Na Žiriju blagoslovljena je kapelica svetog Nikole.

U subotu, 10. kolovoza na otoku Žirju blagoslovljena obnovljena kapelica sv. Nikole zalaganjem domaćih vjernika, dobrotvora i Šibenske biskupije. Svetu misu i blagoslov predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić u suslavlju sa župnikom don Rokom Glasnovićem. Okupilo se pedestak vjernika otoka Žirja, kojima se na koncu obratio g. Ivan Dobra i zahvalio svima koji su učestvovali u obnovi crkvice sv. Nikole.

U prigodnoj homiliji biskup Rogić je naglasio kako je  Crkva je kuća Božja i ujedno vrata nebeska! U crkvi se učimo biti Bogu blizu. A u Božjoj blizini nestaje s nas prašina i blato grijeha. Bog nas oproštenjem čisti i čini dostojnim stajanja pred njim. On krijepi naše snage, oporavlja nas za životne borbe, usavršava našu ljubav i dobrotu, daruje nam mir srca, čini nas uvijek više svojom djecom. To nam nudi, to nam čini Božja milost. Okuplja nas u zajedništvo svoje djece, postajemo njegov narod, njegov izabrani narod – Crkva – pisana velikim slovom. Na taj način u crkvi, mogli bismo reći, vježbamo ili bolje doživljavamo predokus, kušamo: radost neba. Zato su crkve: vrata nebeska!, kazao je biskup Rogić.

Crkva je Božje prebivalište na zemlji, znak Božje prisutnosti. Svaka nas crkva podsjeća da nismo sami, da je Bog s nama. Zato su ljudi podizali crkve, kapelice, velebne katedrale i male križeve na raskršćima, uvijek Bogu na čast jer su htjeli vidljivi Božji znak u svojoj sredini. Da se ne zaboravi! Da svakodnevne brige, poslovi, napori i razna opterećenja ne udalje čovjeka od Boga. Isto tako i radosni, veseli, slavljenički trenuci života nisu mogli proći da se Bogu ne posvete. U crkvu čovjek dolazi Bogu zahvaliti za primljena dobročinstva, donosi Bogu i svoju radost: kao što su rođenje djeteta, slavlja sakramenata, ženidbe, blagdani, godišnjice. Sve se Bogu prikazuje da Bog bude u svemu. Tako crkva postaje ne samo Božje kuća, nego i naš dom u Božjoj nazočnosti, u Božjoj blizini. Po svakoj crkvi kao da odzvanjaju Isusove riječi: Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta, poručio je biskup Rogić.

 

 

Pogledajte još

Zavrsetak molitvene osmine vjeroučenika župe sv. Jakova za pokojne.

Oprosti za pokojne ostvaruju se po Crkvi koja se snagom vlasti vezivanja i odrješivanja, što …

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodio slavlje u Nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku.

U Nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku na svečev blagdan, 14. studenoga, svečano euharistijsko …

U samostanu svetog Frane predstavljena monografija „Sveti budite“

U Nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u petak 12. studenoga, u sklopu trodnevnice pred svečev …