Misa za poginule i preminule branitelje 15. domobranska pukovnija „Petar Krešimir IV“.

Šibenska 15. domobranska pukovnija „Petar Krešimir IV“ obilježila je 17. prosinca 30. obljetnicu osnutka, a vrhunac proslave bila je misa za poginule i preminule branitelje koju je u katedrali sv. Jakova predslavio šibenski biskup Tomislav Rogić.

U homiliji je biskup Rogić rekao da se „u davno vrijeme, u 2. stoljeću prije Krista izraelski narod borio za svoje dostojanstvo, za Božje zakone koje im je Mojsije predao. Bili su ugroženi i kao narod i kao vjernici jedinoga Boga. Hrabri Juda Makabejac poveo ih je u borbu za slobodu vjere i naroda. U Boju su mnogi poginuli. I on je odlučio prinijeti žrtve zahvalnice i pokajnice Bogu za njihovo spasenje, molio se za njihovo uskrsnuće. I prije nego li će Sin Božji uskrsnuti u Bibliji nalazimo vjeru u uskrsnuće i to upravo za poginule vojnike…“

„U evanđelju koje smo čuli Isus daje zapovijed ljubavi! Najveća zapovijed, ljubite jedni druge kao što sam ja ljubio vas! A vrhunac ljubavi do koje čovjek može doći je spremnost i život dati za drugoga, za svoje najmilije, za svoju vjeru u Boga, za svoju Domovinu: Bogoljublje – čovjekoljublje i rodoljublje, neprolazne vrline“, istaknuo je.

„Vrijeme došašća – adventa u kojem se nalazimo priprema nas na Božić, ali ovaj prvi dio više ističe pripremu na konačni susret s Bogom na koncu našeg života, o ponovnom Kristovom dolasku. Zapravo čitav naš život je jedno veliko došašće, iščekivanje, rast u nadi i vjeri, vježbanje u dobru i požrtvovnosti. Učiti od Isusa Krista i prema njemu ići, za susret s njim se spremati i zauvijek uživati beskrajne darove Božje dobrote.“

Biskup Rogić naglasio je da su se okupili ispunjeni ponosom i zahvalom za žrtve na kojima počiva njihova sloboda.

„Ponovit ću i ovog puta: Sve što danas gradimo i radimo, svi naši uspjesi mogući su jer je netko prije nas imao hrabrosti i ljubavi žrtvovati se za nas. Nisu gledali sebe, nisu čuvali svoj život nego su darovali svoj život da bi ga drugi imali. Velim, svi uspjesi, pa i ovi nogometni mogući su jer nam je darovana sloboda po žrtvi branitelja“, podsjetio je.

„Kakve god probleme danas imali – mi ipak gradimo našu Domovinu, gradimo bolji život za našu i buduće generacije, a to možemo zahvaljujući velikodušnosti branitelja i redarstvenika. Svaki naš uspjeh i svako bolje danas i sutra čini i njihove žrtve vrednijima. Zato je na nama odgovornost da uvijek iznova oplemenimo naše živote jer su s time i njihove žrtve opravdane, ugrađene u našu sadašnjost i budućnost… Neka to ojača i našu vjeru u konačni ponovni susret s Bogom i sa svojim najmilijima, jer trajna je naša Domovina na nebesima“, poručio je mons. Rogić.

Misu je slavio u zajedništvu s umirovljenim šibenskim biskupom Antom Ivasom, generalnim vikarom don Marinkom Mlakićem, katedralnim župnikom don Krešimirom Matešom i katedralnim župnim vikarom don Šimom Pleadinom.

Pogledajte još

Održan duhovni projekt za mlade “Schola orandi” pod temom “Jesam li sudionik ili promatrač na Gozbi ljubavi?”

U prostorijama Katoličke škole u Šibeniku u subotu 25.5.2024. održao se duhovni projekt za mlade …

Održana „Zlatna harfa“ dječjih župnih zborova za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju

Smotra dječjih župnih zborova „Zlatna harfa“ za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je u subotu …

Proslavljena Gospa od Karavaja. Okupili su se brojni vjernici. Slavlje je predvodio biskup Rogić.

Svetkovina Gospe od Karavaja svečano je proslavljena u nedjelju 26. svibnja u župi Tisno na …