Obilježeno tristo godina svetišta Gospe od Karavaja u Tisnom. Euharistiju je predvodio biskup Tomislav Rogić.

Svetkovina Gospe od Karavaja svečano je proslavljena u utorak 26. svibnja u župi Tisno na Karavaju, jednom od četiri marijanska svetišta Šibenske biskupije. Središnje svečano misno slavlje uz sudjelovanje velikog broja vjernika iz cijele Šibenske biskupije i iz susjedne Zadarske nadbiskupije predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Ove godine obilježeno je tristo godina štovanja Gospe od Karavaja u Tisnom.

Štovanje Gospe od Karavaja započelo je u Italiji 1432. godine, točnije 26. svibnja u mjestu Caravaggio u blizini Bergama, ukazanjem Gospe pobožnoj ženi Ivanici. Tijekom 17. i početkom 18. stoljeća mnoge su se talijanske porodice iz okolice Bergama doselile u Tisno, a među njima je bila i obitelj Gelpi koja je, štujući Gospu, sa sobom donijela njezinu sliku.

„Već 300 godina okuplja ovo mjesto vjernike koji traže nebeske milosti u svojim svakodnevnim brigama, u nedaćama života vape pomoć, uzdižu zahvale Bogu po Majci Isusovoj – pomoćnici kršćana. Ovo sveto mjesto diše molitvama nebeskoj Majci. Svjedoči i danas snagu vjere i molitve u kršćanskom životu. Obasjano je majčinskom ljubavlju Blažene Djevice Marije, kao ono prvi puta na svadbi u Kani – i tako već 300 ljeta“, poručio je biskup Tomislav Rogić u homilji.

Božjom voljom, početkom 18. stoljeća, – 1720. – u tadašnji migracijama stanovništva, slika Gospe od Karavaja došla je s pobožnim ljudima u Tisno, na ovaj brežuljak Broščicu, gdje su sagradili kapelu i postavili sliku. Znali su od koga dolaze milosti, od koga dolazi pomoć, gdje treba tražiti glavni oslonac u životu. Nisu zaboravili da ih Gospa Marija sigurno vodi Bogu. Sa sobom su donijeli ono što im bijaše najdragocjenije. Tako bi posađena nova klica Marjanske pobožnosti u Tisnom i okolici. Slaveći danas tu lijepu obljetnicu – 300 godina – pobožnosti i molitava Blaženoj Djevici Mariji, htjeli bismo svi danas biti ona žena – Ivanica – da se i nama Gospa pokaže blizom, da nam bude Majka koja svoga Sina potiče i kaže mu, ono „vina nemaju“. Pomozi im! Ne daj da se svatovi raziđu u žalosti, ne daj da se izgubi radost života, obiteljsko dostojanstvo i dostojanstvo svakog čovjeka, kazao je biskup.

Marija neće zakazati. Ona je zagovornica naša, mi njezina djeca koja vape svome Utočištu grešnika. Želimo biti njezin rod koji čuva zapovijedi Božje i svjedočanstvo vjere u Sina Božjega. Preostaje nam Mariju poslušati. Ona reče slugama: što god vam rekne, učinite. To Marija govori i nama. Slušajte moga Sina! Neka njegove riječi evanđelja – radosne vijesti, njegova Blaženstva, njegova zapovijed ljubavi prema Bogu i vas međusobno, jednih prema drugima, neka vam budu pravila za život. I pronaći ćete mir, životnu snagu i radost život, zajedništvo obitelji, slogu i napredak. Da u novom iskušenju oskudice u vremenu koje dolazi naučimo lekciju skromnosti. Živjet ćete onda ono prvo dostojanstvo koje vam podari Bog, da po Kristovu uskrsnuću, možete ući na vrata Raja. Marijo, tebe u litanijama zovemo: Vrata nebeska. Pomozi nam da ustrajemo na putu do tih Vrata, poručio je između ostaloga biskup Rogić.

Pogledajte još

Poruka pape Franje prigodom 59. svjetski dan molitve za zvanja.

Na Četvrtu uskrsnu nedjelju, 8. svibnja 2022. slavi se 59. svjetski dan molitve za zvanja …

Poruka mons. Marina Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira.

Predsjednik Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić uputio je poruku …

Pivači svetog Jakova u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu.

Misno slavlje u srijedu 4. svibnja u Josipovu svetištu u Karlovcu predslavio je župnik Župe …