Monday, Apr 27th

Last update04:57:21 AM GMT

Šibenik: Otvorena vjeronaučna olimpijada

olimpijada 14 1

Državno natjecanje iz vjeronauka  ili Vjeronaučna olimpijada učenika osnovnih i srednjih škola, svečano je otvorena je u srijedu 2. travnja u Šibeniku u prostorijama Katoličke osnovne škole. Na olimpijadi i kojoj sudjeluje osamnaest  srednjoškolskih ekipa i sedamnaest osnovnoškolskih ekipa iz cijele Hrvatske, te jedna gost ekipa iz Bosne i Hercegovine, učenici će se natjecati na temu "Katolička Crkva i znanost – doprinosi i odnosi". Natjecanje će se održati u Katoličkoj osnovnoj školi i u hotelskom naselju Solaris.

RIM: Otac biskup Ante Ivas pohodio Zavod sv. Jeronima

sveti jeronim 3Šibenski biskup msgr. Ante Ivas, predsjednik Biskupske komisije za Papinski hrvatski Zavod sv. Jeronima u ak. godini 2013./2014., u ime svih hrvatskih biskupa boravio je u Zavodu od 24. do 31. ožujka o.g. na redovitoj godišnjoj vizitaciji. Tijekom pohoda, msgr. Ivas susreo se sa svakim svećenikom studentom kako bi se upoznao sa svim dimenzijama života i djelovanja Zavoda. Biskup vizitator susreo se i s odgovornima za život u Zavodu: rektorom msgr. Jurom Bogdanom, vicerektorom vlč. Markom  Đurinom  i duhovnikom o. Mihàly Szentmàrtonijem, SJ. Susreo se također i sa sestrama milosrdnicama koje s velikom pažnjom i ljubavlju kroz devedeset godina, (od listopada 1924. godine) vode domaćinske poslove u Zavodu i brinu se o crkvi sv. Jeronima.

ROGOZNICA - PRIMOŠTEN: Više stotina mladih na križnom putu

kpm 2014 1

Više stotina mladih iz svih dijelova Šibenske biskupije sudjelovalo je u subotu 29. ožujka na križnom putu mladih. Ove godine križni put upriličen je u Rogozničkom dekanatu. Hod koji je bio dug dvadeset kilometara odvijao se na relaciji Rogoznica-Zečevo – Supljak- Prhovo- Primošten.

VODICE: Obilježen Tjedan solidarnosti sa Crkvom i ljudima u BiH

tjedan solidarnosti 002

Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini u Šibenskoj biskupiji obilježen je u Vodicama. Na treću korizmenu nedjelju 23. ožujka, u župnoj crkvi sv. Križa misno slavlje u koncelebraciji sa župnikom i upraviteljem biskupijskog marijanskog svetišta Vrpolja don Antom Omazićem predvodio je generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić.

BILICE: Križni put redovnica

križni put redovnica 2014

Redovnice koje su na službi u Šibenskoj biskupiji okupile su se na molitvu križnog puta s ocem biskupom mons. Antom Ivasom u nedjelju, 23. ožujka, u župnoj crkvi Gospe od Pomišljaja u Bilicama. Susret je započeo pozdravom župnika fra Tomislava Brekala koji je prisutnima kratko progovorio o povijesti župe i njezinom sadašnjem trenutku.

ŠIBENIK: Napjevi Velikog tjedna Murtera, Jezera i Tisnog izvedeni u Katedrali

od cvitnice do ukrsa 2

Korizmeni koncert pod nazivom "Od Cvjetnice do Uskrsa" održan je u nedjelju 23. ožujka u katedrali Svetog Jakova u Šibeniku. Izvorno crkveno pučko pjevanje predstavili su pjevači župe sv. Mihovila iz Murtera, župe Gospe od zdravlja iz Jezera i župe sv. Duha iz Tisnog. Na repertoaru su kako sam naziv koncerta govori bili napjevi iz Velikog tjedna.

VODICE: Otac biskup Ante Ivas započeo pastirske pohode

pohod 1

U sedamnaest godina biskupske službe šibenski biskup Ante Ivas u subotu 22. ožujka započeo je treće po redu pastirske pohode župama Biskupije. Prvi na redu bio je Vodički dekanat. Okupljeni vjernici i župnici župa Vodice, Tribunj, Srima,  Prvić Luka, Prvić Šepurina, Zlarin, Žirije i Kaprije sa kršćanskim oduševljenjem prihvatili su pastirsku poruku biskupa Ante Ivasa.