Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Tuesday, Jan 22nd

Last updateSat, 19 Jan 2019 10pm

ŠIBENIK - KATEDRALA: UVazmenoj noći kršteno petero vjernika

VELIKASUBOTA18009

Šibenski biskup Tomislav Rogić u koncelebraciji s umirovljenim biskupom Antom Ivasom na Veliku subotu 31. ožujka predvodio je obrede Vazmenoga bdijenja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku. Svečani Exultet otpjevao je generalni vikar i kanonik katedrale svetog Jakova mons. Marinko Mlakić. Za vrijeme Bdijenja pjevao je katedralni zbor pod ravnanjem maestro prof. Jelene Mikulandre uz orguljašku pratnju Nikole Lovrića Caparina. Petero odraslih katekumena primilo je sakarament krštenja, a svetu krizmu primilo je petnaest već krštenih vjernika.

 

VELIKASUBOTA18001

VELIKASUBOTA18002

VELIKASUBOTA18004

Čitava večerašnja liturgija pokušava znakovima – simbolima – gestama uvesti nas u nadnaravno, u Božansko djelovanje, u otvorena vrata vječnosti, u život s Bogom zauvijek. Neopisivo, ne protumačivo a opet pred nas stavljeno, čovjeku od Boga objavljeno. Svi smo večeras poput žena koje su došle na grob Isusov. Pitaju sekako do Isusa. Tko će im odvaliti kamen s groba, da ga još jednom oplaču, pomažu. A kad tamo – kamena više nema – dovaljen je. Grob je prazan. Anđeo naviješta uskrsnuće. Koliko simbolike večeras! Počeli smo vatrom, pa svijećom, svjetlom ušli u tamu groba koju pobijedi svjetlo. Smrt je uzmaknula pred novim žarom života. Opjevana svijeća što simbolizira Krista uskrsloga. On Raspeti i zakopani, ustaje, živi i vlada, poručio jer u homilji biskup Tomislav Rogić.

VELIKASUBOTA18006

VELIKASUBOTA18005

VELIKASUBOTA18007

Bog koji je svoga Sina poslao da bude čovjekom, da uzme ljudsku narav, da u poslušnosti Ocu podnese nedužan sramotnu smrt, ponižen i poražen do kraja – barem kako se činilo ljudskom oku Isusovih suvremenika – slavno ustaje iz groba. Otac ga je uskrisio. Sin Božji sada nosi ranjenu ljudsku narav u Božansku narav da je preporodi jednom zauvijek. Učinio je to da bi svaki koji u njega povjeruje bio dionikom te pobjede. Da bi je svaka vjernička duša mogla, milošću Božjom, u vjeri ostvariti. Uskrisiti iz svih nevolja i još više: pobijediti svaki strah od ništavila, od vlastitih slabosti, od smrti i besmisla, kazao je šibenski biskup.
Jer, što bi značio naš život kad bi završavao u grobu? Ne prolaze li naši zemaljski dani odviše brzo?

VELIKASUBOTA18008

VELIKASUBOTA18010

Pred nama su dvije stvarnosti oko kojih se svaki čovjek mora odrediti, opredijeliti: Prva je: želim li Bogu darovati svoju slobodu, podrediti svoje življenje Božjim planovima, dopustiti mu da me mijenja i biti baštinikom pobjede života koju svjedoči Uskrsnuće? Druga je: na čemu temeljim svoju životnu nadu? U koga se uzdam? Jesu li to vlastite snage ili po vjeri u Uskrsnuće, u nevoljama ustrajavam zato što me nosi nada u Božju pobjedu dobra, ljubavi, istine i života! Neka ova noć Kristova uskrsnuća bude noć našeg obnovljenog opredjeljenja za Krista. Neka naša životna nada bude u njemu čvrsto usidrena, da njegova pobjeda postane i naša pobjeda po snazi Božje ljubavi za nas: u žrtvi križa i snazi Uskrsnuća –očitovane. Bog u kojega kršćani vjeruju je Bog živih, a ne mrtvih – sam Isus reče! Podaren nam je dah života da ovdje na zemlji prionemo uz Božje milosrđe, uz Isusova blaženstva, uz Kristovu zapovijed ljubavi s posljednje večere. Tada naš zemaljski život nije konačan, nego beskonačan. Tada poznamo smrt kao prag, kao prolaz iz ropstva u slobodu, iz smrti u život. To je ono što na Uskrs slavimo i na čemu našu vjeru hranimo, zaključio je homiliju biskup Rogić.

VELIKASUBOTA18011

 

VELIKASUBOTA18012

 

VELIKASUBOTA18014

 

VELIKASUBOTA18015

 

VELIKASUBOTA18016

 

VELIKASUBOTA18017