Sunday, Jan 21st

Last updateMon, 15 Jan 2018 11am

ŠIBENIK - KATEDRALA: Misno slavlje na Novu godinu predvodio biskup Tomislav Rogić

nova godina 17006

Prvi dan Nove godine posvećen je nebeskoj majci, svetoj Bogorodici. Početak tog novog kalendarskog vremena posvećujemo Roditeljici Spasitelja. Mariju kao prvog suradnika spasenja, kao znak Novog svijeta, Zoru novoga dana, dostojno je slaviti kao početak i kao zvijezdu NADE koju ona svijetu donosi po Novorođenome. Ona je ta po kojoj Bog stvara novi svijet, Novu eru, rođenjem Božjeg Jedinorođenca, poručio je šibenski biskup Tomislav Rogić, u nedjelju 1. siječnja na Novu godinu i svetkovinu Marije Bogorodice preko misnog slavlja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku. Uz biskupa je koncelebrirao katedralni župnik i kanonik don Krešeimir Mateša, biskupov tajnik don Roko Glanović i umirovljeni biskup Ante Ivas.

PRGOMET - LABIN: Proslavljen sveti Silvestar

svsivestar16005

Blagdan svetog Silvestra pape proslavljen je u subotu 31. prosinca u župi Prgomet – Labin u crkvi svetog Silvestra u Labinu. Slavlje je započelo procesijom. Kip sv. Silvestra nosili su vjernici iz Labina, a euharistijsko slavlje predvodio je župnik fra Ante Vugdelija uz koncelebraciju fra Stipice Grgata, zborovođe u svetištu i župi Gospe od Zdravlja u Splitu. U slavlju je sudjelovalo oko stotrideset vjernika.

ŠIBENIK - KATEDRALA: Izvedene skladbe pronađene u muzikalijama katedrale svetog Jakova

koncertb16005

Božićni koncert iz glazbenog arhiva katedrale svetog Jakova upriličen povodom 950. Obljetnice prvog pisanog spomena grada Šibenika održan je u četvrtak 29. prosinca u katedrali svetog Jakova. U programu u kojem su izvedene božićne pjesme iz sredine 19. stoljeća pronađene u glazbenom arhivu šibenske katedrale, nastupili su: Pivači sv. Jakova pod vodstvom Ane Gović Blaće, Gradski pjevački zbor Neuma iz Drniša pod vodstvom Jelene Prpe, Petrova lađa župe Vidici pod vodstvom Martina Radoševića, Pjevački zbor „Sv. Juraj“ iz Pirovca pod vodstvom Josipe Martinović, Crkveni zbor župe Rođenja Blažene Djevice Marije iz Skradina koji vodi Diana Gaši, Crkveni zbor župe Gospe van Grada iz šibenskog Varoša pod vodstvom Vladimire Nakić te Mješoviti katedrali zbor koji vodi Jelena Mikulandra. Kao solisti nastupili su sopranistica Andrea Paić, mezzosopranistica Jelena Pletikosa, bas Rafael Lovrić Caparin  i Nikola Lovrić Caparin na orguljama. Uvod u koncert bilo je kratko izlaganje muzikologinje dr. sc. Snježane Miklaušić – Ćeran.

ŠIBENIK - KATEDRALA: Vjernici zahvalili Gospodinu za proteklu 2016. godinu

zahvalnica16004

Misu zahvalnicu za proteklu kalendarsku godinu na silvestrovo u subotu 31. prosinca, u katedrali svetog Jakova u Šibeniku predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Svečanim "Tebe Boga hvalimo" zahvalio je Gospodinu za sve dobro u Šibenskoj biskupiji u 2016. godini.

ŠIBENIK - BALDEKIN: Djeca u humanitarnoj akciji "Pjevači betelemske zvijezde"

pbz16001

Župa Presvetog Srca Isusova 28. i 29. prosinca po osmi puta organizirala je akciju „Pjevači betlehemske zvijezde“ u sklopu svoje stalne misije prikuplja novčanu pomoć za školovanje siromašne djece u Africi. Djeca pod imenom „Pjevači betlehemske zvijezde“ posjećuju domove svojih župljana, pjevaju domaćinima tradicionalne blagdanske pjesme i prikupljaju pomoć za školovanje svojih siromašnih i gladnih vršnjaka u Africi. Ove će godine „Pjevači betlehemske zvijezde“ posjetiti gotovo 500 obitelji u župi Presvetog Srca Isusova koje su pristale primiti ih i sudjelovati u ovoj lijepoj plemenitoj humanitarnoj akciji.