Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Tuesday, Jan 22nd

Last updateSat, 19 Jan 2019 10pm

VRPOLJE: Održan Obiteljski dan Šibenske biskupije

obiteljski dan 17026

Obiteljski dan Šibenske biskupije na temu "Očinstvo i majčinstvo dva lica roditeljskog poslanja" održan je u subotu 1. travnja u marijanskom svetištu Šibenske biskupije Vrpolju. Središnji događaj bilo je misno slavlje koje je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić. Okrunjen je kameni kip Gospe od okova, a obitelji su svjedočile o obiteljskom životu.

 

obiteljski dan 17002

Susret u vrpolju započelo je izlaganjem "Kakav roditelj želiš biti" psihoterapeutkinje prof. Maje Jakšić suradnice Obiteljskog savjetovališta Splitsko makarske nadbsiskupije. -Izazovi pred današnjim obiteljima su brojni, puno očekujemo od sebe i od djece, njih smo u ime "naprednog odgoja" uzdigli na neprimjeren pijedestal da sve moraju imati i tako neke vlastite potrebe "krpamo" preko djeteta i njegova života, istakla je prof. Jakšić. A da bismo pomogli vlastitoj djeci, prvo trebamo pomoći sebi i imati na umu da nas naše dijete stalno promatra i jedino uči život promatrajući nas i naše postupke, najmanje iz riječi koje im upućujemo. Roditelji, međutim, to nerijetko gube iz vida u strci svakodnevnog života opterećenog s previše obveza i teškoća, pa ne mare uvijek za vlastito ponašanje i primjer koji pokazuju, naglasci su iz predavanja prof. Jakšić.

obiteljski dan 17006

Nakon predavanja, za vrijeme kojeg su se o djeci brinuli animatori i odgojiteljice iz dječjeg vrtića "Blažena Hozana" uslijedilo je pokorničko bogoslužje koje je predvodio generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić. Brojni vjernici su se ispovjedili kako bi mogli dolično uči u misno slavlje koje je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz njega koncelebrirao je i umirovljeni biskup Ante Ivas, župnik i upravitelj svetišta u Vrpolju don Ante Omazić, biskupiski povjernik za pastorla braka i obitelji don Roko Glasnović, te ostali svećenici.

obiteljski dan 17008

- Progovorila nam je Božja Riječ koja nebesku Majku Mariju štuje kao suotkupiteljicu pod križem Kristovim i časti kao Majku pomirenja. Braćo i sestre, možemo li u Mariji prepoznati i poziv za današnje očeve i majke, za naše obitelji: predanje u ruke Božje, traženje Božje volje u našem životu. Onu Marijinu vjernost i neuništivu nadu kojom je ispunila Božji plan spasenja. Kršćanska obitelji pozvana si Božjom riječju biti novi stvor u Isusu Kristu, kako to napisa Pavao Korinćanima. Kristovi smo dakle poslanici, piše Pavao. Tko je više od kršćanskih očeva i majki, od obitelji, pozvan u današnjem svijetu pokazivati i dokazivati vrijednost i ljepotu života, ljubav i radost koja ispunja čovjeka i čini ga ostvarenim?! - poručio je u homilji bistkup Tomislav Rogić.

obiteljski dan 17010

Naglasio je kako je u svijetu i vremenu u kojem živimo puno iskrivljenih slika ljubavi i sreće, pogaženih vrednota, zamki koje od čovjeka žele učiniti nečovjeka, roba, robota ili brojku i oduzeti mu od Boga darovano dostojanstvo. - Samoljublje i sebičnost, vlastita korist, interes proglašavaju se normom ponašanja. Ne trebaš misliti na druge, misli najprije na sebe! Ti vrijediš, to zaslužuješ, drugi pored tebe nije važan, tek ako ti za nešto treba. Tim napastima izložena je obitelj danas. Tolike pošasti vrebaju da razore obitelj. Zgraža nas statistika rastava, razorenih obitelji, abortusi i uopće klima ne prihvaćanja života novog bića, djeteta. Nazivaju to i Bijelom kugom današnjice. Dodajmo tome neslogu, razmirice oko sporednih stvari, pa teškoće odgoja djece za prve vrijednosti.
Sve to čini KRŠĆANSKU OBITELJ zadnjom crtom obrane dostojanstva i istinske slobode čovjeka. - kazao je šibenski biskup.

obiteljski dan 17013

Poručio je kako je obitelj je najsavršenija slika Božje dobrote i ljubavi. Istaknuo je kako se Presveto Trojstvo oslikava u obitelji. Obiteljeima je preporučio da im molitva daje snagu da se izdrži dan, nevolje i svaka kušnja. Sakramentalni život, povezanost s Bogom u redovitoj svetoj ispovijedi i pričesti, redovitoj nedjeljnoj svetoj misi, bili su put obiteljskog života u prošlim generacuijama. Iz toga su rasli: sloga, zajedništvo, nesebičnost i požrtvovnost jedan za drugoga. U obitelji se uči pobijediti sebičnost, misliti na drugoga i živjeti za drugoga. U obitelji se uči radost i ljepota života. Što nas priječi da i danas tako živimo, ojačani sakramentalnim milostima, obiteljskom molitvom, revnijim svjedočenjem svoje vjere? Vratimo se molitvi, vratimo se istinskim vrednotama i otvorenosti životu. Taj izbor imamo i to možemo učiniti usprkos svim kušnjama. Oče, majko, ne boj se moliti pred svojom djecom i sa svojom djecom. Nedjeljna sveta misa u dan Gospodnji posvećuje i blagoslivlja sav tvoj život, rad i odnose. - zaključio je biskup Rogić.

