Monday, Jul 28th

Last update08:51:45 AM GMT

VRPOLJE: Svetkovina Velike Gospe okuplja i obnavlja vjeru vjernika

VG - 2013-1

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u Šibenskoj biskupiji proslavljena je u marijanskom biskupijskom svetištu Vrpolju. Vjernici su se za svetkovinu pripremali trodnevnicom, a sama proslava svetkovine započela je u srijedu 14. kolovoza procesijom sa Gospinim kipom i misom bdijenja. Slavlje je predvodio generalni vikar šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić. Više tisuća vjernika tom prigodom čulo je iznimno poticajne i pobune riječi mons. Mlakića koji je Mariju vjernicima stavio kako uzor. Na Gospin blagdan u četvrtak 15. kolovoza svaljeno je  više misnih slavlja. Središnje je predvodio šibenski biskup Ante Ivas.

VISOVAC: Proslavljena Gospa od anđela

gospa od anđela

Svetkovina Gospe od anđela koja je proslavljena je u petak 2. kolovoza u franjevačkom samostanu  na Visovcu, tradicionalno okupila je velik broj hodočasnika. Središnje svečano  misno slavlje predvodio je Šibenski biskup Ante Ivas. među brojnim svećenicima koncelebriro je provincijal Provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman i visovački gvardijan fra Mate Gverić.

ŠIBENIK: Biskup Ante Ivas primio sudionike Opće skupštine Dominikanskog reda

dominikanci

Više od stotinu dominikanaca iz cijeloga svijeta koji sudjeluju na Općoj skupštini Dominikanskog reda,  u nedjelju 28. srpnja posjetili su Šibensku biskupiju. Nakon obilaska Nacionalnog parka Krka i franjevačkog samostana Gospe od milosti na Visovcu, u katedrali svetog Jakova susreli su se sa šibenskim biskupom Antom Ivasom.

ŠIBENIK - KATEDRALA: Proslavljen naslovnik katedrale sveti Jakov

sveti jakovv

Vjernici grada Šibenika proslavili su u četvrtak  25. srpnja svetkovinu sv. Jakova apostola, naslovnika šibenske katedrale. Svečanu euharistiju u katedrali predvodio je šibenski biskup Ante Ivas.

Odgovor Šibenske biskupije na izjavu prof. Božidara Grge novinarima povodom održavanja ovogodišnje Orguljaške škole.

U razgovoru s novinarima povodom održavanja 20. orguljaške ljetne škole u Šibeniku, kako donosi portal Šibenik news 18. srpnja 2013. g., prof. Božidar Grga, predsjednik Organološkog društva "Organum" Šibenk, govoreći o financijskim sredstvima i sponzoriranju škole kazao je: ,,I ove godine Šibenska biskupija nije donirala niti kunu."

NEDJELJNA BIBLIJSKA PORUKA: Šesnaesta nedjelja kroz godinu C - Sjesti do nogu Gospodinovih i slušati

marta maria01

Na putu prema Jeruzalem Isus svraća u Betaniju u kuću Marte i Marije. Prema Ivanovom evanđelju one su sestre Lazara kojeg jekasnije uskrisio. Isus je očito snjima imao vrlo bliske odnose. Marta je bila starija, jer je spomenuta kao domaćica. Ulaskom u kuću u kojoj nema muškog domaćina (Lazar je morao biti mlađi) Isus pokazuje kako nema predrasuda i da Učiteljski nastupa jednako prema muškarcima i ženama. (Ovo se ipak ne može uzeti kao pomodnobrisanje različitosti životnih uloga kojeprema Božjem promisluimaju muškarac i žena.)

VODICE: Proslavljena Gospa od Okita

gospa od okita

Blagdan Gospe Karmelske u župi Vodice proslavljen je u utorak 16. srpnja svečanim misnim slavljem na brdu Okit gdje se nalazi Gospina crkva i župno svetište Majke Božje. Od ranog jutra u svetištu su se slavile euharistije, a središnje slavlje predvodio je šibenski biskup Ante Ivas.