Tuesday, Sep 30th

Last update11:44:00 AM GMT

ŠIBENIK: Za Božić ponovno Sveti Mihovil

IMG 7782

Šibenska biskupija ponovno pokreće biskupijski list "Sveti Mihovil", potvrđeno je u ponedjeljak 7. listopada u prostorijama biskupskog ordinarijata na sastanku novoosnovanog uredničkog vijeća.

Šibenik: Susret djelatnika dviju Katoličkih osnovnih škola

Ovogodišnji Dan učitelja bio je poseban za djelatnike Katoličke osnovne škole u Šibeniku, koji su 7. i 8. listopada ugostili djelatnike sestrinske Katoličke osnovne škole u Požegi. Prvi dan susreta započeo je upoznavanjem s Katoličkom osnovnom školom u Šibeniku, njezinim djelovanjem i aktivnostima koje je predstavila ravnateljica s. Mandica Starčević te obilaskom škole i uvidom u konkretan rad u pojedinim razrednim odjelima. U poslijepodnevnim satima gosti su obišli znamenitosti Šibenika: grob službenice Božje Majke Klare Žižić, crkvu i muzej sestara benediktinki, Nacionalno svetište sv. Nikole Tavilića i katedralu Sv. Jakova.

NEDJELJNA BIBLIJSKA PORUKA: 27. nedjelja kroz godinu C -Pravednik živi od svoje vjere

27kg

Nije lako vjerovati. Tko god kaže drugačije, teško da govori iz iskustva zrele vjere. Vjera je svjetlo koje osvjetljava naš život, daje mu potpuno nove obzore i usmjerenja koja drugačije ne možemo otkriti. Postoje trenuci kada je to svjetlo sasvim jako. Tada sve što činimo ima dubok smisao i opravdanje. Čak i patnju tada doživljavamo kao Božji dar po kojem nas Bog tajnovito k sebi vodi.

ŠIBENIK: Proslavljen sveti Franjo Asiški

sveti frane 2013

Blagdan svetog Franje Asiškog proslavljen je u petak 4. listopada u samostanu svetog Frane u Šibeniku kod franjevaca konventualaca. Središnje misno slavlje predvodio je šibenski biskup Ante Ivas.

ŠIBENIK: Proslavljen sveti Mihovil, zaštitnik grada i biskupije

mihovil 13 2

Svetkovina svetog  Mihovila zaštitnika grada Šibenika i Šibenske biskupije proslavljena je u nedjelju 29.rujna na trgu pred šibenskom katedralom. Svečano misno slavlje i procesiju ulicama grada predvodio je splitsko - makarski nadbiskup Marin Barišić. Uz predvoditelja koncelebrirali su:  predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić; biskupi hvarsko-bračko-viški Slobodan Štambuk, dubrovački Mate Uzinić gospićko - senjski Mile Bogović, kotorski Ilija Janjnić, , te biskup domaćin Ante Ivas. Koncelebrirao je i provincijal franjevačke provincije presvetog otkupitelja fra Joško Kodžoman.

NEDJELJNA BIBLIJSKA PORUKA: 26. nedjelja kroz godinu C - SVETI MIHOVIL

archangel-st-mikhailOve nedjelje slavimo svetkovinu sv. Mihovila, zaštitnika našega Grada i Biskupije. Lik sv. Mihovila stavlja pred nas uvijek zahtjevan izazov suočavanja sa samim temeljima čovjekovog postojanja. Uronjeni smo u stvarnost u kojoj se odvija nadvremenska borba dobra i zla, borba arkanđela Mihovila, onoga koji ističe Boga iznad svega, i Zmaja, Sotone, palog anđela, onoga koji Boga ne podnosi. Tu stvarnost susrećemo svuda oko sebe: u prirodi, u ljudskoj povijesti, u kulturi i znanosti, u gospodarstvu, u medijima, u svijetu zabave… Vidimo je i u sebi, u svojoj nutrini, u vlastitoj savjesti. Ona nas opterećuje u našim traženjima, u nastojanjima da otkrijemo sebe i da osmislimo svoje postojanje. Ona jednako tako opterećuje naše odnose koje živimo.

ŠIBENIK: Molitva mladih za grad i biskupiju

molitva mladih 13 1

Tradicionalno okupljanje mladih prigodom blagdana svetog Mihovila upriličeno je u katedrali svetog Jakova u petak 27. rujna. Mladi su u procesiji sa upaljenim svijećama prošli ulicama  Šibenika. Molitva za Grad i Biskupiju bila je na tvrđavi svetog Mihovila, podno koje je nastao grad Šibenik.