Tuesday, Jul 22nd

Last update10:06:18 AM GMT

ŠIBENIK: Biskup Ante Ivas primio sudionike Opće skupštine Dominikanskog reda

dominikanci

Više od stotinu dominikanaca iz cijeloga svijeta koji sudjeluju na Općoj skupštini Dominikanskog reda,  u nedjelju 28. srpnja posjetili su Šibensku biskupiju. Nakon obilaska Nacionalnog parka Krka i franjevačkog samostana Gospe od milosti na Visovcu, u katedrali svetog Jakova susreli su se sa šibenskim biskupom Antom Ivasom.

ŠIBENIK - KATEDRALA: Proslavljen naslovnik katedrale sveti Jakov

sveti jakovv

Vjernici grada Šibenika proslavili su u četvrtak  25. srpnja svetkovinu sv. Jakova apostola, naslovnika šibenske katedrale. Svečanu euharistiju u katedrali predvodio je šibenski biskup Ante Ivas.

Odgovor Šibenske biskupije na izjavu prof. Božidara Grge novinarima povodom održavanja ovogodišnje Orguljaške škole.

U razgovoru s novinarima povodom održavanja 20. orguljaške ljetne škole u Šibeniku, kako donosi portal Šibenik news 18. srpnja 2013. g., prof. Božidar Grga, predsjednik Organološkog društva "Organum" Šibenk, govoreći o financijskim sredstvima i sponzoriranju škole kazao je: ,,I ove godine Šibenska biskupija nije donirala niti kunu."

NEDJELJNA BIBLIJSKA PORUKA: Šesnaesta nedjelja kroz godinu C - Sjesti do nogu Gospodinovih i slušati

marta maria01

Na putu prema Jeruzalem Isus svraća u Betaniju u kuću Marte i Marije. Prema Ivanovom evanđelju one su sestre Lazara kojeg jekasnije uskrisio. Isus je očito snjima imao vrlo bliske odnose. Marta je bila starija, jer je spomenuta kao domaćica. Ulaskom u kuću u kojoj nema muškog domaćina (Lazar je morao biti mlađi) Isus pokazuje kako nema predrasuda i da Učiteljski nastupa jednako prema muškarcima i ženama. (Ovo se ipak ne može uzeti kao pomodnobrisanje različitosti životnih uloga kojeprema Božjem promisluimaju muškarac i žena.)

VODICE: Proslavljena Gospa od Okita

gospa od okita

Blagdan Gospe Karmelske u župi Vodice proslavljen je u utorak 16. srpnja svečanim misnim slavljem na brdu Okit gdje se nalazi Gospina crkva i župno svetište Majke Božje. Od ranog jutra u svetištu su se slavile euharistije, a središnje slavlje predvodio je šibenski biskup Ante Ivas.

NEDJELJNA BIBLIJSKA PORUKA: Petnaesta nedjelja kroz godinu C - Milosrdni Samarijanac

samaritano01

Evanđelje 15. nedjelje kroz godinu (Lk 10,25-37) donosi nam jedan od bisera iz Lukinog pripovijedalačkog pera – priču o Milosrdnog Samarijancu. „Učitelju, što mi je činiti da baštinim život vječni?“ (r.25) pitao je zakonoznanac Isusa. Iako je on ovo pitanje uputio, tako kaže evanđelist Luka, s ciljem da Isusa iskuša, unatoč tomu u njemu možemo iščitati duboku zapitanost svakog vjernika. Život vječni je pojam koji jezikom vjere izriče puninu života, smisao, mir, radost i sreću – sve ono za čim čovjek u najdubljim dubinava svoga bića teži. U širokom shvaćanju te riječi možemo zato kazati da svaki čovjek, pa i nevjernik, duboko u sebi teži za životom vječnim, i da se pita, možda i nesvjesno, „što mi je činiti da ga baštinim?“

ŠIBENIK: U samostanu svete Luce proslavljen sveti Benedikt

sveti benedikt

Blagdan svetog Benedikta u Šibeniku proslavljen je u ženskom Benediktinskom samostanu svete Luce. Središnje svečano misno slavlje predvodio je šibenski biskup Ante Ivas.U homiliji ukazao je na benediktinsku duhovnost koja se može svesti u riječi "moli i radi". Te dvije riječi pretvorene u program i akciju, u stil života oblikovale su kulturu života cijele kršćanske Europe.  Dok čovjek živi od zemlje ne smije zaboraviti Boga stvoritelja, kako ne bi postao rob zemlje i materijalnih probitaka, poručio je biskup Ante Ivas.