Objavljen priručnik za korizmu patera Arkadiusza Areka Krasickog

Nakladnička kuća „Salesiana“ objavila je u veljači novu knjigu o. doc. dr. Arkadiusza Krasickog „Hod za Jaganjcem – Osobni priručnik za korizmu“.

Nakladnik novog izdanja je Mihovil Kurkut, a urednik Luka Tripalo. Knjiga je proizišla iz autorove riznice molitvenog duhovnog iskustva i dugogodišnjeg pastoralnog rada s mladima. Namijenjena je osobnom duhovnom buđenju i rastu u vjeri. Uz preporuku razmatranja Svetog pisma, Krasicki nudi izazovno osvježenje – novu „metodu 7 P“ uranjanja u 40-dnevni susret s Jaganjcem, pripravu za Uskrs.

„Metoda 7 P“ sastoji se od svakodnevne polusatne molitve u sedam koraka: pripremi se, pročitaj, promotri, promisli, predaj, produbi i primijeni! Nova knjiga je osobni priručnik za korizmu. „To znači da ćeš u njoj pronaći sve što treba da svaki od 40 dana koji su pred tobom uistinu pođeš za Jaganjcem u čitanju i razmatranju, bilježenju i molitvi. Teško da postoji bolji način da provedeš korizmu!“, poručuje o. Krasicki. Također napominje da je „knjiga-priručnik namijenjena mladima i odraslim vjernicima koji žele produbiti svoj hod u vjeri kroz 40 dana, hoda pustinjom s Isusom Jaganjcem, u korizmu“.

S naslovom i sadržajem tiskovine (na 208 stranica) o. Krasicki poticajno upoznaje u uvodnoj riječi i uputama čitatelju. Govoreći o izazovu univerzalnog pozivajućeg hoda, sebe predstavlja u jednostavnosti kazujući: „Korizmeni hod za Jaganjcem kroz pustinju? Bit će teško, sigurno! Mnogi su već odustali zbog napora. Hod pustinjom nije nimalo lak. Jer tu je praznina. Nema nikoga. U svakoj pustinji života zahvaća te usamljenost. Osjećaj da ne znaš kamo dalje. Želiš naprijed, ali zapravo se udaljuješ od cilja. Čini ti se kao da se ne poznaješ. Pa napuštaš još jedne duhovne vježbe jer su ti preteške… Da, bit će teško hodati – i tebi i meni. Nešto o meni. Zovem se Arek Krasicki i član sam Misijske družbe Duha Svetoga, koja je pod zaštitom Bezgrješnoga Srca Marijina. Slab sam čovjek. Ne smatram se duhovnim Mojsijem koji vodi narod kroz pustinju. S Mojsijem imam zajedničko tek to da sam cijelo djetinjstvo mucao. Nisam znao dobro govoriti. Za gospođu psihologinju bio sam otpisan. Velika nula. Roditeljima je zbog toga bilo teško. A meni je bilo teško jer sam osam godina bio jedinac – bez brata i sestre. Međutim, Gospodin je imao svoj naum sa mnom. On ima naum sa svakim od nas. U našim ranama uči nas ljubiti druge. Zar to nije čudesno? Bog je u potpunosti prožeo moj život. Htio je mucavca s klempavim ušima. (Očito mu se sviđam takav!) Pozvao me je među svoje svećenike. Ponudio mi je svetost kao svoj dar. Ipak, ne smatram se velikim duhovnikom. Priznajem da sam i sam toliko puta klonuo kada bih išao na duhovne obnove. Pitao sâm se: ‚Ima li sve to smisla?‘ Nikada nisam znao što reći. Činilo bi mi se da su svi drugi bolji od mene, a ja mucavac, klempo… Ako i ti slično razmišljaš, želim ti ponoviti: Gospodin ima svoj naum s tobom kao i sa mnom. Ja nikada nisam pomislio da ću jednoga dana raditi baš u Hrvatskoj. Dapače, ponašao sam se prema Božjemu pozivu baš kao Jona. (Pročitaj Knjigu o Joni, vrlo je kratka!) Ali na kraju sam ipak krenuo za Jaganjcem. I sada sam ovdje da ti to posvjedočim. Kroz četrdeset dana želim biti tvoj navjestitelj i poslanik Božje riječi – te radosne novosti. Hoćeš li sa mnom?“

Misionar o. Arkadiusz Krasicki, CSSp, poznatiji kao pater Arek, rođen je 1976. godine u Świbodzinu u Poljskoj. Teološki se obrazovao u Bydgoszczu i Poznanju, a doktorat o Evanđelju po Ivanu obranio je 2016. na KBF-u u Zagrebu. U Hrvatsku je došao 2003., iste godine kada je i zaređen za svećenika Misijske družbe Duha Svetoga. Od 2003. do 2006. bio je župni vikar u Podvinju kod Slavonskog Broda, a od 2011. do 2013. župnik u Brijestu u Osječkom istočnom dekanatu. U Osijeku je djelovao 12 godina, od 2006. kada je postao prvi kapelan Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera gdje je pokrenuo studentsku udrugu Duhos (Duhovnost osječkih studenata) za novu evangelizaciju. Bio je asistent na KBF-u u Đakovu, a od 2018. docent je na Sveučilištu u Zadru gdje na Teološko-katehetskom odjelu predaje predmete o Svetom pismu. Pastoralno djeluje u Šibenskoj biskupiji gdje je župnik Župe sv. Nikole u Mandalini u Šibeniku. Među njegovim objavljenim knjigama-priručnicima je „Bilježnica po svetom Marku“, koju je Duhos objavio 2020. godine i u kojoj je, također, ključ razmatranja primjena teksta Evanđelja na vlastiti život. U nizu knjiga sabranih biblijskih meditacija treća je naslovljena „Svjetlo riječi“ (2014.), zatim „U sili Duha Svetoga – biblijske meditacije“ (2015.), a sa Sanjom Dugandžić o. Krasicki je suautor duhovnog priručnika „Živjeti vjeru, ufanje i ljubav“ (2017.).

Pogledajte još

Biskup Rogić na proštenju Majci Božjoj od Utjehe

Šibenski biskup Tomislav Rogić, nekadašnji višegodišnji ogulinski župnik, predvodio je 231. proštenje Majke Božje od …

Održano treće županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Šibenske biskupije

U četvrtak 28. lipnja 2024., u prostorijama Katoličke osnovne škole u Šibeniku, održano je treće …

U Rogoznici proslavljena Gospa od kapelice

Župa Rogoznica u utorak 2. srpnja proslavila je nebesku zaštitnicu Gospe od Kapelice. Svečano misno …