Hodočašće vjernika Šibenske biskupije u Svetu Zemlju (1. dio: Uvod i Polazak)

Vjernici Šibenske biskupije hodočastili su u Svetu Zemlju. U narednom vremenskom periodu objaviti ćemo u nastavcima prikaz hodočašća.

UVOD

„Idemo u Svetu Zemlju tragovima svetog Nikole Tavelića“. Predloženo je u veljači 2017. godine  na sjednici organizacijskog  odbora jubileja „50 godina od kanonizacije svetog Nikole Tavelića“, a odmah i prihvaćeno od šibenskog biskupa Tomislava Rogića.

Posljednje hodočašće Šibenske biskupije u Svetu Zemlju bilo je već sada daleke Jubilarne 2000. godine (slika 1). Tada je hodočastilo stotinjak vjernika. Tijekom proteklih devetnaest godina bilo je pojedinačnih odlazaka manjih grupa šibenskih vjernika u Svetu Zemlju. Na razini Biskupije nije bilo organiziranog hodočašća. Odluka o hodočašću vjernicima je objavljena godinu dana prije hodočašća. Među agencijama koje vode vjernike u Svetu Zemlju odabrana je udruga Sveta Zemlja i agencija „G – tour Međugorje“  g. Davora Ljubića.

slika 1: Vijest objavljena na stranicama IKE o hodočašću u Svetu Zemlju 2000. godine.

Organizatori su prilikom planiranja hodočašća smatrali da bi  nekih dvjestotinjak vjernika moglo se odučiti na hodočašće. No kad su uslijedile prijave, pojavilo se  veliko iznenađenje. U prvih nekoliko dana broj prijavljenih približio se broju tristo. Nedoumicu i strah u biskupa Tomislava Rogića i Davora Ljubića pobijedila je vjera u Božju providnost. Donesena je odluka: ide se sa dva aviona i maksimalnim brojem od četiristo i dvadeset hodočasnika. U Svetu Zemlju stiže najveća organizirana skupina Hrvata u povijesti. Prije nas su bili vjernici Dubrovačke biskupije sa preko tri stotine vjernika.

Započele su prijave. Davor Ljubić je u potrazi za agencijom u  Šibeniku koja će odraditi tehnički dio organizacije hodočašća. Treba složiti rooming liste, hodočasnike smjestiti u autobuse u Hrvatskoj i Izraelu. Sve to vodeći računa da se ne razdvajaju ljudi i ne cijepaju župe. Međutim zbog bojazni pred obimom posla nitko od šibenskih agencija ne prihvaća taj posao. Tada se javlja zauzeti vjernik koji već bio u organizaciji proteklih nekoliko hodočašća, volonter Neven Skroza i  prihvaća se tog mukotrpnog zadatka. Od upisivanja hodočasnika, preko slaganja listi, do vođenja evidencije o uplatama, svakodnevnog komuniciranja sa hodočasnicima, odgovarajući na svaki poziv; sve to Neven Skroza uz pomoć djelatnice ekonomata Šibenske biskupije Ankice Šego savršeno precizno rješava. Propusta nije bilo.

 

POLAZAK

Utorak je 12. ožujka 2019. godine. Šest je sati i trideset minuta. Na autobusnom kolodvoru u Šibeniku vlada neuobičajena za to doba dana vreva i gužva. Razlog nesvakidašnji. Prva grupa hodočasnika Šibenske biskupije  kreće za Svetu Zemlju, za Izrael. Ostala polovica polazi sat vremena kasnije, u 7. 30 sati.

Rano jutarnja vožnja prema splitskoj zračnoj luci prolazi u molitvi i dobrom raspoloženju. Izmjenjuju s naša mjesta i župe: Ražine, Donje Polje, Vrpolje, Boraja, Ljubitovica, Prapatnica, Labin Dalmatinski. Moli se jutarnja. Moli se za Biskupiju i sve njene ljude. Prikazujemo ih u molitvama, a molit ćemo za njih i na kršćanskim svetinjama.  Majci Božjoj preporučuju se pod zaštitu hodočasnici. Pjevaju s marijanske pjesme. Raspoloženje je baš onakvo kakvo treba biti kada se ide na jedan takav put kao što je hodočašće u Svetu Zemlju.

Prvih pet autobusa sa hodočasnicima stiglo je u Zračnu luku Split. Dolazimo više od tri sata prije leta. Razlog je jednostavan, ali neuobičajen: kontrola izraelskih sigurnosnih službi. Profesionalni i ljubazni agenti rade svoj posao. Neki govore i hrvatski jezik. Postavljaju nama hodočasnicama čudna pitanja. Pitaju nas idemo li u Izrael prvi put, jesmo li pakirali stvari sami kod kuće, jesmo li ih igdje ostavljali bez nadzora, zašto idemo na hodočašće, poznamo li koga iz grupe. Neke su pregledali i detaljno. Međutim sve u svemu brzo smo prošli kontrolu i već smo u čekaonici zračne luke. Atmosfera je kao i u autobusu. Želja za susretom sa svetim mjestima preobražuje  hodočasnike u svete ljude. Bratsko, kršćansko ozračje ispunjeno laganom napetošću. Svi smo isti pred Gospodinom. Osjeća se zajedništvo, prijateljstvo i ljubav. Veliki dani su pred nama. Stižemo na izvore.

Prema Svetoj zemlji letimo u zrakoplovima izraelske kompanije „Akria“. Nakon tri sata leta i nakon bjeline oblaka koja je pod nama sve od prvih minuta nakon uzlijetanja, pojavljuje se plavetnilo Sredozemnog mora. Nekoliko minuta kasnije ugledali smo i kopno. Naselja i gradovi čine splet koji podsjeća na paukovu mrežu. Vidimo obrise Tel Aviva. U Izrael dolazimo u ožujku kada je završetak kišne sezone i početak proljeća. Pogled iz zrakoplova zbog bujne vegetacije i zelenila,  a i oblačnog vremena stvara dojam da slijećemo u Irsku, a ne Izrael.

Zrakoplov lagano dodiruje izraelsko tlo, a mi pilota nagrađujemo pljeskom. Stigli smo u zračnu luku Ben Gurion. Nakon kontrolnih punktova okupljamo se u predvorju zračne luke. Krećemo dalje, tragovima svetoga u Svetoj zemlji. Ulazimo u autobuse prijevozničke i turističke tvrtke „Rashid Travel & Tours LTD“ koji će nas narednih sedam dana voziti diljem Izraela.

nastavlja se……

tekst i fotografija:  Ivo Kronja

Pogledajte još

U Vodicama proslavljeno je Našašće svetog Križa.

Našašće svetog križa i Dana grada Vodica proslavljeni su u Vodicama u petak  3. svibnja. …

Biskup Tomislav Rogić blagoslovio crkvu u Kladnjicama

Šibenski biskup blagoslovio je, na svetkovinu sv. Filipa i Jakova, u srijedu 1. svibnja, obnovljenu …

Drugi dio ovogodišnje Zlatne harfe održan je u Kninu.

Smotra dječjih župnih zborova Zlatna harfa za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je 27. travnja …