Na Okitu proslavljena je Gospa Karmelska. Obilježeno 350. godina od gradnje prve crkve na okitu i 25.godina od izgradnje nove crkve na Okitu.

Blagdan Gospe Karmelske u župi Vodice proslavljen je u četvrtak 16. srpnja svečanim misnim slavljem na brdu Okit gdje se nalazi Gospina crkva i župno svetište Majke Božje. Od ranog jutra u svetištu su se slavile euharistije, a središnje slavlje predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz župnika don Franju Glasnovića i više svećenika koncelebrirao je i umirovljeni biskup Ante Ivas. Ove godine obilježeno je tristo i pedeset godina od gradnje prve crkve na okitu i dvadeset i pet godina od izgradnje nove crkve na Okitu.

Okupili smo se na ovom našem Karmelu kao mjestu susreta s višnjom milosti Boga jedinoga. Evo nas zajedno Boga slaviti, svoje mu molitve prikazati u žrtvi njegova Sina – svetoj euharistiji. Okupili smo se pomoć i utjehu kod Boga tražiti po zagovoru njegove i naše Majke – Gospe Kramelske. Pamti ovo mjesto korake i uzdahe hodočasnika, pamti žar molitava i pjesme Gospi Karmelskoj za zagovor u potrebama, pamti pobožnosti i zavjete Gospi obećane i održane. Pamti ovo mjesto zanose onih koji su Bogu i Gospi na čast gradili crkvu, a sjeća se i njezinog razaranja, pa opet novi polet i podizanje Hrama u zajedništvu vjernika Vodica i njihovih svećenika. Bilo je i ostaje ovo mjesto molitve i susreta s Bogom, mjesto gdje se traži utjeha Majke i pomoć s Visina, poručio je u homiliji biskup Tomislav Rogić.
Naglasio je kako pobožnost Gospi Karmelskoj čuva vjeru u duši, upućuje na Boga, otkriva Stvoritelja i Spasitelja, a životnim koracima kazuje put prema vječnoj sreći u Nebu. Osvrnuo se i na evanđelje koje je donjelo Isusov govor na gori. „Današnji svijet i čovjek trebaju jasne putokaze. Vrijeme koje živimo, puno neizvjesnosti, nametanih strahova, mogućih opasnosti – kao da čovjeka želi obeshrabriti, život mu učiniti teškim, neshvatljivim, praznim, a onda na koncu bezvrijednim. Isusova Blaženstva nude te jasne putokaze, ona su smjernice ne samo za nebo, nego i za naš svakodnevni život“.

Kad želimo razumjeti Isusova Blaženstva najbolje se zagledati u našu Majku nebesku. Čitati ih i gledati kroz njezin život. Onda ćemo i sami moći u svom životu živjeti po njima. Ona je ta koju je osjenio Duh Sveti da svijetu donese Spasitelja. Nju Svevišnji zaodjenu haljinom spasenja i pravednosti. Ona zbog toga kliče svoj Veliča duša moja Gospodina, kazao je biskup Rogić.

Molimo za čvrstu vjeru u svakoj duši, u svakoj situaciji, u svakom iskušenju. Neka svaka nova neizvjesnost bude razlog da se još više u Boga pouzdamo, da iz tog pouzdanja možemo rasti u nadi i živjeti blaženstva. Molimo za naše obitelji da se obnovi slika majčinstva po uzoru na Mariju Majku i da Gospa naša bude trajni izvor utjehe, putokaz vjere i sigurna luka spasenja. To svjedoče i obljetnice koje slavimo 350. Godina prve crkve i 25 godina obnovljene nove crkve, poručio je biskup Tomislav Rogić.

Pogledajte još

Pastirski pohod biskupa Tomislava Rogića župi Primošten

Utorak je, 13. veljače 2024. – u 9:00 sati zvonjavom zvona na zvoniku župne crkve …

Papina poruka za korizmu 2024. godine.

PORUKA SVETOGA OCA FRANJE za korizmu 2024. godine Bog nas vodi kroz pustinju do slobode …

U Vodicama je proslavljen Dan braka. Pedeset parova obnovilo bračna obećanja

U župi Vodice proslavljen svjetski dan braka i obnovljena bračna obećanja pedeset bračnih parova U …