Na Žiriju blagoslovljena je kapelica svetog Nikole.

U subotu, 10. kolovoza na otoku Žirju blagoslovljena obnovljena kapelica sv. Nikole zalaganjem domaćih vjernika, dobrotvora i Šibenske biskupije. Svetu misu i blagoslov predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić u suslavlju sa župnikom don Rokom Glasnovićem. Okupilo se pedestak vjernika otoka Žirja, kojima se na koncu obratio g. Ivan Dobra i zahvalio svima koji su učestvovali u obnovi crkvice sv. Nikole.

U prigodnoj homiliji biskup Rogić je naglasio kako je  Crkva je kuća Božja i ujedno vrata nebeska! U crkvi se učimo biti Bogu blizu. A u Božjoj blizini nestaje s nas prašina i blato grijeha. Bog nas oproštenjem čisti i čini dostojnim stajanja pred njim. On krijepi naše snage, oporavlja nas za životne borbe, usavršava našu ljubav i dobrotu, daruje nam mir srca, čini nas uvijek više svojom djecom. To nam nudi, to nam čini Božja milost. Okuplja nas u zajedništvo svoje djece, postajemo njegov narod, njegov izabrani narod – Crkva – pisana velikim slovom. Na taj način u crkvi, mogli bismo reći, vježbamo ili bolje doživljavamo predokus, kušamo: radost neba. Zato su crkve: vrata nebeska!, kazao je biskup Rogić.

Crkva je Božje prebivalište na zemlji, znak Božje prisutnosti. Svaka nas crkva podsjeća da nismo sami, da je Bog s nama. Zato su ljudi podizali crkve, kapelice, velebne katedrale i male križeve na raskršćima, uvijek Bogu na čast jer su htjeli vidljivi Božji znak u svojoj sredini. Da se ne zaboravi! Da svakodnevne brige, poslovi, napori i razna opterećenja ne udalje čovjeka od Boga. Isto tako i radosni, veseli, slavljenički trenuci života nisu mogli proći da se Bogu ne posvete. U crkvu čovjek dolazi Bogu zahvaliti za primljena dobročinstva, donosi Bogu i svoju radost: kao što su rođenje djeteta, slavlja sakramenata, ženidbe, blagdani, godišnjice. Sve se Bogu prikazuje da Bog bude u svemu. Tako crkva postaje ne samo Božje kuća, nego i naš dom u Božjoj nazočnosti, u Božjoj blizini. Po svakoj crkvi kao da odzvanjaju Isusove riječi: Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta, poručio je biskup Rogić.

 

 

Pogledajte još

Uskrsno slavlje u katedrali svetog Jakova.

Šibenski biskup Tomislav Rogić na svetkovinu Uskrsa, u nedjelju 31. ožujka predvodio je svečano misno …

Vazmeno bdijenje u katedrali svetog Jakova

Vazmeno bdijenje u katedrali svetog Jakova predvodio je biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirali su gvardijan samostana …

Obredi Velikog petka u katedrali svetog Jakova.

Obrede Velikoga petka u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, 29. ožujka predvodio je šibenski biskup …