Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Tuesday, Dec 11th

Last updateMon, 10 Dec 2018 1pm

ŠIBENIK - KATEDRALA: Proslavljena svetkovina Bogojavljenja

trikralja18014

Danas, na blagdan Bogojavljenja proslavimo objavljivanje Boga svim ljudima. Ljudi su tragali i danas tragaju za Bogom. Ta duboka čežnja za Stvorcem i darivateljem života dovest će i Mudrace s istoka da se poklone Novorođenome u Betlehemu, poručio je na svetkovinu Bogojavljenja u subotu 6. siječnja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, šibenski biskup Tomislav Rogić.

 

trikralja18004

trikralja18005

trikralja18006

Preko misnog slavlja bogoslovu Grguru Alvižu podijeljena je služba akolite. Bogoslovu Josip Lešković podjeljena je služba čitača - lektorat i službeno je primljen za kandidata Šibenske biskupije za svećenički red. Na slavlju su bili bogoslovi i sjemeništarci Šibenske biskupije. Koncelebrirao je i umirovljeni biskup Ante Ivas i katedralni župnik i kanonik don Krešimir Mateša.

trikralja18007

trikralja18009

trikralja18011

U homilji biskup Tomislav Rogić ukazao je na darove triju mudraca: zlato, tamjan i smirnu. “Darovi triju mudraca označavaju putem ovih simbola temeljne istine o Isusu, da je on: bog, da je čovjek i da je naš kralj. Njega i mi častimo kao svoga Gospodina i Spasitelja, njime ćemo se nahranili i kod ove svete mise, da On u nama bude zalogom boljeg svijeta kojeg želimo izgrađivati”, kazao je biskup Rogić.

trikralja18013

trikralja18015

Da li izrečenu simboliku događanja i vjeru koju su ispovjedili Mudraci možemo razabrati i u svom životu? Kolika je naša čežnja za susretom sa našim Stvoriteljem i Spasiteljem? Koliko uspjevamo vidjeti njegove tragove u našem životu i slijediti ih usprkos naporima, sumnjama, poteškoćama? Kako ispovijedamo svoju vjeru u Boga? Novorođeno Dijete u Betlehemu i naš je Kralj čije će prijestolje biti križ za naše spasenje. Njemu uzdižemo svoje molitve jer on je naš Bog jedini. U njegovu čovještvu vidimo želju da bude našim životnim suputnikom, a svoju bliskost daruje nam u svetim sakramentima, u Božjoj Riječi i tolikim milostima koje nam valja prepoznavati u našim životima. Molimo stoga danas na Bogojavljanje, da svi porastemo u čežnji za Bogom, u ustrajnom hodu prema njemu i očekivanju radosnog susreta, naglasio je šibenski biskup.

trikralja18016

 

trikralja18017