Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Tuesday, Dec 11th

Last updateMon, 10 Dec 2018 1pm

ŠIBENIK - KATEDRALA: Na Pepelnicu misno slavlje predvodio otac biskup Tomislav Rogić

pepelnica18003

Misno slavlje sa obredom pepeljanja na Čistu srijedu ili Pepelnicu u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, 14. veljače predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz biskupa je koncelebrirao katedralni biskupov tajnik i ekonom don Roko Glanović, te umirovljeni biskup Ante Ivas. Homiliju biskupa Rogića koja je ujedno i proglas vjernicima za vrijeme Korizme koja slijedi donosimo u cijelosti:

 

„Započima sveto i milosno vrijeme Korizme. Vrijeme ustrajnije molitve, pokore i djela milosrđa.

Čisto srce stvori mi Bože i duh postojan obnovi u meni! – kličemo sa starozavjetnim psalmistom, na početku korizmenog hoda. Dobro je na početku duhovne obnove, na početku naše želje da rastemo u vjeri, približavanju Bogu, svakom dobru, ljubavi i svakoj kreposti uzeti neko geslo, neki redak Svetoga pisma koji će nas kroz čitavo vrijeme podsjećati što smo odlučili, što je naš cilj.

Korizma ima za cilj očistiti naše srce, naše duhovne oči, naš pogledna život i svijet oko nas, da ga gledamo više očima volje Božje, da ga promatramo kroz Božji plan spasenja čovjeka koji se događa Kristovim križem i slavnim uskrsnućem.

Kako započeti naše obraćanje Bogu i učvrstiti naše dobre odluke da promijenimo ono što nas onečišćuje i od Boga udaljava?

pepelnica18001

Neka polazak bude zahvaljivanje, zahvalnost Bogu za već primljena dobročinstva. Zahvalnost čisti naše srce. Čisti ga na taj način što bolje uviđamo Božju blizinu u našem životu, blagoslove Božje koje smo već primili, pomoći i milosti kojima nas je Bog do sada vodio. Da ne stremimo samo za onim što nam još nedostaje, što bismo željeli ostvariti, a ne gledamo što je već ostvareno, postignuto. Baš nas zahvalnost nekako zaustavlja, da zastanemo od neprestane trke naprijed, naprijed do još ne ostvarenoga. Zastati. Zamisliti se, zaustaviti žurbu kojom nas svijet stalno goni i uznemiruje. Zastati i na nov način sagledati sve što radimo, sve naše međusobne odnose, napraviti svojevrsnu reviziju življenja. Korizmeno vrijeme u tome nam želi pomoći, kako napisa Pavao Korinćanima: „U vrijeme milosti usliših te i u dan spasa pomogoh ti. Evo sad je vrijeme milosno, evo sad je vrijeme spasa.“ Zapravo, korizma nam nudi, kao spasonosno vrijeme od Boga dano, da sve svoje redovite aktivnosti, riječi i djela, poslove i međusobne odnose, sav svoj život –pokušamo – vježbamo – živjeti na nov način. Promišljeniji, svjesniji i nadasve bliži Bogu. Da svoj život više stavimo pred Boga, u ruke Božje, pred Božje oči, u njegovoj prisutnosti.

pepelnica18002

Ta vježba i pokušaji odgajaju u nama onaj duh ustrajnost u dobru, življenja u milosti: „Čisto srce stvori mi Bože i duh postojan obnovi u meni!“ Da uspijemo, s Božjom pomoću u toj postojanosti – ustrajnosti za svako dobro i krepost.

Za čisto srce i postojan duh još je jedan nezaobilazan preduvjet: kajanje. Pokajati se za ono što nije dobro. Bolje uočavati vlastite nesavršenosti, slabosti, mane – grijehe. Grijeh je uvijek rana na srcu, ono što ga čini nečistim, a mi molimo za čisto srce. U Svetom pismu srce je ishodište svih čovjekovih misli, riječi i djela. Izvor iz kojega sve drugo proistječe. Korizma želi očistiti taj izvor naših postupaka, naših djela.

Za kajanje je važna poniznost, priznanje vlastite grešnosti i traženje oproštenja. A to nas nužno vraća Bogu, milosrdnom Ocu koji nam šalje svoga Sina da na spasi. On nam daje jasan pogled na grijeh – ono što ne valja i treba odbaciti, ali uvijek spašava čovjeka, k sebi dovodi grešnika da ga iscijeli i na novi put usmjeri.

Početak Korizme odjekuje prorokovim pozivom: „vratite se k meni svim srcem svojim posteć`, plačuć` i kukajuć`. Razderite srca, a ne halje svoje! Vratite se Gospodinu, Bogu svome, jer on je nježnost sama i milosrđe, spor na ljutnju, a bogat dobrotom, on se nad zlom ražali.“ - „Smiluj se, Gospodine, svojem narodu! Ne prepusti baštine svoje sramoti“ i riječima psalmiste: „Smiluj mi se, Bože, po milosrđu svome, po velikom smilovanju izbriši moje bezakonje! Operi me svega od moje krivice, od grijeha me mojeg očisti!“

pepelnica18004

U to milosno vrijeme Korizme, želju za čistim srcem i postojanim duhom uvode nas Isusove riječi o skrovitoj molitvi, milostnji, o prikrivenom postu, o pravednosti koju ne činimo radi ljudi – nego radi Boga. Isus nam želi očistiti srce na taj način, da što činimo – činimo zato da se Bogu svidimo, a ne ljudima. Da nas na naša djela obraćenja ne potiču ljudski obziri, što će tko reći i kako nas doživjeti, nego da se iz toga izdignemo na veću razinu: činiti ono što znam da je Bogu milo. I kako kaže Isus: „Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti.“

Činiti djela iz ljubavi prema Bogu, iz zahvalnosti za već primljene milosti i blagoslove. Takav pristup ozdravljat će i naše međusobne odnose i postupke.Bog se u dobroti niti može, niti da natkriliti. Zar će nam milosrđe uskratiti ako se potrudimo oko čista srca koje se otvara njegovoj milosti i prepušta njegovu djelovanju? Bog uvijek dobrotu uzvraća obilnom mjerom, Božanskom mjerom.

pepelnica18005

Zato ove Korizme ustrajmo u tom našem obraćanju Bogu koje u nama proizvodi obraćenje i težimo za čistim srcem, ustrajna duha:

Čisto srce stvori mi Bože i duh postojan obnovi u meni!

Neka nas ta misao vodi kroz sve naše korizmene pobožnosti križnog puta, pokorničkih slavlja, pomirenja u svetoj ispovijedi, vlastitih žrtava i odricanja za pomoć potrebnijima od nas.

Neka ova Korizma ujedno bude i dalja priprava za Nacionalni susret obitelji koji će se dogoditi u rujnu mjesecu ove godine u Solinu. Da naše kršćanske obitelji kroz Korizmu nađu duh postojanosti u svjedočenju vjere Kristove – kroz obiteljsku molitvu i nedjeljnu svetu misu. U današnjem svijetu poljuljanih vrijednosti i zamućenih istina samo obitelj svojom ljubavlju i povezanosti bit će ono plodno tlo za Čisto srce i obnovljeni životni polet.

Svim vjernicima Šibenske biskupije iskreno želim plodonosnu Korizmu, radosno iščekivanje Uskrsa u čistoći srca i obnovljena duha! Amen.“

pepelnica18006

 

pepelnica18007