obiteljski dan 17011

Nakon misnog slavlja i ručka kojeg je za sve sudionike Obiteljskog dana priredila obitelj Marice i Vice Šuperbe, odnosno restoran Torcida uslijedila je molitva krunice pred kipom Gospe od okova koji je u vrpoljačkom svetištu postavljen inicijativom umirovljenog šibenskog biskupa Ante Ivasa u prosincu prošle godine. Krunicu je predvodio župnik Skradina don Gabrijel Jagarinec. Potom je uslijedilo krunjenje Gospinog kipa. Krunu koju je od srebra izradio poznati šibenski zlatar Lazar Čivljak prinijela je obitelj Hrvojke i Nene Bralića koja ima osmero djece. Gospu je okrunio autor kipa akademski kipar Tomislav Šalov. Tom prigodom okupljenim vjernicima se obratio umirovljenji biskup Ante Ivas.

obiteljski dan 17017

- Marijina majčinska prisutnost i pomoć, koju je naš narod iskusio bezbroj puta u svojoj tegobnoj povijesti, potiče nas i danas na zahvalnost Bogu za dar Marije koja nas uvijek zagovara kod Sina svoga Isusa,majčinskom nas ljubavlju potiče, upravlja i vodi na putu vjere, nade i ljubavi – kazao je biskup Ivas. - Zahvaljujemo i danas za sva naša okupljanja oko Gospe, ovdje u Vrpolju, od davnina, koja nikad nisu prestala i koja, vjerujemo, neće posustati ni u buduće. Jer Gospa nas ujedinjuje, kao i prve Isusove učenike, u pravoj vjeri i molitvi. Gospa nas hrabri i uči nas, kao majka svoju djecu, kako živjeti po Božjoj volji i Božjim zakonima, da bi po Sinu njezinu Spasitelju našemu „imali život u izobilju" – poručio je biskup Ante Ivas.

obiteljski dan 17016

Naglasio je kako naše vrijeme, kao ni jedno do sada upinje se svim silama Bogu reći ne i tako obezvrijediti, „staviti u okove", okovati u sebi i svijetu gotovo sve one darove i vrline, oni izvornu „sliku Božju" kojom je Bog obdario čovjeka. Sve Božje u čovjeku je ne samo stavljeno u sumnju, nego se odbacuje i ruši. I to u ime slobode, u kojoj više nema ni muško ni žensko, ni ljubavi ni zajedništva, ni braka ni rađanja, ni majčinstva ni očinstva. Umjesto života propagira se i širi „kultura smrti" začetih, nerođenih, starih i nemoćnih. Sloboda bez Boga postaje „đavolska sloboda". Na tržnicama svijeta prodaje se čovjek i njegovo dostojanstvo za badava. Nudi se nasilno i našim obiteljima, djeci i mladima, u medijima, u školskim programima. I sve to kao napredno, kao budućnost. Smrt kao budućnost ?! Nikada se obitelj nije nalazila u tolikom i takvim stravičnim iskušenjima i mukama, i ovih smo se dana susreli sa stravičnim događajem u našoj sredini, ukazao je biskup Ante Ivas.

obiteljski dan 17018

obiteljski dan 17019

Treba nam Gospa, Majka, vjernica, zagovornica, treba nam Gospa od okova, Gospa od Vrpolja, Gospa naših obitelji, našega naroda. Treba nam danas krvavo, nasušno. Želimo da ovo mjesto, ovo svetište, kao i do sad, i više nego do sad, bude mjesto molitve, vapaja Gospi našoj majci, da Bog naš narod a posebno naše obitelji, supružnike, naše očeve i majke, djecu i mlade, oslobodi strašnih okova „bukaglija", koji nam prijete okovati nas i naš narod „okovima smrti". „Pred izazovima budućnosti našega naroda i Crkve osjećamo se odgovornima: za navještaj kršćanske vjere u svakoj prilici, za poticanje i izgradnju hrvatskoga društva na kršćanskim temeljima i vrijednotama. Za cjelovit odgoj i obrazovanje u školama. Za brigu o uređenju odnosa u obitelji i društvu, politici i ekonomiji naše države.., da budu u skladu s etičkim načelima te naravnim, moralnim i objevljenim Božjim zakonima. Osjećamo se odgovornima za promicanje i obranu života od začeća do smrti, bez obira na političke i ideološke prilike... Bez straha od napada koji medijski bučno i nasilno propagiraju „kulturu smrti". Osjećamo se odgovorni ostati na strani istine o čovjeku i njegovu dostojanstvu, te istine o braku kao zajednici muškarca i žene. Osjećamo se odgovorni za odgoj mladih naraštaja u duhu kršćanske uljudbe kojom se naš narod u prošlosti ponosio i koja ga je vodila u najtežim vremenima njegova postojanja. U zahvalnosti ljudima i Bogu, u služenju istini i dobru, možemo se s Božjom pomoću nadati blagoslovljenoj budućnosti – zaključio je umirovljeni biskup Ante Ivas.

obiteljski dan 17022

Nakon krunjenja Gospe usljedila su svjedočanstva očeva o obiteljskom i bračnom život. Predstavljena je i obiteljska zajednica iz Vodica. Obiteljski dan završio je molitvom za obitelj i blagoslovom biskupa Tomislava Rogića.

obiteljski dan 17024

 

obiteljski dan 17025