Hodočašće djece katedralne župe sv. Jakova na Korčulu

Članovi Dječjeg zbora i ministranti katedralne župe sv. Jakova iz Šibenika hodočastili su od 11. do 13. travnja na Korčulu.

Voditelj je bio katedralni župnik don Krešimir Mateša, a u pratnji su bili voditeljica zbora Jelena Mikulandra, katehistica s. Mandica Starčević te nekolicina roditelja i članova obitelji djece.

Prvog dan odredište im je bilo svetište bl. Marije Propetog Petković na Blatu. Priključili su se završetku cjelodnevnog euharistijskog klanjanja te su sudjelovali u euharistijskom slavlju koje je predvodio katedralni župnik don Krešimir Mateša u koncelebraciji s domaćim župnikom don Željkom Kovačevićem. U homiliji je don Krešimir istaknuo važnost osobnog susreta s Gospodinom koji nas poznaje i poziva po imenu, kao u evanđeoskom odlomku Mariju Magdalenu koja je postala prva navjestiteljica Kristova uskrsnuća ili Mariju od Propetog koja je utemeljila Družbu Kćeri milosrđa posvetivši se naviještanju vjere i skrbi za siromašne, za napuštenu djecu, bolesnike i starije. I nas Gospodin poznaje i poziva imenom da nastavimo njegovo djelo spasenja u našem vremenu i okruženju, poručio je.

Tijekom misnog slavlja pjevao je Dječji zbor župe sv. Jakova pod ravnanjem Jelene Mikulandre. Nakon misnog slavlja s. Jasminka Gašparović upoznala je hodočasnike s likom i životom blažene utemeljiteljice. Potaknula ih je na molitvu blaženici te su se zajedno pomolili pred njenim relikvijama.

Drugog dana pohodili su Vela Luku gdje su u župnoj crkvi sv. Josipa slavili misu. O crkvi i župi kratki prikaz im je dala s. Tješimira Bešlić, dominikanka. U Veloj Luci pohodili su i Velu Špilju, koja ima veliku povijesnu vrijednost za razvoj Korčule. Dno špilje ispunjeno je 4 m debelim naslagama, u kojima su nađene brojne kamene i keramičke izrađevine, ognjišta i vatrišta, kosti divljih i domaćih životinja i riba te nekoliko ljudskih ukopa, što upućuje na to da je služila kao ljudsko boravište od gornjega paleolitika sve do brončanoga doba. Hodočasnici su se pomolili i na grobu pjevača Olivera Dragojevića. U nastavku dana posjetili su župnu crkvu Svih svetih na Blatu gdje im je župnik don Željko Kovačević govorio o povijesti i sadašnjosti mjesta i župe te o svecima zaštitnicima župe. Posjetili su i rodnu kuću bl. Marije Propetog Petković.

Treći dan je započe jutarnjom misom u samostanskoj kapeli Kćeri Milosrđa na Prižbi gdje su bili i smješteni i gdje je o njima brigu vodila susretljiva s. Paulina Mirošević. U nastavku dana obišli su najvažnije znamenitosti grada Korčule.

Zajedničko vrijeme bilo je ispunjeno i molitvenim trenutcima, zajedničkim igrama, pjesmom i razgovorima.

Pogledajte još

Uskrsno misno slavlje u Zatvoru u Šibeniku.

Šibenski biskup Tomislav Rogić u utorak 2. travnja pohodio je Zatvor u Šibeniku. U zatvorskoj …

Na Skradinskom buku održan Uskrsni Emaus.

Uskrsni Emaus ili Uskrsna euharistija u prirodi tradicionalno je slavljena na Uskrsni ponedjeljak 1. travnja, …

Uskrsno slavlje u katedrali svetog Jakova.

Šibenski biskup Tomislav Rogić na svetkovinu Uskrsa, u nedjelju 31. ožujka predvodio je svečano misno …