Wednesday, Nov 26th

Last update10:02:34 AM GMT

NEDJELJNA BIBLIJSKA PORUKA: 32. nedjelja kroz godinu C - Isus i saduceji - u nebo treba vjerovati, a ne ga zamišljati

hl

U današnjem evanđelju Isus i saduceji raspravljaju o uskrsnuću. Saduceji, koji su uz farizeje bili najutjecajnija političko-religijska skupina židovskog društva u Isusovo vrijeme, nisu vjerovali u osobnu besmrtnost duše niti u uskrsnuće mrtvih, jer o tome ne nalaze izričita spomena u Tori (Petoknjižje). Takav stav obrazlažu Mojsijevim zakonom koji je nalagao da žena, koja bi ostala bez muža i djece, s njegovim bratom mužu podigne potomstvo. I smislili su tako priču o sedmorici braće koji su redom uzimali ženu i nijedan nije ostavio potomka. Kome će ona pripasti o uskrsnuću, pitaju oni. Ovom smicalicom, međutim, saduceji su više imali namjeru Isusa izrugati, nego li ozbiljno s njime polemizirati.

ŠIBENIK: Održan stručni skup vjeroučitelja

stručni skup 2013

Stručni skup za vjeroučitelje Šibenske biskupije održan je 9. studenoga 2013. u Katoličkoj osnovnoj školi u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Katehetskog ureda Šibenske biskupije. Obrađena je tema Građanskog odgoja u nastavi vjeronauka, s ciljevima upoznavanja programa Građanskog odgoja koji se planira uvesti u obrazovni sustav RH, prepoznavanja elemenata Građanskog odgoja koji već postoje u nastavi vjeronauka i upućivanja na odgojno-obrazovnu korelaciju istih.

ŠIBENIK: Rekolekciju predvodio dr. don Alojzije Čondić

rekolekcija2013 11

Redovita mjesečna rekolekcija svećenika Šibenske biskupije održana je u srijedu 6. studenog u zgradi «Sjemeništa» u Šibeniku. Na temu «Župa zajednica u kojoj se vjera prenosi», govorio je profesor pastoralne teologije na KBF- u Sveučilišta u Splitu dr. don Alojzije Čondić. Prije samog izlaganja u molitvenom dijelu rekolekcije meditaciju je priredio župnik župe svetog Petra – Vidici fra Vitomir Glavaš.

ŠIBENIK - KATEDRALA: Misno slavlje na Dušni dan uzvelićali crkveni pučki pivači iz Murtera

dušni dan 2013

Misu zadušnicu na Dušni dan 2. studenog u katedrali svetog Jakova u Šibeniku predvodio je šibenski biskup Ante Ivas. Euharistiju je slavio za sve preminule biskupe, svećenike, redovnike i redovnice Šibenske biskupije. Preko misnog slavlja crkveni Pučki pivači iz Murtera pjevali su murtersku glagoljašku misu za pokojne.

KVANJ: Misno slavlje za sve pokojne na grobljima Šibenske biskupije

kvanj 2013

Misa zadušnica za sve pokojne koji počivaju na grobljima Šibenske biskupije slavljena je u petak 1. studenoga na gradskom groblju Kvanj. Slavlje u zajedništvu sa svećenicima grada Šibenika predvodio je šibenski biskup Ante Ivas.

ŠIBENIK - KATEDRALA: Proslavljena svetkovina Svih Svetih

svisveti 2013

Svetkovina Svih svetih proslavljena je u petak 1. studenoga svečanim misnim slavljem u katedrali Svetog Jakova u Šibeniku. Euharistiju je predvodio šibenski biskup Ante Ivas. U uvodnom dijelu misnog slavlja biskup Ivas naglasio  je kako u Godini vjere na poseban način vjernici spominju se onih koji su u vjeri živjeli svoj život, prošli kroz sve tegobe i ostali vjerni i zato pobijedili. Danas slavimo pobjednike. Nije čudo što je naš narod svetkovinu Svih svetih nazivao prvim Božićem. Sveti su najveći plod Božjeg dolaska i spasenja, istaknuo je biskup Ante Ivas.

NEDJELJNA BIBLIJSKA PORUKA: 30. nedjelja kroz godinu C - Farizej i carinik u hramu: Kako zadobiti opravdanje?

fariseo y publicano

Isus je bio vrstan poznavatelj ljudskog srca. Savršeno je poznavao njegove potrebe i zablude. U raskrinkavanju zabluda, ponajprije onih u odnosu prema Bogu, rado se služio prispodobama. Takvi smo mi ljudi, puno lakše otkrivamo nepravilnosti i mane kada ih promatramo na drugomu, nego li na sebi. Ali još više od toga, Isus nas pomoću prispodoba uči kako ispravno stajati pred Bogom, te kako Božjim očima, očima onoga koji nas je iz ljubavi i na svoju sliku stvorio, gledati sebe i stvarnost oko sebe. U konačnici želi nam otkriti kako pred Bogom zadobiti opravdanje, odnosno kako postati dionikom njegova spasenja.