Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Tuesday, Jan 22nd

Last updateSat, 19 Jan 2019 10pm

ŠIBENIK - KATEDRALA: Svetkovina Tijelova okupila velik broj vjernika

tijelovo18016

Vjernici grada Šibenika svetkovinu Tijelova proslavili su u četvrtak 31. svibnja zajedničkim misnim slavljem u katedrali svetog Jakova. Euharistiju u koncelebraciji sa svećenicima koji djeluju u gradu Šibeniku predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirao je i umirovljeni biskup Ante Ivas. Nakon misnog slavlja uslijedila je svečana tijelovska procesija sa postajama na katedralnom trgu i kod crkve svetog Krševana. Vjernici su u procesiji molili za svećenička i redovnička zvanja u Šibenskoj biskupiji. Preko misnog slavlja i procesije pjevao je zbor satavljen od Mješovitog katedralnog zbora i zbora župe Gospe van grada, pod ravnanjem prof. Jelene Mikulandra i uz orguljašku pratnju Nikole Lovrića Caparina.

 

tijelovo18001

tijelovo18002

tijelovo18003

Još u Starom Zavjetu Bog sa svojim izabranim narodom sklapa Savez, kazao je u homilji biskup Tomislav Rogić. Naglasio je kako je tajna sklopljenog saveza u krvi kojom je Mojsije najprije poškropio oltar, a potom i narod. Za Izabrani narod u krvi je sva energija života. Kad krv prestane cirkulirati, ili isteče iz ubijene životinje, onda ju je napustio život. Života ima u stvorenju dok njime kola – cirkulira krv. Jednostavno rečeno, krv je drugo ime za život.

tijelovo18004

tijelovo18005

tijelovo18006

Sve je to bila uvertira, priprava ili pralik onoga što će se dogoditi u Novom Savezu po Isusu, kazao je biskup. Ukazao je kako Krv Kristova nas pere. I kap njena može svijet da spasi cijel da bez ljage bude posve čist i bijel. Samo On može savijest našu očistiti od grijeha – ili kako kaže poslanica: „od mrtvih dijela“ da bismo mogli živjeti na službu Bogu živome. To će Ispuniti Isus ulazeći u svoju muku, razapinjanje i smrt, prolijeva krv svoju da bi uskrsnućem donio život zauvijek. To jedinstveno djelo Božje ljudskog spasenja ovjekovječit će i učiniti trajno prisutnim po svetoj euharistiji koju će ustanoviti na Posljednjoj večeri. Isus šalje svoje učenike da priprave blagovanje Pashe. Sve je predviđeno: i koga će sresti i gdje će se okupiti i kako će ju proslaviti.

tijelovo18007

tijelovo18008

tijelovo18009

Isus blagoslivlje i lomi kruh. Uzmite ovo je Tijelo moje. Uzima i čašu, zahvaljuje Bogu i dade im da iz nje svi piju. Reče im: "Ovo je krv moja, krv Saveza, koja se za mnoge prolijeva“. Prolijeva se da nas očisti, da nas oživi, da nas spasi. Braćo i sestre, to je tajna koju danas slavimo, kojoj se najponiznije klanjamo, spasenje koje vapimo po Kristovoj žrtvi koja upravo svetom misom – euharistijom traje kroz vjekove. Pred tom tajnom Božje prisutnosti danas stojimo, nju slavimo i želimo učiniti više nazočnom u svome životu. Ma, sve čini Bog koji se daruje, bez prestanka, jer nas neograničeno, bezuvjetno voli. Samo traži naš pristanak, našu želju da budemo s njim, naše prihvaćanje njegove Riječi, Božjeg zakona u našim životima, da se po njemu ravnamo.

tijelovo18010

tijelovo18011

tijelovo18012

Hoćemo li se pokoriti Bogu, prihvatiti Njega koji se predaje za nas – prolijeva svoju krv za nas – ili ćemo robovati svojim hirovima, sebičnosti i zakonitostima ovoga svijeta koji nude lažnu slobodu? Na to pitanje svatko mora dati svoj odgovor, i to ne jednom, neg mnogo puta, svakodnevno. Isus Krist nudi svoju prisutnost u Kruhu živome, u Kruhu života. Dao nam je svega sebe i to današnja svetkovina želi do kraja naglasiti, pred svaku savijest staviti. Prisutni Isuse Kriste, hrani nas svojim Tijelom, tom hranom nebesnika daj nam već sada okusiti koliko si djelotvoran. Učini nas svojim narodom koji je s tobom životom povezan i u život vječni ide, zaključio je biskup Tomislav Rogić.

tijelovo18013

 

tijelovo18014

 

tijelovo18015

 

tijelovo18016

 

tijelovo18017

 

tijelovo18018

 

tijelovo18019

 

tijelovo18020

 

tijelovo18021

 

tijelovo18022

 

tijelovo18023