Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Friday, Dec 14th

Last updateFri, 14 Dec 2018 12pm

Arhiv

ZADAR: Biskup Tomislav Rogić predvodio misno slavlje na blagdan sv. Šimuna

PA080870

Šibenski biskup Tomislav Rogić, u subotu 8. listopada na blagdan sv. Šimuna, zaštitnika grada Zadra, predvodio je u crkvi svetog Šime u Zadru svečano misno slavlje. U koncelebraciji je bio zadarski nadbiskup Želimir Puljić , upravitelj svetišta sv. Šimuna i generalni vikar zadarske nadbiskupije mons. Josip Lenkić, te još dvadesetak svećenika. U pozdravnim riječima nadbiskup Puljić i biskup Rogić čestitali su vjernicima Dan neovisnosti. Tom prigodom šibenski biskup prisjetio se i svojih sjemenišnih dana u Zadru prije tri desetljeća. Kazao je kako su pjevanu antifonu Svečane Večernje uoči blagdana svetog Šimuna mnogi zadarski sjemeništarci prenosili na blagdan Svijećnice u župe diljem domovine gdje su dolazili na službu.

 

„Sveti Šimun nas poučava, potiče, nadahnjuje i prosvjetljuje. Nadahnimo se na tom događaju našeg spasenja. Budimo u molitvama ustrajni poput Šimuna, jaki u nadi poput tog starca koji je držao Spasitelja u rukama. I mi možemo biti Šimun, kad se pričestimo, Isus nam se daruje u euharistiji. Primamo ga ne samo na ruke, nego i u svoje srce, svoje živote, da nam bude svakodnevni suputnik“ zaključio je biskup Rogić, poželjevši da nam sv. Šimun daruje ustrajnost, da u nama uvijek vlada Isusovo svjetlo i tada se ne moramo bojati nikakvog mraka.“, poručio je između ostaloga u homiliji biskup Rogić.

Nakon vjernici i svećenici i su izrazili štovanje pred tijelom sv. Šimuna koje se nalazi u škrinji iznad glavnog oltara koja će biti otvorena osam dana od blagdana. U Zadar na blagdan svetog Šimuna hodočastili su i vjernici šibenske gradske župe Srca Isusova. Sudjelovali su na misnom slavlju u jutarnjim satima.