Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Tuesday, Dec 11th

Last updateMon, 10 Dec 2018 1pm

ŠIBENIK - KATEDRALA: Zahvalnica u znaku obitelji

zahvalnica17009

Misu zahvalnicu za proteklu kalendarsku godinu na silvestrovo, u nedjelju 31. prosinca, u katedrali svetog Jakova u Šibeniku predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Svečanim "Tebe Boga hvalimo" zahvalio je Gospodinu za sve dobro u Šibenskoj biskupiji u 2017. godini. Koncelebrirao je i umirovljeni biskup Ante Ivas. Zahvalnica je završila euharistijskim klanjanjem u sklopu kojeg vjernici su otpjevali "Tebe boga hvalimo".

 

zahvalnica17002

zahvalnica17003

zahvalnica17004

„Nedjelja po Božiću posvećena je razmatranju i slavljenju sv. Obitelji. Ove godine to je i posljednji dan građanske godine pa ujedno i misa zahvalnica za sva primljena dobročinstva u ovoj godini Gospodnjoj 2017. koju ćemo danas ispratiti. Divno se ujedinjuju zahvalnost i obitelj“, kazao je u homiliji biskup Tomislav Rogić.

zahvalnica17005

„Vjerujem i nadam se da većina ljudi Bogu zahvaljuje najprije za svoju obitelj, jer u obitelji se započima život po kojem dolaze svi darovi Božji. Znamo i osjećamo kolike poteškoće proživljava današnja obitelj. Moderan, današnji, način život stavlja obitelj na velike kušnje. Brzina i površnost življenja, nedostatak vremena jednih za druge, sve rijeđi zajednički obiteljski ručak i molitva, sve manje vremena provedeno u zajedništvu obitelji – uže i šire“, neki su od problema s kojim ase sureće obitelj kazao je biskup.

zahvalnica17006

zahvalnica17007

Ukazao je na riječi svetog Pavla i poslanice Kološanima: „A povrh svega - ljubav! To je sveza savršenstva. I mir Kristov neka upravlja srcima vašim - mir na koji ste pozvani u jednom tijelu! I zahvalni budite!“ Ljubav čini savršenstvo povezanosti, naglasio je biskup, jer Bog je ljubav, a obitelj slika Božja. Mir u srcu proizlazi iz jedinstva obitelji, njihovog zajedništva, koje onda rađa zahvalnošću jednih prema drugima i prema Bogu. Zahvalnost je tako dragocjena vrlina, krepost. Iz nje niču i poštivanje prema drugome, i uočavanje dobrote i žrtve koje čine jedni prema drugima. Tada se znaju cijeniti dobra koja uživamo. Otkriva se ljepota života, uklanja nezadovoljstvo.

zahvalnica17008

zahvalnica17010

Obitelj i zahvalnost – zahvalnost Bogu i radost obiteljskog života koja se ničim ne da zamijeniti. To je poruka današnjem čovjeku da se vrati obitelji i iznova otkrije milosti koje mu Bog želi dati, daje u krugu, u zajedništvu obiteljskog života. Neka ta milost obasja i one koji su obitelj prerano izgubili, obitelji koje su ranjene razmiricama ili odvojeno žive. Ljubav Božja, primjer svete Obitelji i njih želi zagrliti i Spasitelju dovesti. Pokušajmo živjeti u Božjoj blizini, u Božjoj nazočnosti to nam nudi Božić, to nam pokazuje sveta Obitelj. Otkrimo ljepotu života i ono najvažnije otkriće u životu: a to je da nas Bog ljubi i da smo sposobni živjeti jedni za druge, zaključio je biskup Rogić.

zahvalnica17011

 

zahvalnica17012