Misa posvete ulja slavljena u katedrali svetog Jakova.

Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 6. travnja u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz biskupa koncelebrirao je umirovljeni biskup Ante Ivas, te dijecezanski i redovnički svećenici koji djeluju na području Biskupije. Svećenici su preko slavlja obnovili svoja svećenička obećanja dana u trenutku ređenja. Posvećena su ulja krizme i bolesničkog pomazanja. Ulje su  ove godine darovale župe Vodice i  Skradin.

Ovo je jedinstvena prilika kada smo gotovo svi na okupu da zajednički zahvalimo Bogu za dar poziva, da Velikom svećeniku – Isusu Kristu potvrdimo svoj da, svoj odaziv, obnavljajući svoja svećenička obećanja. Njemu, vječnom svećeniku koji nas je po svetom redu svećenicima učinio i dao nam da u Njegovo ime slavimo svete tajne, svete sakramente i najuzvišeniju molitvu – prikazivanje svete misne žrtve. U Njegovo ime Božju Riječ tumačimo, u Njegovo ime grijehe opraštamo, Njegovim se Tijelom i Krvlju hranimo u svetoj Euharistiji, poručio je biskup Rogić svećenicima u homiliji.

Naglasio je kako je ove godine zahvalnost tim je veća jer se spominjemo 725. godišnjice uspostave Šibenske biskupije. Nebrojeni milosni darovi tekli su kroz stoljeća po našim crkvama i kapelama, po rukama biskupa, svećenika i redovnika, po rijekama molitava pobožnog puka, kroz pjesmu i jecaj, kroz pokajanje i pouzdanje da je smilovanje Božje od svega veće. Toliko puta Bog je svoju prisutnost i pomoć učinio vidljivom i presudnom.

Svećenicima je poručio da ostanu i rastu u iskustvu Božje blizine. Koliko smo puta osjetili da smo oruđe u Božjim rukama? Da se Božja milost po nama približila nekoj duši koja Ga traži. Bilo u podijeljenim sakramentima, katehezama ili posve slučajnim susretima i upućenoj riječi za koju nismo ni sami znali kako nam je baš taj čas došla na usne. Nisu li to bili najljepši trenuci i našeg života? Osjetili smo radost svoga svećeničkog poziva. Osjetili smo blizinu Božju. Takvi trenuci i događaji postaju biseri, najveće dragocjenosti, postaju svjetionici, putokazi za ustrajnost i uvijek novo ohrabrenje.

Naglasio je kako posveta ulja, doziva u našu sadašnju stvarnost sva ona značenja Pomazanika. Obilježeni pomazanjem Svetoga reda zadobili smo milosti Božje potrebne našoj službi. Slikovitost ulja kojeg koža upija daje prikazati onu nevidljivu stvarnost darova Božjih za sve dane našeg svećeništva. Vraćajmo se često na taj izvor milosti. Uljem obilježeni, označeni, izdvojeni za svetu službu. Nađoh napisano da Bog ne uzima sposobne nego ih za svetu službu osposobljuje. U tom duhu molitve da nas uvijek iznova osposobljuje za svetu službu, obnovimo svoja svećenička obećanja! Tješnje povezani s Gospodinom u radosti izrečenih obećanja na dan ređenja. Neka nas povede revnost za duše i iščekivanje konačnog susreta s Uskrslim Gospodinom, poručio je biskup Rogić svećenicima

Vjernike je potaknuo da mole za svoje svećenike. Za njihovu revnost i ustrajnost. Molite za nova svećenička zvanja u cijeloj Crkvi i u našoj Šibenskoj biskupiji. Po brojnim i revnim svećenicima, novim duhovnim zvanjima prepoznat ćemo da smo živa Crkva Kristova. Neka nam dobri i svemogući Bog udjeli milost Radosnih navjestitelja i velikodušnih posrednika svake milosti Božje. Neka se u obiteljima moli za zvanja da srca roditelja ne budu sebična i sprječavaju duhovni poziv. Naprotiv, neka u tome vide i dožive neizmjerni Božji blagoslov.

Pogledajte još

Papina poruka za korizmu 2024. godine.

PORUKA SVETOGA OCA FRANJE za korizmu 2024. godine Bog nas vodi kroz pustinju do slobode …

U Vodicama je proslavljen Dan braka. Pedeset parova obnovilo bračna obećanja

U župi Vodice proslavljen svjetski dan braka i obnovljena bračna obećanja pedeset bračnih parova U …

U šibenskoj bolnici proslavljen Svjetski dan bolesnika.

Svjetski dan bolesnika u Šibenskoj biskupiji proslavljen je u ponedjeljak  12. veljače, misnim slavljem u …