Obilježeno tristo godina svetišta Gospe od Karavaja u Tisnom. Euharistiju je predvodio biskup Tomislav Rogić.

Svetkovina Gospe od Karavaja svečano je proslavljena u utorak 26. svibnja u župi Tisno na Karavaju, jednom od četiri marijanska svetišta Šibenske biskupije. Središnje svečano misno slavlje uz sudjelovanje velikog broja vjernika iz cijele Šibenske biskupije i iz susjedne Zadarske nadbiskupije predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Ove godine obilježeno je tristo godina štovanja Gospe od Karavaja u Tisnom.

Štovanje Gospe od Karavaja započelo je u Italiji 1432. godine, točnije 26. svibnja u mjestu Caravaggio u blizini Bergama, ukazanjem Gospe pobožnoj ženi Ivanici. Tijekom 17. i početkom 18. stoljeća mnoge su se talijanske porodice iz okolice Bergama doselile u Tisno, a među njima je bila i obitelj Gelpi koja je, štujući Gospu, sa sobom donijela njezinu sliku.

„Već 300 godina okuplja ovo mjesto vjernike koji traže nebeske milosti u svojim svakodnevnim brigama, u nedaćama života vape pomoć, uzdižu zahvale Bogu po Majci Isusovoj – pomoćnici kršćana. Ovo sveto mjesto diše molitvama nebeskoj Majci. Svjedoči i danas snagu vjere i molitve u kršćanskom životu. Obasjano je majčinskom ljubavlju Blažene Djevice Marije, kao ono prvi puta na svadbi u Kani – i tako već 300 ljeta“, poručio je biskup Tomislav Rogić u homilji.

Božjom voljom, početkom 18. stoljeća, – 1720. – u tadašnji migracijama stanovništva, slika Gospe od Karavaja došla je s pobožnim ljudima u Tisno, na ovaj brežuljak Broščicu, gdje su sagradili kapelu i postavili sliku. Znali su od koga dolaze milosti, od koga dolazi pomoć, gdje treba tražiti glavni oslonac u životu. Nisu zaboravili da ih Gospa Marija sigurno vodi Bogu. Sa sobom su donijeli ono što im bijaše najdragocjenije. Tako bi posađena nova klica Marjanske pobožnosti u Tisnom i okolici. Slaveći danas tu lijepu obljetnicu – 300 godina – pobožnosti i molitava Blaženoj Djevici Mariji, htjeli bismo svi danas biti ona žena – Ivanica – da se i nama Gospa pokaže blizom, da nam bude Majka koja svoga Sina potiče i kaže mu, ono „vina nemaju“. Pomozi im! Ne daj da se svatovi raziđu u žalosti, ne daj da se izgubi radost života, obiteljsko dostojanstvo i dostojanstvo svakog čovjeka, kazao je biskup.

Marija neće zakazati. Ona je zagovornica naša, mi njezina djeca koja vape svome Utočištu grešnika. Želimo biti njezin rod koji čuva zapovijedi Božje i svjedočanstvo vjere u Sina Božjega. Preostaje nam Mariju poslušati. Ona reče slugama: što god vam rekne, učinite. To Marija govori i nama. Slušajte moga Sina! Neka njegove riječi evanđelja – radosne vijesti, njegova Blaženstva, njegova zapovijed ljubavi prema Bogu i vas međusobno, jednih prema drugima, neka vam budu pravila za život. I pronaći ćete mir, životnu snagu i radost život, zajedništvo obitelji, slogu i napredak. Da u novom iskušenju oskudice u vremenu koje dolazi naučimo lekciju skromnosti. Živjet ćete onda ono prvo dostojanstvo koje vam podari Bog, da po Kristovu uskrsnuću, možete ući na vrata Raja. Marijo, tebe u litanijama zovemo: Vrata nebeska. Pomozi nam da ustrajemo na putu do tih Vrata, poručio je između ostaloga biskup Rogić.

Pogledajte još

U Vodicama proslavljeno je Našašće svetog Križa.

Našašće svetog križa i Dana grada Vodica proslavljeni su u Vodicama u petak  3. svibnja. …

Biskup Tomislav Rogić blagoslovio crkvu u Kladnjicama

Šibenski biskup blagoslovio je, na svetkovinu sv. Filipa i Jakova, u srijedu 1. svibnja, obnovljenu …

Drugi dio ovogodišnje Zlatne harfe održan je u Kninu.

Smotra dječjih župnih zborova Zlatna harfa za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je 27. travnja …