Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Tuesday, Jan 22nd

Last updateSat, 19 Jan 2019 10pm

PRIMOŠTEN: Proslavljen blagdan Gospe od Loreta

gospaodloreta18005

Gospa od Loreta u župi Primošten proslavljena je u četvrtak 10. svibnja. Procesiju ulicama Primoštena i svečano misno slavlje predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz župnika Primoštena don Juricu Petkovića koncelebriralo je još desetak svećenika.

 

gospaodloreta18001

gospaodloreta18002

Šibenski biskup Tomislav Rogić u homiliji pozvao je vjernike da budu zagledani u Mariju. Htjeli bismo na njezinoj vjeri učvrstiti svoju. Poput nje reći: “Neka mi bude”, neka Gospodin upravlja i mojim životom, neka i mene Duh Božji obuzme da uvijek činimo što je njemu milo da bi onda svaki dan za nas postao Blagovijest – Radosna vijest jer nismo sami. Bog je zauvijek pohodio svoj narod i vodi ga Duhom svojim put Kraljevstva Božjeg. Vođeni Duhom možemo ga već sada ostvarivati, graditi među sobom i tako za druge postati glasnici radosti koju nikakva tama više ne može zasjeniti. Dao Bog, po zagovoru naše nebeske Majke Marije, Gospe od Loreta, Gospe od Utjelovljene Riječi Božje, postanemo više glasnici Radosne vijesti spasenja i njezini oduševljeni svjedoci u ovome svijetu. U svijetu koji radije traga i napaja se na lošim vijestima, tužnim vijestima. Neka naš izbor bude uvijek ono što unosi trajnu radost i ispunja naš duh trajnim vrijednostima. Kršćanski poziv je biti blagovjesnik, biti nositelj radosnih vijesti, jer Bog pohodi narod svoj i donese mu spasenje. Tome nas uči Gospa Loretska, poručio je biskup Tomislav Rogić.

gospaodloreta18003

gospaodloreta18006

U homilji se osvrnuo i na Uzašašće Isusovo. Nakon blagdana Uzašašća ili Spasova, ostajemo ujedinjeni u molitvi, prisjećajući se apostola koji su s Blaženom Djevicom Marijom u molitvi iščekivali silazak Duha Svetoga. Ima nešto posebno u tih deset dana od Spasova do Duhova kad se pjeva himan: Dođi Duše Presveti – sa neba nas posjeti – zrakom svoje milosti… Pjevamo ga i molimo za sve vjernike, ali na osobit način za naše krizmanike. Božja milost obdarit će ih darom Duha koji trebaju njegovati, napraviti mu mjesta u svojoj duši kako bi u svoje vrijeme donijeli plodove Duha koje im je Bog namijenio. Duh Sveti sišao je na Blaženu Djevicu Mariju da bi rodila Spasitelja, da bi se po Isusu preporodio čovjek za Nebo. Sada Isus uzlazi na Nebo, kao pravi Bog i pravi čovjek, da bi Duha Božjega poslao na sve ljude koji u njega povjeruju, kazao je biskup Tomislav Rogić.

gospaodloreta18007

gospaodloreta18008

Uzašašće pred nas stavlja nebo kao cilj, vječnu radost, a Gospa naša bila je prva nositeljica te Radosne vijesti i Duha Božjega. Neka se i naš pogled uzdigne k nebu, vječnoj domovini, neka se srce otvori poticajima Duha Božjega – po vjeri Marijinoj kao u Nazaretu, neka snagom obećanog Duha, Božja milost, naša srca, naše obitelji i cijeli svijet učini svojim prebivalištem. Svijet može biti drugačiji. Čovjek može biti bolji. Naši odnosi mogu se popraviti, svima može biti i bolje i ljepše, radosnije i ispunjenije srce. Dopustimo Duhu Božjem da nas vodi i nadahnjuje, upravimo pogled života put vječne sreće i nasljedujemo snagu Marijine vjere. To nam Gospe izmoli, zaključio je biskup Rogić.

gospaodloreta18009

 

gospaodloreta18011

 

gospaodloreta18012