Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Tuesday, Jan 22nd

Last updateSat, 19 Jan 2019 10pm

VODICE: Proslavljeno Našašće svetog Križa

nsk17007

Našašće svetog križa i Dana grada Vodica proslavljeni su u Vodicama u srijedu 3. svibnja. Misno slavlje i procesiju ulicama grada predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Proslava blagdana započela je okupljanjem vjernika ispred crkvice Svetog Križa na starom groblju. Nakon odrješenja za pokojne uslijedila je svečana procesija kroz mjesto do župne crkve. U procesiji je uz župnika don Franju Glasnovića i predvoditelja slavlja sudjelovalo još devet svećenika. Nagradu grada Vodica za životno djelo ove godine dobio je zauzeti vjernik Josip Mateša. Nagrađen je za doprinos razvoju kulture, humanosti, duhovnosti, političkog i javnog života Grada Vodica.

 

nsk17001

nsk17002

U homiliji biskup Tomislav Rogić o križu je razmišljao kao o slici ljudske duše i križu kao slici dimenzija ljudske duše – odnosa prema Bogu i braći. „Kad razmišljamo o Bogu, ili kad želimo s njim stupiti u kontakt, pomoliti se, obratiti mu se, uvijek doživljavamo da nas Bog beskrajno nadilazi. Često i glavu uzdignemo prema gore u nekoj žarkoj molitvi i potrebi. Bog nas nadilazi, on je gore – na nebu, a mi smo dolje – na zemlji. Tako doživljavamo najčešće svoj odnos s Bogom kao jednu vertikalu - okomicu. Kad razgovaramo s drugim ljudima, kad se nekom obraćamo, to doživljavamo kao odnos prema sebi ravnome. To je neka naša ljudska horizontala – ono vodoravno. Jako nas smeta kad se neko postavi kao „viši“, kao „iznad nas“. Tada, smatramo da se taj pravi važan, što se izdiže – kad smo svi ljudi, od krvi i mesa, jednaki“, naglasio je biskup Tomislav Rogić.

nsk17003

nsk17004

„Ako promislimo oba odnosa, onaj prema Bogu i onaj prema bližnjemu, onda su tu naša vertikala – odnos prema Bogu – i - naša horizontala – odnos prema drugom čovjeku. Nije li to opet križ? Ne odvija li se sve u našem životu upravo na tim razinama. Kao da su u križu sadržane dimenzije ljudske duše. Križ je slika i naše nutrine, kao jarbol na kojem su razapeta jedra naše duše, a vjetar koji dušu pokreće jesu naši odnosi prema Bogu i bratu čovjeku. Ako svi toga postanemo svjesni, sigurno ćemo biti – već sada, među nama – istinski graditelji boljeg svijeta u kojem se Kraljevstvo Božje već počinje očitovati. Treba ustrajno raditi na te dvije dimenzije: prijateljstvo i povezanost s Bogom, i međuljudski odnosi. Onda Isusove riječi vrijede i za nas: Približilo se kraljevstvo nebesko! (Mt 10,7). Onda smo u punini baštinici obećanja: Boga je tako ljubio svijet da je dao svoga Sina Jedinorođenca da ni jedan koji u njega vjeruje ne propadne – nego da ima život vječni. Bog šalje svoga Sina da spasi svijet. Križ je naša staza – put u vječnost!“, kazao je šibenski biskup.

nsk17005

nsk17006

Naglasio je kako one vrijednosti, samo oni kriteriji koji mogu proći test križa ostaju zauvijek, pravi su. Drugim riječima: ako se oko nečeg dvoumimo, ne znamo što odlučiti ili izabrati, stavimo križ pred sebe on će nam dati odgovor. Upitajmo se: „Isuse, ne znam kako bih postupio, bi li to bilo u skladu s onim za što si ti umro?“ – I siguran sam imat ćemo jasan odgovor. Božji zagrljaj moglo bi biti drugo ime za križ, ta sam Isus reče: A ja kad budem uzdignut sa zemlje, sve ću privući k sebi, zaključio je biskup Rogić.

nsk17008

 

nsk17009

 

nsk17010

 

nsk17011