Na Visovcu proslavljena Gospa od Anđela.

Središnja proslava blagdana Gospe od Anđela u Šibenskoj biskupiji bila je u franjevačkom samostanu na otočiću Visovcu. Svečano misno slavlje u utorak 2. kolovoza predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. U koncelebraciji je bio i umirovljeni biskup Ante Ivas, te provincijal Provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše. Okupilo se više tisuća vjernika iz cijele Šibenske biskupije. Preko misnog slavlja pjeavo je zbor župe Lišana Ostrovičkih.

„Došli smo našoj Majci, Božjoj Majci, na Visovac kod Gospe od Anđela, kod Majke milosti u ovim prekrasnim Božjim djelima tako očitima: u ljepoti prirode koja nas okružuje. Ovdje je naša Procijunkula, poput one u kojoj je sveti Franjo Boga susreo, obraćenje isprosio i oproštenje zadobio – na današnji dan. I mi smo poput njega došli, Boga tražeći da nam grijehe oprosti, u nevolji pomogne, životne nam pute na dobro usmjeri i okrene, udjeli novog životnog poleta i radosti, pomoći i utjehe, ohrabrenja i snage. Došli smo željni okupati se u Božjoj milosti koja izvire iz Majčine ljubavi, iz njezina zagovora, iz njezine vjere kojom je postala i ostala službenica Božja, sve do uzdignuća da je častimo kao Kraljicu anđela“, poručio je u homilji biskup Tomislav Rogić.

Marija je prihvatila svoju ulogu. Izgovorila je svoj: Neka mi bude po tvojoj riječi – evo službenice Gospodnje! Tako je započeto njezin put vjere i predanja u Božje ruke, kazao je biskup Rogić.

Zamolio je Gospu od anđela da svima da milost da otkriju pravu ljubav jedni za druge, da otkriju istinsku snagu vjere i predanja u Božje ruke. „Gospe od Milosti koja nosiš vječnu spoznaju ljubavi Božje i svetog pouzdanja, udijeli i nama spoznati što je dobro, što je sveto i spasonosno za nas, za naš narod i cijeli svijet. Da u pouzdanju, u neuništivoj nadi vjere uvijek idemo za tvojim Sinom Isusom Kristom, da on bude naš život, naš oslonac i životni suputnik koji nas vodi u svoju blaženu vječnost, u sreću zauvijek. Da On jedini bude naša istina po kojoj promatramo svoj život i jedni druge – uvijek kroz ljubav Božju pokazanu u Sinu Božjemu i njegovoj Majci“.

Gospa od Anđela, znači Gospa – Majka nebeska. Anđeli su zauvijek u slavi i zauvijek u milosti. Tamo nas Majka želi dovesti. U vječnu radost i trajnu sigurnost Neba, kazao je biskup Rogić. „Marija nas hrabri da prihvatimo nevolje kroz koje nam je proći jer ih Bog može i želi učiniti izvorom milosti za nas, putem spasenja za nas, putem u nebo, u vječnu sreću. Po onom, Mariji izrečenom: Našla si milost u Boga i mi smo sigurni kod Marije da se ta milost pretače na svakog tko se Mariji utječe“.

„Zato smo, braćo i sestre, danas ovdje, da po uzoru na svetog Franju obratimo svoja srca Bogu, da se obnovi milost u našim životima, a to znači Božja prisutnost u svemu što radimo, u svim našim odnosima i u cijelom našem životu, da nam se otvore oči za Božju naklonost koja nam je iskazana i po današnje slavlju. Da živimo od te milosti, svjesniji Božje ljubavi i Gospine brige za nas u svim nevoljama naših dana. Da Boga stavimo na prvo mjesto u našem životu i da sve ostalo dođe na svoje mjesto. Gospe od Milosti isprosi nam to i daj da u tome ustrajemo, zaključio je homiliju biskup Rogić.

Na kraju slavlja riječi pozdrava i zahvale uputio je gvardijan samostana na Visovcu fra Marko Nimac.

Pogledajte još

Održan duhovni projekt za mlade “Schola orandi” pod temom “Jesam li sudionik ili promatrač na Gozbi ljubavi?”

U prostorijama Katoličke škole u Šibeniku u subotu 25.5.2024. održao se duhovni projekt za mlade …

Održana „Zlatna harfa“ dječjih župnih zborova za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju

Smotra dječjih župnih zborova „Zlatna harfa“ za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je u subotu …

Proslavljena Gospa od Karavaja. Okupili su se brojni vjernici. Slavlje je predvodio biskup Rogić.

Svetkovina Gospe od Karavaja svečano je proslavljena u nedjelju 26. svibnja u župi Tisno na …