održao je razmatranje o temi služenja, temeljeći ga na pojedinim biblijskim odlomcima. Susret je nastavljen zajedničkom agape u prostorima župe te raznim društvenim i sportskim igrama sudionika.

Pogledajte još

Održano treće županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Šibenske biskupije

U četvrtak 28. lipnja 2024., u prostorijama Katoličke osnovne škole u Šibeniku, održano je treće …

U Rogoznici proslavljena Gospa od kapelice

Župa Rogoznica u utorak 2. srpnja proslavila je nebesku zaštitnicu Gospe od Kapelice. Svečano misno …

Otvorena Ljetna škola „Practicing Resilience – Preparing for Recovery”

Treća međunarodna Ljetna škola „Practicing Resilience – Preparing for Recovery“ otvorena je u četvrtak, 27. …