Obilježen dan posvećenog života.

Dan posvećenog života za Šibensku biskupiju održan je u nedjelju 29. siječnja u Biskupijskom marijanskom svetištu Vrpolju. Prvi dio susreta održan je u dvorani pastoralnog centra u Svetištu, a započeo je pozdravnim riječima s. Renate Azinović i šibenskog biskupa Tomislava Rogića.

Šibenska biskupija slavi ove godine 725. godina od osnutka Šibenske biskupije, kazao je biskup. U Biskupiji djeluje pedesetak redovnica i jednako toliko redovnika. Želim svima da budete svjesni da ste od Boga pozvani i posvećeni, a da svoje snage posvetite Bogu.

U sklopu prvog dijela susreta župnik župe Vidici i povjerenik za pastoral braka i obitelji fra Željko Klarić redovnicama i redovnicima predstavio dokument Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života „Dar vjernosti – radost ustrajnosti“. Dokument je koji na početku donosi analizu postojećega stanja i određenih poteškoća koje se nalaze u življenju posvećenih osoba i pojedinih ustanova. Odmah na početku ističe da je naše vrijeme kao vrijeme iskušenja: teže je živjeti kao posvećena osoba jer kultura prolaznosti proizvodi nestalnu vjernost zbog koje je to „zauvijek“ slabo i za napuštanje započetog hoda svaki je razlog valjan. Crkva već neko vrijeme preispituje koji stav zauzeti prema tomu a više puta se tražilo od posvećenog života da prepozna, razazna i prati situacije u kojima se nalaze oni koji imaju poteškoće. Dokument stoga u uvodu napominje put obraćenja i čišćenja koji pomaže otkriti temelj i identitet vlastitog poziva ne dopuštajući da nas obuzme pesimizam zato je potrebno zauzeti stav slušanja i razlučivanja. , kazao je fra Željko Klarić.

U drugom djelu obilježavanja Dana posvećenog života redovnice i redovnici su u crkvi Gospe vrpoljačke imali molitvu Večernje kojoj je prethodila procesija sa svijećama.

Pogledajte još

Biskup Rogić na proštenju Majci Božjoj od Utjehe

Šibenski biskup Tomislav Rogić, nekadašnji višegodišnji ogulinski župnik, predvodio je 231. proštenje Majke Božje od …

Održano treće županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Šibenske biskupije

U četvrtak 28. lipnja 2024., u prostorijama Katoličke osnovne škole u Šibeniku, održano je treće …

U Rogoznici proslavljena Gospa od kapelice

Župa Rogoznica u utorak 2. srpnja proslavila je nebesku zaštitnicu Gospe od Kapelice. Svečano misno …