Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Tuesday, Dec 11th

Last updateMon, 10 Dec 2018 1pm

SRIMA: Na blagdan bl. A. Stepinca misno slavlje predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan

stepinac18014

Stepinčevo u Šibenskoj biskupiji proslavljeno je u subotu 10. veljače u župi Blaženog Alojzija Stepinca - Srima. Svečano misno slavlje predvodio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj Jure Bogdan uz kojeg su koncelebrirali između dvadesetak svećenika, župnik domaćin don Anto Pavlović, generalni vikar šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić, te umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas. Na misnom slavlju uz domaće vjernike sudjelovao je i velik broj štovatelja blaženog Alojzija Stepinca iz Šibenika i Vodica. Preko misnog slavlja pjevao je zbor župe Skradin.

 

stepinac18001

stepinac18002

stepinac18003

Blaženi Alojzije je velik upravo stoga jer njegov život obiluje kršćanskim krjepostima, ljudskim vrlinama. Njegov život je postao jasni odraz Krista Isusa. On stoga predstavlja model za naš životni hod i osobne odabire u vjeri, poručio je u homiliji mons. Jure Bogdan. U nastavku je približio životopis bl. Alojzija Stepinca. Naglasio je kako je sa propovjedaonice zagrebačke prvostolnice bl. Stepinac grmio protiv nacionalističkih ideologija svake vrste i rasističkih zakona u ondašnjim europskim državama.

stepinac18004

stepinac18005

Mons. Bogdan ukazao je kako je bl. Alojzije bio iskreni hrvatski domoljub. On je jasno zastupao načelo da svaki narod, ako li to hoće ima pravo i na vlastitu domovinu, samostalnu državu, pa tako i hrvatski narod. I to mu je ubrojeno u teški i neoprostivi grijeh., do danas! U propovijedanju moralnih i etičkih načela bio je neslomljiv i nepopustljiv, kazao je biskup Jure Bogdan.

stepinac18006

stepinac18008

Svetci nas pozivaju da slijedimo Isusa i njegovo Evanđelje u današnje doba koje je sve manje sklono Isusovoj poruci. Pokušavaju se donijeti zakoni koji relativiziraju naravnu istinu o čovjeku. Boga se progoni iz javnih prostora, s javne scene! Umjesto da se dijaloški traže najbolja rješenja za otvorena pitanja, u Zapadnoj kulturi sve više se pribjegava javnome linču kršćanskih svetinja i službenika. Ne biraju se ni riječi ni sredstva ni metode. U ime slobode govora sve glasniji je govor mržnje prema kršćanima, prema biskupima, svećenicima, prema Crkvi. U ime takozvanih umjetničkih sloboda vulgariziraju se naše najveće svetinje, naglasio je biskup Bogdan.

stepinac18009

stepinac18010

Braćo i sestre, zar nas sve ovo ne plaši, ulijeva strah u kosti! Kako se nositi s time!? Zar mislite da je rimsko carstvo svojim zakonima milovalo kršćane!? Kršćani su imali protiv sebe kompletno zakonodavstvo i javno mnijenje. Stepinčevo vrijeme je bilo slično! Stariji se toga sjećaju. Kršćani su dosljednošću kršćanskog života, živeći moralno, etički, reći ćemo kreposno – svetački, uz velike žrtve i patnje odgovarali, oplemenjivali europske prostore i kulturu. Na suvremeno neopoganstvo odgovarati svetošću života. Odgovor je uvijek isti: život po vjeri, suobličen Kristu, zaključio je mons. Jure Bogdan.

stepinac18012

stepinac18013Na kraju misnog slavlja župnik Srime don Anto Pavlović uputio je par prigodnih riječi. Umirovljeni biskup Ante Ivas izrecitirao je stihove posvećene bl. Stepincu. Nakon slavlja vjernici su štovanje prema blaženom Alojziju Stepincu iskazali poljupcem moćnika koji sadrži njegove ovozeme ostatke. Prvi je to učinio biskup Jure Bogdan, pa biskup Ante Ivas i svećenici, a naposljetku i brojni vjernici.