Hodočašće djelatnika Katoličke osnovne škole u Dubrovnik i Boku Kotorsku.

Petnaesta godina rada i djelovanja Katoličke osnovne škole u Šibeniku bio je poticaj za organiziranje hodočašća za djelatnike škole u Dubrovnik i Boku Kotorsku od 20. do 22. veljače ove godine na kojem je sudjelovao i šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

U Dubrovniku nam je domaćin bio dubrovački biskup mons. Roko Glasnović sa svojim suradnicima. Susret s mons. Rokom bio je na obostranu radost. Uz stručno vodstvo Ivana Viđena, povjesničara umjetnosti obišli smo katedralu Uznesenja BDM na nebo, riznicu katedrale te stalni postav Biskupske palače, nekoć u posjedu obitelji Sorkočević u kojoj su izložene umjetnine od srednjega vijeka do 19. stoljeća iz kolekcije dubrovačkih biskupa. Vrhunac dana bilo je euharistijsko slavlje u crkvi sv. Vlaha koje je predslavio šibenski biskup mons. Tomislav Rogić u koncelebraciji s generalnim vikarom Dubrovačke biskupije i rektorom crkve sv. Vlaha don Ivicom Pervanom koji je pozdravio hodočasnike, rektorom Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu don Đulianom Trdićem te župnim vikarom katedralne župe sv. Jakova u Šibeniku don Šimom Pleadinom koji je održao prigodnu homiliju. Kako u crkvi sv. Vlaha postoji mogućnost cjelogodišnjeg grličanja, hodočasnici su pristupili grličanju po zagovu sv. Vlaha.

Drugog dana hodočasnici su se uputili u Zaljev hrvatskih svetaca. Prvo odredište nam je bio Herceg Novi gdje je u župnoj crkvi sv. Jeronima šibenski biskup mons. Tomislav Rogić slavio euharistijsko slavlje u zajedništvu s don Šimom Pleadinom. U homiliji je biskup potakao hodočasnike na redovito pristupanje sakramentu pomirenja. U ovoj je crkvi kršten sv. Leopold Bogdan Mandić. Domaći župnik don Siniša Jozić poveo nas je u crkvu sv. Leopolda gdje nas je upoznao sa životom sv. Leopolda te nam pokazao Maticu krštenih s podatcima o njegovom krštenju. Pojedinačno smo iskazali štovanje moćima sv. Leopolda Bogdana Mandića i zajedno mu uputili molitve. Slijedeće odredište nam je bio Perast i umjetni otok nastao od godinama ubacivanog kamenja Gospa od Škrpjela s istoimenom crkvom. O bogatstvu, pobožnosti i vjeri stanovnika Perasta, kao i o predivnoj crkvi govorio nam je župnik don Srećko Majić te nas je proveo kroz zanimljiv muzej u kojem se čuvaju mnogi zavjetni darovi, kao predmeti iz opće uporabe tog vremena. U Perastu smo uz stručno vodstvo posjetili crkvu sv. Nikole s riznicom te nekadašnji franjevački samostan s crkvom sv. Antuna na vrhu brda s kojeg smo se divili Božjoj prirodi. U Kotoru nam je domaćin bio kotorski te imenovani porečko-pulski biskup mons. Ivan Štironja sa svojim suradnicima. Kancelar don Robert Tonsati proveo je hodočasnike uz iscrpno tumačenje svih sastavnica katedralom sv. Tripuna, riznicom katedrale te zbornom crkvom sv. Marije u kojoj se čuva neraspadnuto tijelo bl. Ozane Kotorske.

Pri povratku prema Šibeniku, posjetili smo Arboretum Trsteno gdje nas je upravitelj g. Ivan Šimić proveo uz stručno tumačenje. Arboretum Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Trstenom naziv je za arhitektonsku cjelinu povijesnoga ladanjskog posjeda s perivojima, starim maslinicima i površinama pod prirodnom vegetacijom koja se prostire na površini od 28 hektara. Arboretum Trsteno jedini je arboretum na hrvatskoj obali te je u cjelini zakonom zaštićen kao spomenik vrtne arhitekture.

Tijekom putovanja smo molitvama časoslova, krunice i drugih pobožnosti uključivali učenike, obitelji i cijelu Crkvu i preporučili ih pod zaštitu svetaca čija smo svetišta pohodili. Zahvalni smo na bogato ispunjenim danima u kojima smo krijepili svoj duhovni život te jačali zajedništvo svakodnevnog života. Zahvalni smo na gostoprimstvu svim domaćinima koji su nam posvetili svoje vrijeme i hodočašće učinili tako posebnim.

s. Mandica Starčević, ravnateljica.

Pogledajte još

Biskup Rogić na proštenju Majci Božjoj od Utjehe

Šibenski biskup Tomislav Rogić, nekadašnji višegodišnji ogulinski župnik, predvodio je 231. proštenje Majke Božje od …

Održano treće županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Šibenske biskupije

U četvrtak 28. lipnja 2024., u prostorijama Katoličke osnovne škole u Šibeniku, održano je treće …

U Rogoznici proslavljena Gospa od kapelice

Župa Rogoznica u utorak 2. srpnja proslavila je nebesku zaštitnicu Gospe od Kapelice. Svečano misno …