Nedjeljna homilija mons. Marinka Mlakića: Druga korizmena nedjelja A – “Preobraženje – vizija budućnosti”.

Evanđelje:

Mt 17 , 1-9

Lice mu zasja kao sunce.

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Isus uze sa sobom Petra, Jakova i Ivana, brata njegova, te ih povede na goru visoku, u osamu, i preobrazi se pred njima. I zasja mu lice kao sunce, a haljine mu postadoše bijele kao svjetlost. I gle: ukazaše im se Mojsije i Ilija te razgovarahu s njime. A Petar prihvati i reče Isusu: »Gospodine, dobro nam je ovdje biti. Ako hoćeš, načinit ću ovdje tri sjenice, tebi jednu, Mojsiju jednu i Iliji jednu.«

Dok je on još govorio, gle, svijetao ih oblak zasjeni, a glas iz oblaka govoraše: »Ovo je Sin moj ljubljeni! U njemu mi sva milina! Slušajte ga!«

Čuvši glas, učenici padoše licem na zemlju i silno se prestrašiše. Pristupi k njima Isus, dotakne ih i reče: »Ustanite, ne bojte se!« Podigoše oči, ali ne vidješe nikoga doli Isusa sama.

Dok su silazili s gore, zapovjedi im Isus: »Nikomu ne kazujte viđenje dok Sin Čovječji od mrtvih ne uskrsne.«

Riječ Gospodnja.

Isus je svojim učenicima više puta sasvim otvoreno najavio svoju muku i smrt te ih pozvao da uzmu svoj križ i idu za njim. Te njegove riječi izazivale su golemu nevjericu i negodovanje kod učenika. Na putu prema Jeruzalemu, u kojem se ima dogoditi njegova muka, Isus uzima sa sobom Petra, Jakova i Ivana, uspinje se na visoku goru i pred njima se preobražava. Pokazuje im se u svojoj nebeskoj slavi. Lice mu je zasjalo kao sunce, a haljine postadoše bijele kao svjetlost. U tom nebeskom prizoru razgovaraju s Mojsijem i Ilijom. Petar, ushićen prizorom, predlaže da tu ostanu i naprave sjenice. U to su čuli glas iz oblaka: „Ovo je Sin moj, Ljubljeni! U njemu mi sva milina! Slušajte ga!“ Nakon toga, dok su učenici bili silno prestrašeni, prizor se završava. Isus ih umiruje te im na povratku nalaže da o tome ne govore nikome sve do njegova uskrsnuća.
Prizor preobraženja predstavlja slavu uskrsnuća, božansku budućnost prema kojoj nas Isus vodi. To je stanje čistoće, svjetlosti, bjeline… U njemu se razgovara sa stanovnicima neba. Božja budućnost je dobra za čovjeka. Čovjek će u njoj biti stanovnik neba, Božji sugovornik, sudionik društva svetih. I bit će mu dobro!
Do Božje budućnosti vodi nas Isus Krist, ljubljeni Očev Sin u kojem je sva njegova milina. On je došao među nas da nas povede k svom i našem nebeskom Ocu. U Isusu se u potpunosti ispunjavaju sva starozavjetna proroštva, koja su ovdje predočena u liku proroka Ilije. Njegova smrt je savršena potvrda i jamstvo Saveza kojeg je Bog preko Mojsija sklopio sa svojim narodom. I zato ga trebamo slušati.
Što to za nas znači? Put do neba je put nasljedovanja Isusa Krista. To je put križa. Isus nas vodi prema Jeruzalemu, preko Golgote i groba do uskrsnuća. Svrha ovog mističnog prizora je u tome da učenici preobraženje shvate kao viziju prema kojoj ide Isusov put. Napose njegova muka i smrt. I da joj se zato ne opiru.
Budućnost daje smisao sadašnjosti. Abraham je povjerovao u viziju budućnosti koju mu Bog obećava. Zato je ostavio sigurnost doma, vjerovao u nevjerojatno, te pošao u neizvjesnost lutalačkog života. Pavao je vjerovao u život u neraspadljivosti, jer je Isus obeskrijepio smrt. Zato je mogao zlopatiti se radi evanđelja te na to pozvati svoga učenika Timoteja.
Sadašnjost ne može sama po sebi ispuniti čovjekov život. Previše je u njoj patnje, nesavršenosti, nepoznanica, grijeha, da bi čovjeka potpuno zadovoljila. Sadašnjost se istinski može živjeti samo onda kada u njoj postoji vizija savršene budućnosti prema kojoj sve ide i u kojoj se sve ispunja. Tu viziju vjerom se uprisutnjuje u sadašnjost. Božanska budućnost, iskustvo spašenosti po vjeri već sada može postati naše mistično iskustvo. Možemo ga doživjeti u zajedništvu s Isusom Kristom onda kada ga slušamo i nasljedujemo.
Isus nalaže učenicima da o viđenju ne govore nikom dok on ne ustane od mrtvih. Viđenje se ne kazuje drugima. Treba ga čuvati od krivog shvaćanja i tumačenja, pogotovo od zloupotrebe. Viđenje treba ostati duboko u meni kao moja vizija, kao moj cilj, kao motiv koji cijeli moj život nosi naprijed. Druge ne treba uvjeravati svojim viđenjima, već postojanošću svoje vjere.

Pogledajte još

Proglas biskupa Tomislava Rogića prigodom svetkovine svetog Mihovila

Br. 439/2023.                                                                      Šibenik, 31. kolovoza 2023.     “Mene ne štite ni visoke zidine …

Sestra Tea Božić položila prve redovničke zavjete.

Sestra Tea Božić prve redovničke zavjete položila je u utorak 12. rujna  u crkvi Gospe …

Molitva sa zazivom Duha Svetoga za srednjoškolce.

U organizaciji Katehetskog ureda Šibenske biskupije na čelu s predstojnicom s. Renatom Azinović u ponedjeljak …