Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Tuesday, Dec 11th

Last updateMon, 10 Dec 2018 1pm

ŠIBENIK - KATEDRALA: Misno slavlje na Novu Godinu predvodio biskup Tomislav Rogić

novagodina18006

„Prvi dan Nove godine posvećen je nebeskoj majci, svetoj Bogorodici. Početak tog novog kalendarskog vremena posvećujemo Roditeljici Spasitelja. Mariju kao prvog suradnika spasenja, kao znak Novog svijeta, Zoru novoga dana, dostojno je slaviti kao početak i kao zvijezdu nade koju svijetu donosi po Novorođenome“, poručio je šibenski biskup Tomislav Rogić, u ponedjeljak 1. siječnja na Novu godinu i svetkovinu Marije Bogorodice preko misnog slavlja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku. Uz biskupa koncelebrirali su katedralni župnik i kanonik don Krešeimir Mateša i biskupov tajnik i ekonom don Roko Glanović.

 

novagodina18003

novagodina18005

U uvodnom dijelu homilije biskup Rogić vjernicima je prikazao poruku pape Franje za 51. svjetski dan mira koja nosi naziv „Migranti i izbjeglice – muškarci i žene u potrazi za mirom“.

„U mnogim odredišnim zemljama uzela je velikog maha retorika u kojoj se ističu opasnosti po nacionalnu sigurnost ili visoki troškovi primanja novih pridošlica, iskazujući time prijezir prema ljudskom dostojanstvu koje se mora priznati svima kao Božjim sinovim i kćerima. Svi koji, možda i zbog političkih razloga, namjesto da grade mir raspiruju strah od migranata, siju nasilje, rasnu diskriminaciju i ksenofobiju, što izaziva veliku zabrinutost kod svih onih kojima je na srcu sigurnost svakog čovjeka“, kazao je papa Franjo u svojoj poruci.

novagodina18008

novagodina18009

Evanđelje svetkovinu Marije Bogorodice spominje se pohoda pastira u Betlehemskoj štalici, njihova divljenja i radosti, poručio je biskup Rogić u nastavku homilije. „Zapisa nam sv. Luka: „Marija u sebi pohranjivaše sve te događaje i prebiraše ih u svome srcu.“ Eto nam puta u Novu godinu. Da i mi u novom vremenu prebiremo što smo sve od Gospodina primili, kad smo bili najradosniji, kad smo najdublje doživjeli blizinu Božju, njegovo milosno djelovanje u svom životu ili snagu Duha za životne borbe. To prebiranje u srcu pretakat će se u nove molitve i biti nam stalno ohrabrenje u vremenu i zadacima koje će nam Bog postaviti u Novoj 2018. Godini“.

Vjernicima je zaželio da za Novu godinu sebe prepoznaju kao Božje dijete, koje Bog voli i do koga mu je toliko stalo, pa makar prolazili kroz nevolje života. Tome nas upravo Marija uči, u tome nas danas hrabri. Blagoslov Gospodnji jest da te čuva Bog, da te licem svojim obasja – to znači da je uvijek s tobom, u tvojoj blizini. Milostiv neka ti bude – oprosti i zacijeli rane grijeha. I na kraju. Pogled svoj svrne na te darujući ti mir. Živimo to posinstvo Božje djece koje obnavljamo svakom molitvom Oče naša.

novagodina18010

 

novagodina18011

 

novagodina18012