Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Tuesday, Jan 22nd

Last updateSat, 19 Jan 2019 10pm

ŠIBENIK - KATEDRALA: Slavljena Misa večere Gospodnje

mvg18007

Misu Večere gospodnje na Veliki četvrtak 29. ožujka, u katedrali svetog Jakova u Šibeniku predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz biskupa su koncelebrirali katedralni župnik i kanonik don Krešimir Mateša, bolnički kapelan fra Mate Topić, biskupov tajnik i ekonom don Roko Glasnović, te umirovljeni biskup Ante Ivas. Nakon homilije biskup je oprao noge dvanaestorici bratima katedralne bratovštine. Po završetku pričesti prenio je posvećene hostije na pokrajnji oltar šibenske katedrale, te se zadržao sa vjernicima u meditaciji i molitvi. Slavlje je pjevanjem uveličao Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem prof. Jelene Mikulandre. Za orguljama je bio Nikola Lovrić Caparin.

 

mvg18001

mvg18003

mvg18002

Za Kristove vjernike, za sve nas, svih ovih stoljeća, ovo je večera na kojoj Isus daje zapovijed ljubavi, pokazuje kako jedni drugima služiti, ustanovljuje Euharistiju kao trajni Spomen svoje nazočnosti, svoje ljubavi pretvarajući sebe u Kruh života i omogućavajući nam da budemo spremni za svoju Pashu – za svoj prijelaz iz ropstva grijehu u slobodu djece Božje, ali i za onaj konačni prijelaz iz prolaznosti u vječni život s Bogom. Isus govori svojim učenicima: Ljubite jedni druge kao što sam ja ljubio vas! On je ljubio svoje u svijetu, do kraja ih je ljubio. Krist otvara vrelo Božje ljubavi da iz njega crpimo snagu ljubavi i snagu života. Da ljubavlju Kristovom svladamo sva nasilja, nepravde i sebičnosti koje jedni drugima znamo učiniti. Da novom, Kristovom snagom života svladamo sva klonuća, kušnje i beznađa kojima znamo biti okruženi, zasipani. To smo od njega došli učiti i učimo stalno kad god se vratimo na ovaj euharistijski izvor, poručio je u homiliji biskup Tomislav Rogić.

mvg18004

mvg18006

mvg18008

mvg18009

mvg18010

Euharistija unosi korjenitu novost u naš život, jer oblikuje novi mentalitet koji postaje kriterijem vrednovanja svih naših osobina i društvenih odnosa. Zato nam je Euharistija prevažna. Zato nam je nedjeljna sveta misa nezaobilazna jer samo po toj povezanosti, po tom Spomenu ne Njega i živoj povezanosti s Kristom možemo biti preoblikovani, s Kristom povezani i Kristu upućeni u svemu, kazao je biskup Rogić govoreći o važnosti euharistije.

mvg18011

mvg18012

mvg18013

Ako dakle ja - Gospodin i Učitelj - vama oprah noge, treba da i vi jedni drugima perete noge. Primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih." Kao posljednja pouka dolazi služenje. Služite jedni drugima iz ljubavi, po primjeru Kristovu. To nas onda čini kristolikijim, njemu sličnim i opranim, očišćeni, dostojnim sjesti s Njime za stol vječne gozbe. Svijet današnjice ne cijeni služenje iz ljubavi, iz dobrote, gotovo da u to više i ne vjeruje. Današnjica nameće drugačije služenje: iz straha i podčinjenosti. Po zakonu jačega slabiji služi da bi opstao, preživio. Služenje drugome, u obitelji, na poslu, u susjedstvu, u međusobnim odnosima – lišeno ljubavi – pretvara se u poniženje i gubitak dostojanstva.Isus nam je ponudio sasvim drugačiji primjer. On to čini iz ljubavi i na spasenje čovjeku. On služenje pretvara u vrhunac dostojanstva i čovjekova ostvarenja jer ga slobodno izabire i daruje. Isus želi da čovjek tim putem služenja iz ljubavi ostvari sebe po slici služenja Kristova, kazao je šibenski biskup.

mvg18014

 

mvg18015

 

mvg18016