Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Tuesday, Jan 22nd

Last updateSat, 19 Jan 2019 10pm

Predstavljena knjiga „Srpsko pravoslavlje i svetosavlje u Hrvatskoj u prošlosti i sadašnjosti“ mons. Mile Bogovića

KNJIGS001

„Srpsko pravoslavlje i svetosavlje u Hrvatskoj u prošlosti i sadašnjosti“ naziv je najnovije knjige gospićko-senjskog biskupa u miru mons. dr. Mile Bogovića, koja je predstavljena u utorak 15. svibnja u katoličkom domu u Šibeniku. Uz autora knjizi su govorili umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas i ravnatelj Državnog arhiva u Gospiću Ivica Mataija.

 

 Mile Bogović, gospićko-senjski biskup u miru i crkveni povjesničar, rekao je kako ga je za bavljenje ovom temom motiviralo djetinjstvo koje je proveo na Kordunu, prostoru bremenitom međunacionalnim i međureligijskim konfliktima. Autor smatra kako je SPC svojom ulogom promotora politike srpske države pridonijela narušavanju odnosa između katolika i pravoslavaca, a rješenje vidi u iskrenom ekumenizmu koji bi omogućio bolje razumijevanje među Crkvama i vjernicima.

U knjizi se problematizira odnos i povezanost Srpske pravoslavne crkve i državne politike Srbije te utjecaj koji je ta povezanost imala na odnose između katolika i pravoslavaca u Hrvatskoj. Knjiga isprepliće prošlost i sadašnjost, odnosno suvremenim se događajima ukazuje na njihove korijene u prošlosti. Iako je riječ o vjerskim zajednicama, pravoslavcima i katolicima, knjiga pokazuje da odnose pravoslavaca i katolika na našem području ne opterećuju toliko vjerska pitanja i vjernička praksa, koliko nacionalna i državna pitanja.

Knjiga „Srpsko pravoslavlje i svetosavlje u Hrvatskoj u prošlosti i sadašnjosti“ u srijedu 16. svibnja predstavljena je i svećenicima Šibenske biskupije u sklopu redovite mjesečne rekolekcije.

KNJIGS002