Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Tuesday, Jan 22nd

Last updateSat, 19 Jan 2019 10pm

ŠIBENIK - KATEDRALA: Brojni vjernici proslavili Cvjetnicu

cvjetnica18010

Misno slavlje za sve župe grada Šibenika na Cvjetnicu 25. ožujka, u katedrali svetog Jakova u Šibeniku predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirao je i umirovljeni biskup Ante Ivas. Slavlje je započelo obredom blagoslova maslinovih grančica na šibenskoj rivi na trgu Pavla Šubića.

 

Tom prigodom biskup Rogić je poručio kako se Božja providnost ostvaruje se po poslušnosti i poniznosti. Dvojica učenika dovode magare koje čeka da posluži Mesiju, Kralja nad kraljevima. Isus u poniznosti dolazi svome narodu i ide ponizno ispuniti Očevu volju za naše spasenje. Kličimo i pjevajmo našem Spasitelju kao ono nekoć djeca židovska u Jeruzalemu. Gradovi svijeta i naš Šibenik neka dočekaju i s klicanjem prate Sina Božjega, neka mu se poklone i neka ga slave, kazao je biskup. Nakon blagoslova maslinovih grančica procesija sa brojnim vjernicima uputila se prema katedrali svetog Jakova.

cvjetnica18001

cvjetnica18002

cvjetnica18003

Brojni vjernici će se poistovjetiti u patnji s Isusom, gledajući vlastiti križ koji kroz život nose. U svakom vremenu, pa tako i danas, pitamo se što nam Bog poručuje Mukom svoga Jedinorođenca?, zapitao je u homilji biskup Rogić

Naglasio je kako muka Isusa Krista pokazuje na što je Bog bio spreman da bi nam pokazao koliko nas voli, koliko želi naše spasenje. Koliki je to za čovjeka znak da se Božja svemoć, svemogući Bog oblači u nemoć ljudsku, ljudima u ruke predaje, ulazi u samu smrt da bi nam podario život i oproštenje. Da bi izbrisao naše grijehe, da bi nas privukao k sebi očišćene, oslobođene od prolaznosti, sebičnosti i besmisla. Muka Gospodina našega Isusa Krista pokazuje do kuda je čovjek sposoban ići u svojoj bezumnosti, oholosti, nadutosti – sve do suprostavljanja Bogu. Pokazuje čovjeka u svoj svojoj prevrtljivosti i nestalnosti, a sa velikom željom živjeti po svoju a ne po Božju. Sam sebi biti bog.

cvjetnica18005

cvjetnica18006

cvjetnica18007

Kristova muka sudar je čovjekove oholosti i Božje poniznosti, čovjekove okrutnosti i Božjeg milosrđa, čovjekove zarobljenosti, ograničenosti i Božje beskrajne otvorenosti da pridigne palog čovjeka. Sudar je to mržnje i Ljubavi! Muka Gospodina našega Isusa Krista pokazuje što Bog od čovjeka očekuje: da uvidi koliko je Bog na njegovoj strani, da ga poziva da se promijeni, ne silom zakona nego uzvraćene ljubavi, da čovjek nauči ljubiti, da čovjek nauči živjeti životom za drugoga jer ga tako ovaj život vodi u vječni život s Bogom gdje boli više nema, gdje je savršenstvo istine, Dobrote i ljubavi. Bože, daj da shvatimo vrijednost Muke tvoga Sina. Svemogući, nauči nas naše nevolje i križeve nositi s pouzdanjem i ugradi ih u spasonosnu Muku Isusa Krista po kojoj smo spašeni, zaključio je homilju biskup Tomislav Rogić.

cvjetnica18009

 

cvjetnica18011

 

cvjetnica18012

 

cvjetnica18013

 

cvjetnica18014

 

cvjetnica18015

 

cvjetnica18016

 

cvjetnica18017