Hodočašće katedralne župe sv. Jakova u Vukovar, Osijek i Đakovo.

Šibenska katedralna župa sv. Jakova organizirala je trodnevno hodočašće u Slavoniju 17.-19. studenog. Osobit naglasak stavljen je na žrtvu Vukovara i njegovu 32. godišnjicu pada te su hodočasnici sudjelovali u  nepreglednoj Koloni sjećanja koja je prolazila vukovarskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.  U Koloni su hodočasnici predvođeni katedralnim župnikom don Krešimirom Matešom molili krunicu BDM za sve žrtve Domovinskog rata, osobito Vukovara te su nastavili pjevanjem crkvenih i domoljubnih pjesama. Pridružili su im se i pjevači iz Bošnjaka blizu Županje. Prije svete mise su položeni vijenci i upaljene svijeće. Sv. misu predslavio je  apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Giorgio Ligua u koncelebraciji s desetak biskupa i velikim brojem svećenika.

Hodočasnici su posjetili spomen dom Ovčara koji čuva sjećanje na ranjenike i civile odvedene iz vukovarske bolnice, zatvorene i mučene u bivšem hangaru, a potom pogubljene i zakopane gdje su se zajednički pomolili za njih. Nezaobilazno mjesto bila je i vukovarska bolnica koja čuva posebno sjećanje na jesen 1991. i u podrumu vjerno prikazuje izgled bolnice tijekom opsade. S ponosom su obišli i vukovarski vodotoranj i razgledali postavljenu izložbu „Proširena stvarnost vukovarskog vodotornja“. Kod Spomen-križa na ušću Vuke u Dunav pomolili su se za sve koji su svoje živote dali za slobodnu i neovisnu domovinu hrvatsku.

Jedan od simbola stradanja je i franjevačka crkva sv. Filipa i Jakova koja se nalazi u najstarijem dijelu grada. Hodočasnici su sudjelovali na euharistijskom slavlju koje je uz župnika fra Tonia Vučemilovića slavio don Krešimir Mateša i don Mato Drljo.

Smještaj u Osijeku bila je prigoda za kratko upoznavanje i tog grada, osobito njegovog povijesnog dijela. Trećeg dana hodočasnici su obišli uz stručno vodstvo Državnu ergelu Đakovo. Vrhunac je bio pohod đakovačkoj katedralu sv. Petra gdje su sudjelovali na sv. misi koju je predvodio vlč. Vladimir Dugalić, koji je nakon misnog slavlja  hodočasnike upoznao s poviješću gradnje   i umjetnošću katedrale te su obišli i kriptu u kojoj je grob biskupa Jurja Strossmayera. Za kraj hodočašća pohodili su Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu gdje im je rektor vlč. Antun Sente, ml.  predstavio samo svetište, pobožnost sv. Josipu te primjere mnogih uslišanih molitava po zagovoru sv. Josipa.

Pogledajte još

Održan duhovni projekt za mlade “Schola orandi” pod temom “Jesam li sudionik ili promatrač na Gozbi ljubavi?”

U prostorijama Katoličke škole u Šibeniku u subotu 25.5.2024. održao se duhovni projekt za mlade …

Održana „Zlatna harfa“ dječjih župnih zborova za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju

Smotra dječjih župnih zborova „Zlatna harfa“ za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je u subotu …

Proslavljena Gospa od Karavaja. Okupili su se brojni vjernici. Slavlje je predvodio biskup Rogić.

Svetkovina Gospe od Karavaja svečano je proslavljena u nedjelju 26. svibnja u župi Tisno na …