Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Tuesday, Jan 22nd

Last updateSat, 19 Jan 2019 10pm

ŠIBENIK - DOLAC: Proslavljen God križa

godkriža16015

God križa ili godišnja proslava krvarenja raspela iz šibenske gradske župe svetog Križa – Dolac proslavljena je u petak 8. travnja svečenim misnim slavljem u crkvi svetog Križa. Euharistiju u koncelebraciji sa petnaestak svećenika i velikim brojem vjernika predvodio je šibenski biskup Ante Ivas. Preko misnog slavlja pjevao je zbor župe Našašća svetog Križa iz Vodica, a bila je upriličena i procesija sa čudotvornim raspelom. Ovogodišnja proslava Goda križa bila je posebna jer je u crkvu nakon višegodišnjeg izbivanja zbog restauracije, u srijedu 5. Travnja, vraćeno čudotvorno raspelo koje je bilo izloženo tri dana u prezbiteriju Crkve vjernicima na štovanje.

 

Kako je kazao, župnik katedrale svetog Jakova i župnik župe svetog Križa – Dolac don Krešimir Mateša, dolačko raspelo doplutalo na oblae Doca između 1400. i 1420. godine. „Raspelo je od tog 15. stoljeća pa do danas neprekidni predmet štovanja i pobožnosti, makar mnogim današnjim Šibenčanima malo poznato ili čak potpuno nepoznato. Križ je po prastaroj predaji doplutao na jednoj gredi, a iz mora su ga izvadili ribari i odnijeli u kuću braće Šestanović, u kojoj je odmah po dolasku križa ozdravila njihova od rođenja gluhonijema sestra. Taj neobični događaj uzbudio je vjernike koji su odlučili to čudotvorno propeće smjestiti u katedralu, smatrajući da će to biti najprikladnije i najdoličnije mjesto. Na dogovoreni dan u svečanoj procesiji poniješe dolačani i građani Propelo prema katedrali, ali tek što su došli pod tadašnji benediktinski samostan sv. Katarine, kod mjesta zvanog „Mostić“ najednom se podigla strašna nevera, a more toliko nabujalo te nisu mogli dalje. Isto su pokušali i sljedeća dva dana, ali oluja nije prestajala, što su vjernici prepoznali kao Božji znak da se propeće ponese i smjesti u dolačku crkvu“, kazao je župnik Mateša.

godkriža16001

„ Biskup šibenski, Bogdan Pulšić dolačku je crkvu posvećenu Gospi 1421. godine posvetio sv. Križu, a Dolac je 3 godine kasnije proglasio samostalnom župom i imenovao prvog župnika. Dolačani su štovali svoje propeće, ali sveopće štovanje nastalo je 1483. zbog neobične pojave koja je digla na noge cijeli grad. Te je godine, točno na Veliki četvrtak u poslije podnevnim satima 26. ožujka dolačko propeće prokrvarilo. Još se jedno čudesno krvarenje ponovilo uoči blagdana Našašća sv. Križa 2. svibnja 1812. godine. Godišnja proslava krvarenja dolačkog Križa ili God Križa slavi se svake godine redovito 27. ožujka, a ove godine jer smo tog datuma slavili Uskrsnuće Gospodinovo, proslavu dolačkog Križa prebacili smo na prvi petak poslije uskrsne osmine, a to je dakle 8. travnja. Spomenimo da je na dolačkom raspelu upravo ovih dana dovršena restauracija, makar je već jednom bilo restaurirano, neposredno nakon drugog svjetskog rata“, poručio je don Krešimir Mateša koji sve vjernike poziva na štovanje dolačkog raspela.

Šibenski biskup Ante Ivas u homilji ukazao je kako u središtu Crkve i svijeta stoji Križ Kristov. „ Križ u središtu Crkve i svijeta, to je Isus Krist, Sin Boga Oca, koji je po Duhu Svetom postao čovjekom, da čovjeka križem zagrli, da ga privine sebi, da čovjeka, sjedinjena s njim i njegovom žrtvom, vrati Ocu po milosti istoga Boga Duha Svetoga. Bog se u Križu - u Isusu Kristu, svemu svijetu, vidljivom i nevidljivom, a napose svim ljudima, miljenicima svojim, otkrio, posve. Otkrio se do bola, do gola, sve do onog krika s križa: „Puče moj, što sam još mogao učiniti a da nisam učinio za te., odgovori meni?!"“.

Crkva od početka vjeruje da je jedini pravi odgovor na spomenuto pitanje, na taj krik i vapaj Kristov s križa, tek duboki poklon, prostiranje do zemlje, slušanje Kristovih riječi s križa i iskrena molitva., kazao je biskup Ante Ivas. Nakon što je vjernicima približio posljednje Kristove riječi na križu homiliju je zaključio pjesmom Vinka Nikolića koju je pjesnik posvetio dolačkom raspelu.

godkriža16003

godkriža16004

godkriža16005

godkriža16006

godkriža16008

godkriža16007

godkriža16009

godkriža16010

godkriža16011

godkriža16012

godkriža16013

godkriža16014