Održan okrugli stol na temu “Odgovor zdravstvenih djelatnika, akademske zajednice i vjernika na pandemiju bolesti COVID-19”

U petak, 19. studenoga 2021. godine u 19 sati u dvorani sv. Mihovila Interpretacijskog centra katedrale sv. Jakova ”Civitas Sacra” u Šibeniku održan je Okrugli stol na temu „Odgovor zdravstvenih djelatnika, akademske zajednice i vjernika na pandemiju bolesti COVID-19“ u organizaciji Hrvatskog katoličkog liječničkog društva – podružnice Šibenik. Uz članove šibenske podružnice susretu su nazočili i članovi susjednih podružnica HKLD-a iz Zadra i Splita te iz Zagreba.

  Susretu je prethodilo misno slavlje u šibenskoj katedrali sv. Jakova koje je predvodio šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, a u koncelebraciji su sudjelovali još i duhovnik HKLD-a don Ivan Bodrožić, generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić,   generalni tajnik don Roko Glasnović te katedralni župnik don Krešimir Mateša. Okupljene članove HKLD-a i vjernike pozdravio je šibenski biskup Tomislav poželjevši dobrodošlicu članovima HKLD-a i čestitavši im 30. obljetnicu osnivanja Društva.

Okrugli stol započeo je predsjednik šibenske podružnice HKLD-a dr. Željko Perković koji je pozdravio nazočne goste uz biskupa Tomislava, svećenike i redovnice te članove HKLD-a, ali i druge sudionike – zdravstvene djelatnike iz raznih županijskih zdravstvenih ustanova, kao i zainteresirane vjernike. Potom je predstavio izlagače Okruglog stola iz Splita i Zagreba te im zahvalio na dolasku.

Tema Okruglog stola bila je pandemija COVID-19 i njen utjecaj na različite aspekte društvenog života. U prvom izlaganju doc. dr. sc. prim. Rok Čivljak, infektolog s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, ujedno i predsjednik HKLD-a, izlagao je na temu “Odgovor zdravstvenih djelatnika na pandemiju bolesti COVID-19”. On se osvrnuo na tijek epidemije COVID-19 u Hrvatskoj i ukratko prikazao način i uvjete u kojima je organizirana zdravstvena služba u početku epidemije u hrvatskim bolnicama, te uspješnice hrvatske medicine, osobito one koje se odnose na odgovor na epidemiju tijekom dva potresa koji su za vrijeme pandemije pogodila Hrvatsku, ali i negativne posljedice pandemije, poglavito na zdravstvene djelatnike. U vremenima prekomjernog pritiska i velike odgovornosti koja se postavila pred zdravstvene djelatnike, bilo je teško udovoljiti svim zahtjevima, a izbjeći anksioznost, depsresiju i tzv. burn-out kao negativne implikacije dugotrajnog stresa pod kojim rade naši zdravstveni radnici. Dr. Čivljak ukazao je na važnost duhovnosti i molitve koja pomaže i u ovakvim situacijama te ju treba redovito prakticirati kako bi se zadržao zdrav razum.

Drugo izlaganje na temu “Odgovor akademske zajednice na pandemiju bolesti COVID-19” održao je dopredsjednik HKLD-a prof. dr. sc. Ivica Grković, pročelnik Katedre za anatomiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Kao dugogodišnji profesor i odgajatelj studenata medicine, ali i koautor čuvenog modularnog multimedijskog projekta za učenje i podučavanje anatomije (www.anatomedia.com), licenciranog na više od 20 svjetskih sveučilišta, govorio je o učenju medicine nekada i danas, kao i o očekivanjima u kojem pravcu će se nastava na medicinskim fakultetima odvijati u budućnosti. Na žalost, pandemija COVID-19 negativno se odrazila i na mogućnost održavanja i kvalitetu nastave na studiju medicine što se može negativno odraziti i na budućnost ove profesije.

Zadnji izlagač Okruglog stola bio je duhovnik HKLD-a prof. dr. sc. don Ivan Bodrožić, profesor na Katedri povijesti kršćanske literature i kršćanskoga nauka Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, koji je izlagao na temu “Odgovor vjernika na pandemiju bolesti COVID-19”. Prof. Bodrožić u četiri se točke osvrnuo na utjecaj pandemije na život vjernika, ali i odgovor Katoličke crkve na izazove pred kakvima se možda nikada do sada nije našla. Vrh Katoličke crkve osluškivao je i stručne i znanstvene medicinske informacije vezane uz bolest COVID-19, kao i preporuke nadležnih epidemioloških i javnozdravstvenih državnih tijela koje su obvezujuće za sve građane. No nije zanemario niti potrebe vjernika zbog kojih je Crkva pokušala na najbolji mogući način u datim okolnostima održati vjernički život i time doprinijeti održavanju duhovnih potreba vjernika, ali i prevenciji duhovnih rana koje će ova pandemija neminovno izazvati. Svjestan činjenice da pojedini vjernici, pa i svećenici, nisu bili zadovoljni provedbom nekih javnozdravstvenih mjera, prof. Bodrožić istaknuo je važnost održavanja jedinstva i zajedništva kršćana pod vodstvom Svetoga Oca slijedeći Učiteljstvo Crkve koje najbolje sublimira sve aktualne potrebe vjernika.

Uz dr. Perkovića raspravu je moderirao i don Roko Glasnović kojemu je u pojedinim trenutcima bilo teško kontrolirati pojedine diskutante koji su upadicama i neprimjerenim komentarima pokušali dizaugurirati predavače. Očito da niti skupovi HKLD-a u današnjim teškim i izazovnim vremenima ne mogu zaobići građane koji svoje nezadovoljstvo iskazuju na neprimjerenim mjestima i na neprimjereni način.

Vodstvo i članovi podružnice HKLD-a u Šibeniku, uz svećenike Šibenske biskupije na čelu s ocom biskupom Tomislavom, izrazili su zahvalnost gostima iz Splita i Zagreba na sudjelovanju u ovom tematski zanimljivom Okruglom stolu kojim se pokušalo doprinijeti javnoj raspravi o svim mogućim, pozitivnim i negativnim, posljedicama i utjecajima pandemije COVID-19 na društveni život današnjice, poglavito na području zdravstva, školstva i duhovnog života suvremenoga društva.

Željko Perković, dr. med.

Pogledajte još

Biskup Tomislav Rogić blagoslovio crkvu u Kladnjicama

Šibenski biskup blagoslovio je, na svetkovinu sv. Filipa i Jakova, u srijedu 1. svibnja, obnovljenu …

Drugi dio ovogodišnje Zlatne harfe održan je u Kninu.

Smotra dječjih župnih zborova Zlatna harfa za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je 27. travnja …

Hodočašće Vodičkih žudija u Italiju i Vatikan

U periodu od 14. do 21. travnja, družba Vodičkih žudija provela je na hodočašću u …