Nadbiskup Puljić na svetkovinu Bezgrješnog začeća BDM predvodio misno slavlje u crkvi svetog Frane.

Svetkovina Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije  proslavljena je u petak 8. Prosinca u crkvi svetog Frane u Šibeniku. Svečano misno slavlje predvodio je umirovljeni zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Prije slavlja nadbiskupa Puljića na ulazu u crkvu svetog Frane dočekali su fratri samostana svetog Frane predvođeni gvardijanom fra Josipom Ivanovićem. Nakon što je poljubio raspelo, blagoslovio vodu te njome poškropio nazočne svećenike, nadbiskup Puljić ušao je u crkvu škropeći i narod. Potom su se svi okupljeni zadržali u molitvi.

U homiliji nadbiskup Puljić kazao je kako je Marija „obećana zora spasenja“ koju su proroci navješćivali kao „djevičansku majku i kći sionsku, punu milosti i blagoslovljenu medu ženama“. Marija  je uz Isusa u središtu Crkve. Nju se štuje i doživljava kao mati,
koja nas njeguje, pazi, štiti. Otuda i oni brojni naslovi u litanijama. I mi smo kao narod osobito odani njezini štovatelji. Njoj se utječemo i iz srca pjevajmo: „Sva si lijepa o Marijo. I ljage istočne nema na Tebi. Ti si slava Jeruzalema. Ti si radost Izraela“, kazao je nadbiskup Puljić.

Istaknuo je kako kršćani s veseljem slave Marijine svetkovine i u te dane hodočaste u njezina svetišta. Tamo se preporučuju njezinoj zaštiti i ostavljaju svoje darove Gospi. Polažu zavjete i obećanja, pa se stoga osjeća vezanima uz njezine crkve, kapele i oltare.

Marija koja je  blagoslovljena medu ženama neka i  nas večeras čuje i usliša naše molitve. Neka otare suze svima koji trpe i bdije uz one koji su osamljeni. Ustani Gospe i pohiti k nama. Onako kako si hitila svojoj rođakinji Elizabeti. Pohiti u naša sela i gradove, u naše obitelji, župe i samostane  diljem ove biskupije. Želimo u ovo vrijeme Došašća čuti pozdrav anđela Gabrijela i osjetiti kako nam Isusa donosiš. Neka Tvojim pohodom zaigra srce naše s pjesnikom koji od srca moli i žarko vapi: „Vrati se k nama Djevice cista, ko zora sto nam donosi dan. Vrati nam Krista u srce naše i u nas stan, kazao je nadbiskup Puljić.

Na kraju misnog slavlja gvardijan fra Josip Ivanović vjernike je upoznao sa mogućnošću dobivanja potpunog  oprosta prigodom  800. obljetnice odobrenja franjevačkog pravila i postavljanja  prvih  jaslica u Grecciu.  Oprost se može dobiti od svetkovine Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca, pa sve do 2. veljače 2024., i  blagdana Prikazanja Gospodnjeg u hramu, molitvom pred jaslicama u bilo kojoj franjevačkoj crkvi.

Pogledajte još

Vjerska emisija “Riječ nade” od ove subote samo na YouTube kanalu Šibenske biskupije.

Vjersku emisiju Šibenske biskupije “Riječ Nade” i dalje možete pratiti na YouTube kanalu Šibenske biskupije. …

U katedrali svetog Jakova na Čistu srijedu ili Pepelnicu euharistiju je predvodio biskup Tomislav Rogić

Misno slavlje s obredom pepeljenja na Čistu srijedu ili Pepelnicu 14. veljače, u katedrali svetog …

Pastirski pohod biskupa Tomislava Rogića župi Primošten

Utorak je, 13. veljače 2024. – u 9:00 sati zvonjavom zvona na zvoniku župne crkve …