Monday, Sep 22nd

Last update02:47:44 PM GMT

NEDJELJNA BIBLIJSKA PORUKA: 26. nedjelja kroz godinu C - SVETI MIHOVIL

archangel-st-mikhailOve nedjelje slavimo svetkovinu sv. Mihovila, zaštitnika našega Grada i Biskupije. Lik sv. Mihovila stavlja pred nas uvijek zahtjevan izazov suočavanja sa samim temeljima čovjekovog postojanja. Uronjeni smo u stvarnost u kojoj se odvija nadvremenska borba dobra i zla, borba arkanđela Mihovila, onoga koji ističe Boga iznad svega, i Zmaja, Sotone, palog anđela, onoga koji Boga ne podnosi. Tu stvarnost susrećemo svuda oko sebe: u prirodi, u ljudskoj povijesti, u kulturi i znanosti, u gospodarstvu, u medijima, u svijetu zabave… Vidimo je i u sebi, u svojoj nutrini, u vlastitoj savjesti. Ona nas opterećuje u našim traženjima, u nastojanjima da otkrijemo sebe i da osmislimo svoje postojanje. Ona jednako tako opterećuje naše odnose koje živimo.

ŠIBENIK: Molitva mladih za grad i biskupiju

molitva mladih 13 1

Tradicionalno okupljanje mladih prigodom blagdana svetog Mihovila upriličeno je u katedrali svetog Jakova u petak 27. rujna. Mladi su u procesiji sa upaljenim svijećama prošli ulicama  Šibenika. Molitva za Grad i Biskupiju bila je na tvrđavi svetog Mihovila, podno koje je nastao grad Šibenik.

ŠIBENIK - KATEDRALA: Susret osoba sa posebnim potrebama

os sa pos potrebama

Susret osoba sa posebnim potrebama, prigodom proslave svetog Mihovila zaštitnika grada Šibenika i Šibenske biskupije,  upriličen je u  petak 27. rujna  u katedrali svetog Jakova. Misno slvalje predvodio je župnik katedrale don Krešimir Mateša.

ŠIBENIK - KATEDRALA: Slavljena misa za policiju

misa policija 13 1

U srijedu  25. rujna je Policijska uprava šibensko-kninska obilježila i proslavila Dan policije. Nakon polaganja vijenaca na spomen ploču poginulim policijskim službenicima u sjedištu policijske uprave, a potom i pod Centralnim križem na Gradskom groblju Kvanj, u šibenskoj katedrali Svetog Jakova je služena Sveta misa zadušnica za sve poginule pripadnike policije. Misno slavlje predvodio je policijski kapelan Šibenske biskupije don Darko Poljak.

ŠIBENIK - KATEDRALA: "Mali Mihovil" okupio njmlađe

mali mihovil 2013 1

U sklopu priprave za svetkovinu sv. Mihovila, djeca iz vjerskih odjeljenja dječjih vrtića Brat sunce, Vidici, Ciciban i Kućica posjetila su u četvrtak 22. rujna katedralu Sv. Jakova i susrela se sa župnikom katedrale don Krešimirom Matešom. Tim susretom nazvanim "Mali Mihovil" željelo se i najmlađe Šibenčane uključiti u proslavu dana Grada i Biskupije.

ŠIBENIK - KATEDRALA: Održana deseta večer duhovne šansone

šansona 2

U sklopu priprave za svetkovinu svetog Mihovila u nedjelju 22. rujna, u katedrali Svetog Jakova u Šibeniku održana je večer duhovne šansone. Riječ je o glazbenom događaju koji desetu godinu za redom okuplja glazbenike koji izvode popularne duhovne pjesme, kazao je generalni vikar  Šibenske biskupije don Marinko Malkić.

NEDJELJNA BIBLIJSKA PORUKA: 25. nedjelja kroz godinu C

anforas escena0000

Misna čitanja ove nedjelje dotiču se pitanja društvene pravde i odnosa prema bogatstvu. Slušajući proroka Amosa kako Božjom pravdom prijeti beskrupuloznim bogatašima, stječemo dojam da je pred očima imao upravo ovo naše vrijeme. Bogati gaze potrebnika i satiru uboga, kupuju siromaha za novac, smišljaju prijevare – sve samo kako bi gomilali svoje bogatstvo. Toliko su pohlepni da subotom, na dan Gospodnji, kada je bilo zabranjeno trgovati, bivaju nestrpljivi što ne mogu činiti svoje prljave rabote. Mentalitet današnjim bogataša je potpuno isti. Razlike su samo u sredstvima i metodama kojima se koriste. Tada su siromaha varali krivim mjerama, kupovali za sandale, prodavali mu otražak (otpad) od žita. Danas to čine lihvarskim kreditima, neredovitim i nepravednim plaćama, prekovremenim radom, poreznim politikama, privatizacijama i stečajevima, krizama i recesijama... Vremena se mijenjaju, ali bogataši ostaju uvijek isti. Gomilaju svoje bogatstvo i moć, štite jedni druge, udružuju se s onima što donose zakone da im pogoduju, potkupljuju, varaju – i guše se u svojoj obijesti. A siromasi uvijek jednako trpe uzalud se nadajući pravdi.