Održan susret biskupijskih povjerenika za mlade iz Hrvatske i BiH. Susret je vodio biskup Tomislav Rogić.

Susret biskupijskih povjerenika za mlade iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine održan je od ponedjeljka 13. do srijede 15. veljače u Sarajevu, izvijestila je Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Susret je započeo zajedničkim euharistijskim slavljem 13. siječnja u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ u Sarajevu, koje je predvodio vrhbosanski nadbiskup metropolit i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH te predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine Tomo Vukšić. Domaćini su bili ravnatelj spomenutog Centra i reda za mlade BK BiH vlč. Šimo Maršić sa suradnikom vlč. Ivanom Matijevićem i djelatnicima Centra.

Susret je zamišljen kao izgradnja i osnaživanje međusobne suradnje, što obično nazivaju engleskim riječima team building. Pod vodstvom predsjednika Odbora za mlade Hrvatske biskupske konferencije i šibenskog biskupa Tomislava Rogića, na susretu su sudjelovala sedmorica biskupijskih povjerenika za mlade iz Republike Hrvatske i svi biskupijski povjerenici iz Bosne i Hercegovine, koji su ujedno članovi Odbora za mlade pri Vijeću za laike Biskupske konferencije BiH, te trojica povjerenika za pastoral mladih Hrvatske salezijanske provincije u Hrvatskoj i BiH i tajnica Ureda za mlade HBK.

Nakon zajedničke jutarnje molitve u utorak 14. veljače, započeo je radni dio susreta tijekom kojeg su povjerenici izložili svoj rad u pastoralu mladih i iznijeli poteškoće na koje nailaze u svom djelovanju. U drugom dijelu susreta analizirani su problemi mladih u društvu u kojem žive i djeluju. Složili su se da je potrebno konstanto raditi s mladima i biti tu za njih. Ukazano je na potrebu da se mlade ljude „pusti“ da se sami slobodno izraze te da im svećenici i oni koji rade s mladima budu podrška. Također su predstavili dobre projekte i primjere dobre prakse koji mogu pomoći svima. Poseban doprinos na tom planu dali su salezijanci iznošenjem svoga viđenja društva i mladih u njemu.

U popodnevnim satima povjerenici su, na čelu s biskupom Rogićem, otišli na planinu Trebević iznad Sarajeva te prošetali proplancima. U nastavku radnog dijela povjerenici su iznosili prijedloge i razmišljanja nastojeći odgovoriti na pitanje mons. Rogića što kao povjerenici mogu poručiti mladima današnjice. Nakon toga su svi sudjelovali na misi koju je predslavio biskup Rogić.

U prigodnoj propovijedi, oslanjajući se na misno čitanje toga dana koje prikazuje ulazak Noe i njegove obitelji u korablju prije potopnih voda, ohrabrio je povjerenike u njihovom radu te ih pozvao da izgrađuju nove arke na ovome svijetu u koje će uplovljavati mladi. Dan je završio razgledanjem grada Sarajeva.

Posljednji dan susreta započeo je misom koju je u kapeli Centra predslavio umirovljeni vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. Tumačeći misno čitanje iz Knjige Postanka, koje govori o povlačenju potopnih voda i o Noinom zahvalnom podizanju žrtvenika Gospodinu, kardinal Puljić je u prigodnoj homiliji usporedio Crkvu s prikazom Noine arke ističući da Crkvu vodi sam Bog.

Poručio je povjerenicima da je najvažnije od svega da svojim djelima svjedoče sve ono što poručuju mladima i u što su uvjereni. Nakon mise povjerenici za mlade imali su zajednički susret s djelatnicima Centra s kojima su podijelili svoja iskustva rada s mladima. Susret je završio zajedničkim ručkom u Nadbiskupijskome centru za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“, izvještava KTA.

Pogledajte još

Biskup Rogić slavio misu na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama u Rijeci

  Šibenski biskup Tomislav Rogić u crkvi sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama predvodio js 24. …

Proslava „Ljetnoga“ sv. Nikole Tavelića u Svetištu u Šibeniku

Dana 21. lipnja 2024. godine u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića proslavljena je 54. …

Misa zahvalnica u Katoličkoj osnovnoj školi.

Prigodom kraja školske godine biskup Tomislav Rogić u četvrtak  20. lipnja u katoličkoj osnovnoj školi …