Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Tuesday, Jan 22nd

Last updateSat, 19 Jan 2019 10pm

ŠIBENIK - KATEDRALA: Svećenici slavili Misu posete ulja

mpu18027

Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 29. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz biskupa koncelebrirao je umirovljeni biskup Ante Ivas, te svi dijecezanski i redovnički svećenici koji djeluju na području Biskupije. Posluživali su đakoni Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Milan Sladoja i fra Jerko Kolovrat. Svećenici su preko slavlja obnovili svoja svećenička obećanja dana u trenutku ređenja.

 

mpu18001

mpu18002

mpu18003

mpu18004

U homilji biskup Tomislav Rogić naglasio je kako je Misa posvete ulja jedinstvena u cijeloj liturgijskoj godini. Posvećujemo ulja za sakramente: ulje krizme i ulje bolesničkog pomazanja, ostvarujemo najočitije zajedništvo svega klera, zajedništvo našeg Šibenskog prezbiterija i obnavljamo naša svećenička obećanja dana Gospodinu Isusu

Biskup Rogić naglasio je kako svećenici najviše doživljavaju u službi Gospodinu upravo kod svete mise. Tu smo mu najbliži i On nama. Nama se u ruke predao, izabrao nas da ga ljudima donosimo, da molitve naroda Božjeg - Bogu uznosimo.

mpu18006

mpu18007

mpu18008

Nikada toga nećemo biti do kraja dostojni, ali će se Gospodin i našim slabostima poslužiti. Samo ih On može iscijeliti, za svetu službu nas osposobiti. To je ono što ga molimo od početka do kraja svete mise, a da toga više puta nismo ni svjesni. Služeći kod oltara u stalnom smo stavu poniznosti duše pred misterijem Božje nazočnosti koja nas okružuje, koja nam se približava i želi nas učiniti više svojim. Pretače se to kroz cijelu svetu misu.

mpu18010

mpu18011

mpu18012

mpu18013

Ukazao je kako sveta misa posvete ulja na Veliki četvrtak, dan uspostave Euharistije, dan prvi puta izgovorenih riječi: Ovo je Tijelo moje – Ovo je Krv moja koja se za vas prolijeva, žrtvuje – daruje, poziv je da ponovno zaronimo u svoje predanje Gospodinu jer je rekao da će oni koji pođu za njim i sve drugo ostave biti „sinovi uskrsnuća“.

mpu18014

mpu18015

mpu18016

Biskup Rogić naglasio je kako posveta ulja, doziva u našu sadašnju stvarnost sva ona značenja „pomazanika“. Obilježeni pomazanjem Svetoga reda zadobili smo milosti Božje potrebne našoj službi. Slikovitost ulja kojeg koža upija daje prikazati onu nevidljivu stvarnost darova Božjih za sve dane našeg svećeništva. Vraćajmo se često na taj izvor milosti. Uljem obilježeni, označeni, izdvojeni za svetu službu. Nađoh napisano da Bog ne uzima sposobne nego ih za svetu službu osposobljuje.U tom duhu molitve da nas uvijek iznova osposobljuje za svetu službu, obnovimo svoja svećenička obećanja! Tješnje povezani s Gospodinom u radosti izrečenih obećanja na dan ređenja. Neka nas povede revnost za duše i iščekivanje konačnog susreta s Uskrslim Gospodinom.

mpu18018

mpu18020

mpu18022

Vjernike je biskup Rogić potaknuo da mole za svoje svećenike. Za njihovu revnost i ustrajnost. Molite za nova svećenička zvanja u cijeloj Crkvi i u našoj Šibenskoj biskupiji. Po brojnim i revnim svećenicima, novim duhovnim zvanjima prepoznat ćemo da smo živa Crkva Kristova. Neka nam dobri i svemogući Bog udjeli milost Radosnih navjestitelja i velikodušnih posrednika svake milosti Božje. Neka se u obiteljima moli za zvanja da srca roditelja ne budu sebična i sprječavaju duhovni poziv. Naprotiv, neka u tome vide i dožive neizmjerni Božji blagoslov, zaključio je šibenski biskup.

mpu18023

 

mpu18025

 

mpu18024